2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fobilerle Başa Çıkma Yöntemi
YAZI #2574 © Yazan Uzm.Psk.Bayram DUYSAK | Yayın Haziran 2015
‘’İnsan olduğumuzun’’ kaçınılmaz olduğunu düşünürsek; yaşamımızda artılar ve eksiler olmazsa olmazımızdır. Bu artılar ve eksiler iş yaşamımızda, ailede, arkadaş çevremizde olacağı gibi insan sağlığı ve psiko…lojisinde de olabilir.
İnsanın hayatında irili ufaklı bazı korkularımız mutlaka olacaktır. Korkular eğer kontrol edebileceğimiz seviyede ise problem yok demektir. Psikologlar olarak insanda bazı korkuların olmasını isteriz. Çünkü insan korktuğu zaman birşeylerin üstesinden gelmeyi başarır. Fakat bazı insanlar korkularını kontrol edemezler hatta mantık dışı olduğunu da bilirler. Buna bir örnek verecek olursak; hepimizin çevresinde kediden, köpekten, kuştan, uçaktan, iğneden, asansörden, böcekten, dişçiden vb. korkan onlarca kişi vardır. Bu kişilerle konuştuğunuzda korkusunun mantık dışı olduğunu size söyleyebilir fakat korkusuyla baş etmeyi bir türlü başaramazlar.
Bu korkular genellikle çocukluk çağındaki çeşitli travmatik olaylarla tetiklenir ve fobi halini alır. Bazen ise birey korkusunun nedenini hatırlayamaz sanki o korkusu hep öyleymiş gibi gelir. Fobiler birçok durumda hayatı zorlaştıran korkulardır. Kişi bunlarla yüzleşeceğini bildiği zaman kaygılanır ve buna engel olmaya çalışır(uçağa binmek yerine araba ile gitmek veya dişçiye fobisi olan kişinin dişçiye gitmemesi gibi). Hatta sadece ismini duyduğunda ya da televizyonda gördüğünde terleme, kalp çarpıntısı, nefes alamama hissi, boğulacakmış gibi olma, vücutta karıncalanma, baş dönmesi gibi birçok fiziksel tepkiler ortaya çıkabilir.
Unutulmamalıdır ki ‘’fobi’’ tedavi edilebilen ve tedaviye kolayca cevap verebilen bir hastalıktır. Bu nedenle bir profesyonele gidip fobisinden kolayca kurtulan bir insandan genellikle şu sözleri duyarız; ‘’fobiden kurtulmanın bu kadar basit olduğunu bilseydim çok daha önce tedaviye gelirdim’’.
Fobi tedavisinde bilişsel davranışçı terapiler(BDT) çok sık bir şekilde uzmanlar tarafından kullanılmaktadır fakat BDT’nin yanı sıra yeni geliştirilen bir tedavi yöntemi olan EMDR terapisi de (Türkçe karşılığı, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) fobi hastalarında ‘’ilaç gibi’’ kullanılmaya başlandı. EMDR, BDT’ye göre kısa süreli bir terapi yöntemidir. Fobi hastalarına EMDR uyguladığımızda birkaç seansta sonuca ulaştığımızı görüyoruz.
Metnin en başına dönecek olursak, ‘’insan olmak’’ bizim elimizde olan bir durum değil, insan olmayı seçemeyiz ama insan olduğumuzu kabullenip artı ve eksilerimizle nasıl başa çıkacağımızı seçebiliriz.
Fobilerinizle başa çıkmanız dileğiyle…
Psk. Bayram Duysak
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bayram DUYSAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Bayram DUYSAK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bayram DUYSAK'ın Makale ve Yazıları
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Emine Lamiser ATİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Fobilerle Başa Çıkma Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Personalar ve Biz Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:19
Top