2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma ve Sonrası
YAZI #2538 © Yazan Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK | Yayın Mayıs 2015
BOŞANMA SONRASINDA NELER YAPMALI, NASIL DAVRANMALIYIZ?
Sağlıkta ve hastalıkta, iyi günde ve kötü günde, sonsuza kadar diye imzalanan evlilik cüzdanları bazen hayal kırıklıkları ile sonuçlanabiliyor.
Her birey nasıl ki parmak izi kadar birbirinden farklı ise, her bireyin boşanma hikayesi de bir diğerinden farklı.
Belki 3 yıllık bir evlilik sonlandırılıyor, belki 15 yıllık. Belki çocuklu bir evlilik… Belki boşanma fikri tek taraflı, belki her iki taraf için de en doğru karar!Belki boşanma, kişileri sıkıntıya sokacak bir durum, belki de rahatlatacak bir durum, belki her ikisinden de biraz. Bilinen tek gerçek boşanmanın kendisi ve artık evlilik sürecinde olduğu gibi, yeni bir hayata başlangıç yapılacağı.
Boşanma gerçekleştiğinde, evliliğin getirdiği yasal sorumluluklardan da beraat etmiş olunuyor ancak bazen duygular boşanmaya eşlik edemeyebiliyor. Peki bundan sonra nasıl devam edilmeli?
YASINIZI TUTUN
Boşanma istenilen bir durum olsa bile, çoğu zaman “kayıplar” oluyor. Zaman, çocuk,eş, ev, alışkanlıklar, eşyalar, duygular. gibi.Bu süreçte acıya saygı duyulmalı ve yas sürecinin atlatılması beklenmelidir.Bu süre zorlayıcı geçiyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalı ve gidenin yeri doldurulmaya çalışılmamalı.
Kişi bu süreçte pişmanlık, suçluluk gibi duygular yaşayabilir ve bunu eski eşe yansıtabilir,”bütün hata benimdi” ya da “senin yüzünden bu hale geldik” gibi. Ancak bu ne biten ilişkiye fayda sağlar ne de eski eşle kurulan yeni ilişkiye.
OLUMSUZ DUYGULARINIZI ÖZGÜRLEŞTİRİN
Boşanma sürecinde ya da öncesinde sahip olunan olumsuz duygular,boşanma sonrasında kişiye eşlik edebilir.Bu durum farkında olunmadan, kişinin hayatındaki diğer ilişkilerini,eski eş ile devam eden yeni ilişkilerini etkileyebilir.
Sahip olunan olumsuz duygular ne kişiyi ne de geçmişi “iyileştirir”.Ne de çevredeki insanlar bunun bedelini ödemek zorundadır… Bu sebeple kişi olumsuz duygularını gerekirse bir uzman desteği ile özgür bırakarak hayata devam etmelidir.
ACELE ETMEYİN
Yaşanılan olumsuz duyguların çoğu,eğer kriz yaşanmamışsa bir anda oluşamaz.Sevginizin,aşkınızın bir anda oluşmadığı gibi,olumsuz duygular da zaman içinde pekişir ve olumluları ile yer değiştirir.Bu sebeple öfkenin,nefretin, kırgınlığın geçmesi için kişi kendine zaman vermeli ve hazır olduğu anda eski eşiyle görüşmeli.

GEÇMİŞİN GÖLGESİNDE BULUNMAYIN
Mevlana’nın da dediği gibi, dünle beraber gitti düne ait ne varsa, bugün yeni şeyler söylemek gerek.
Boşanma sonrasında, eski eşler bir araya geldiklerinde, geçmişi birbirine hatırlatırsa, bugünde yaşayamazlar. Bunun yeni ilişkiye katacak olumlu bir davranış olmadığını belirtmeliyim.Yaşananlardan öğrenilen deneyimler akılda tutulup “şimdi” yaşanmalıdır.
ANNE-BABA OLDUĞUNUZU HATIRLAYIN
Resmiyette boşanma karı-koca arasında gerçekleşir. Hiçbir mahkeme aynı zamanda da anne-babalık görevinden boşamaz kişileri.
Kişilerin Birbirine hissettiği olumsuz duyguların bedeli çocuğa ödetilmemeli, kişiler çocuklarına kendi taşıdıkları olumsuz duyguların mirasını bırakmamalı. Bir araya gelindiğinde çocuğun annesi ve babası olarak bir araya gelinmeli ve olumlu anılar çocuğa miras bırakılmalıdır.
UNUTMAYIN ARTIK “EŞ” OLMAYABİLİRSİNİZ, ANCAK HALA AYNI DÜNYAYI PAYLAŞAN İKİ İNSANSINIZ.
Psk. Selen Sarıoğlu
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selen SARIOĞLU AKTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK'ün Makale ve Yazıları
► Boşanma Sonrası Depresyonlar Psk.Namık ACAR
► Boşanma Sonrası Yaşama Uyum Dr.Psk.Ayşegül KARAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Boşanma ve Sonrası' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnstagram Depresyonu Mayıs 2015
◊ Evliliğin İlk Yılı Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:20
Top