2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Bilgisayarın Başından Kalkmıyor!
YAZI #2539 © Yazan Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK | Yayın Mayıs 2015
“Çocuğum internette çok fazla zaman geçiriyor”.
Bu aslında 90’lı yıllar ve öncesinde “çocuğum sokaktan eve gelmiyor” ile benzer bir durum sanırım.
Son zamanlarda, özellikle büyük şehirlerde çocukların oyun alanları kısıtlı ve tehlikeli bir hal aldı.Önceleri sokaklarda güven içinde oynayan çocuklar ve akılları çocuklarında kalmayan anne-babalar, şimdilerde değişen yaşam koşulları sebebi ile çocuklarını ayakları toprağa değmeden,dört duvar arasında, sosyalleşmekten uzak yetiştirmek zorunda kaldılar.Bununla birlikte, sokakta yaşıtları ile enerjisini yeterince atamayan çocuklara anne-babalar da, bazı sebeplerden dolayı yeterince vakit ayıramaz ve yetemez oldu.
Gelişen teknoloji ile de aradaki eksikliği gidermek adına çocukların “bakıcısı” TV,internet, tablet,akıllı telefonlar oldu.
Önceleri anne-babaların , çocuklarını güvenle gönderebilecekleri, çocuğun gelişimine de faydalı saklambaç,seksek,dokuz taş, yerden yüksek,evcilik vb gibi oyunları oynayabileceği,komşu çocuklarının da olduğu sokakları, bahçeleri vardı.Şimdilerde bu çok a mümkün olamıyor.
İnternet aşırı kullanımı ile gelen ebeveynlere sorum “Çocuğunuz internet dışında sosyalleşebileceği ve zamanını geçirebileceği bir ortam var mı?” oluyor. Yanıt genelde olumsuz. Dolayısıyla sosyalleşebilecekleri ve zaman geçirebilecekleri ortam sosyal medya! Beğenildiklerini hissedebilecekleri, yeni arkadaşlıklar kurabilecekleri, öfkelerini kusabilecekleri, ödevlerini yapabilecekleri, yeni bilgiler öğrenebilecekleri bir ortam. Üstelik ulaşımı da çok kolay!
Aşırı kullanımın önüne nasıl geçilir?
-Çocuğunuza YASAK koymak yerine, onunla İŞ BİRLİĞİ yapın.
Her davranış mutlaka bir ihtiyaca hizmet ediyordur. Bu sebeple çocuğunuza koyduğunuz yasaklar kendisini öfkelendirebilir ve tepkileri daha da aşırı olabilir. Bulduğu ilk fırsatta sizin haberiniz olmadan yasakladığınız davranışı uyguluyor olma ihtimali yüksek.Bu sebeple hayatının bir parçası olan internete tabi ki girsin ama karşılıklı yapacağınız bir anlaşma ile.
-Çocuğunuzla sevgi ve güven ilişkisi kurup korkudan özgürleştirmelisiniz.
Çocuğunuzla güvene ve sevgiye dayalı bir ilişki kurarsanız size daha şeffaf olacaktır. Ama bunun yerine yaptığı hatalar için kendisine cezalar verirseniz, sizden korktuğu için yaptığı yanlışları sizinle paylaşmayacaktır ve daha da büyük yanlışlar yapabilir.
-Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.
Yine de kontrolü sağlayamıyorsanız veya güvenemiyorsanız , internete girdiği bilgisayar, ortak kullanılan bir alanda olursa kullanımına daha dikkat edecektir.



-Çocuğunuza örnek olun.
Eğer ebeveyn olarak interneti en az çocuğunuz kadar kullanıyorsanız, ona zararlarından bahsetmeniz çok da anlamlı olmayacaktır.
-Azı kar,çoğu zarar anlaşması imzalayın.
Tabi ki teknoloji çağında çocuğunuzu internetten tamamıyla uzaklaştırmayın,ama fazla zaman geçirmesinin olumsuz etkilerini kendisine açıklayarak saat konusunda sınırlama getirebilirsiniz.
-Aile koruma şifresi ile çocuğunuzun girdiği siteleri kontrol edebilirsiniz.
İçerik sınırlandırması yapan İnternet Servis Sağlayıcılar , sunucu tarafında çalışan filtre programları veya arama motoru filtreleri kullanabilirsiniz..
-Fiziki çevreden korumak için yaptığınız bilgilendirmeleri sosyal çevre için de yapın.
-Özel hayatın sınırlarından ve mahremiyetinden bahsedin.
-Çocuğunuza vakit geçirebileceği ve kendini yalnız hissetmeyeceği sosyal aktiviteler konusunda destekleyin.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selen SARIOĞLU AKTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK'ün Makale ve Yazıları
► Ben (İm) mi Çocuğum Psk.Eyüp AKIN
► Çocuğum ve Ben Ayhan IŞIK
► Çocuğum Yemiyor Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
► Çocuğum Hiperaktif (Mi?) Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Boşanıyorum Ama Çocuğum Psk.Elif GÜNERİ
► Çocuğum ve Televizyon Psk.Begüm AKMANİŞ
► Çocuğum Otistik Mi Emine ERGÜN
► Çocuğum ve Dehb'si Psk.Canan SAYIOĞLU
► Çekingen Bir Çocuğum Var Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
► Çocuğum Hiperaktif mi? Psk.Dnş.Ceren ŞAD
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Bilgisayarın Başından Kalkmıyor!' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnstagram Depresyonu Mayıs 2015
◊ Boşanma ve Sonrası Mayıs 2015
◊ Evliliğin İlk Yılı Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:25
Top