2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarısız Karne Getiren Çocuklar İçin Ebeveynler Neler Yapabilir?
YAZI #2566 © Yazan Uzm.Psk.Bahar ERDEN | Yayın Haziran 2015
Yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı. Kimi öğrenciler için karne notları aile içinde sevinçle kutlanırken, kimi ailelerde çocukların zayıf notlar getirmesi bir hayli problem olabiliyor. İçmeler-Marmaris'te bulunan Bağlam Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu Uzman Psikolog/Evlilik ve Aile Terapisti Bahar Erden, karneler alındığında başarılı olamayan çocukların anne ve babaları için nasıl davranmaları gerektiği konusunda birtakım önerilerde bulundu.
• Aileler karne notlarına göre ödül ya da ceza vermek yerine çocuğun performansını dikkate alarak ön plana çıkarmaları gerekir. Zayıf notlar yüzünden çocuğun kişliğine ya da zeka düzeyine yorum yapmak, eleştiride bulunmak,suçlamak da ceza vermektir. Oldukça inciticidir. Bunun yerine performansı hakkında konuşmak gerekir.
• Aileler mükemmelliyetçi olmak yerine çocuğun yaşına ve kapasitesine uygun gerçekçi beklentiler içinde olmalılar. Örneğin; "matematikten 100 ya da en az 95 alman gerekiyor" yerine, "80-100 arası başarılıdır" gibi bir yaklaşım çocuğu gereksiz stresten, olabilecek sınav kaygılarından da koruyacakır.
• Karne notlarının kötü olmasından dolayı çocukları tatile götürmemek, okul harçlığı vermemek gibi cezalar onları derslerden daha çok soğutacak, ilişkinizi olumsuz etkileyecektir.
• Çocuğa, kötü karne getirdiğinde daha az sevileceği mesajı verilmemeli. Aksine her durumda onun yanında olacağınızı hissettirmek, performansını, çabalarını desteklemek çocuğu öğrenmek ve başarmak için daha fazla motive edecektir.
• Karne notları başarılı olan çocuklar için karne hediyesi olarak takdir ve onaylama sözleri, birlikte yapılan sosyal aktiviteler uygun olur. Çok pahalı hediyeler almak veya vaad etmek daha ileriki yaşlarında tatmini zor çocuklar veya ergenler olarak büyümelerine sebep olacaktır.
• Karne notlarını veya başarısını değerlendirirken eğitim sistemi, aile içinde neler olup bittiği, evdeki kurallar, arkadaşları ile ilişkisel problemleri olup olmadığı, öğretmeni ile ilişkileri, dikkat eksikliği, işitme, görme veya öğrenme bozuklukları olup olmadığı gibi faktörler de mutlaka uzman bir evlilik ve aile terapisti tarafından değerlendirilmelidir.
Kötü olan karne notlarına karşı tepkiler olumsuz ve aşırı olduğunda çocuk için "başarısız" kimlikli dominant bir hikaye yaratarak, "başarısılık" kimliğini sahiplenmesine yardımcı olmuş olursunuz. Bunun yerine pozitif notlara odaklanarak alternatif bir kimlik yaratmak, pozitif kimliği sahiplenerek çocuğunuzda başarının kendini gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır.
Tüm ailelere ve okullu arkadaşlarıma güzel bir yarıyıl tatili dilerim
Sevgi ile kalın

Bahar Erden
Uzman Psikolog/Evlilik ve Aile Terapisti
Çıldır Mah. 162. Sok. Zeynep Apt. No:3
Marmaris-MUĞLA
Tel:0530 640 29 70
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar ERDEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar ERDEN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in Makaleleri
► Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Başarısız Karne Getiren Çocuklar İçin Ebeveynler Neler Yapabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Paranoid Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Beş Sevgi Dili Temmuz 2023
► Yetişkinlikte Bağlanma Mayıs 2016
► Sınav Kaygısı Mayıs 2016
► Kendini Gerçekleştirme Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:03
Top