2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sünnet İçin Uygun Yaş Nedir?
YAZI #2602 © Yazan Uzm.Psk.Bahar ERDEN | Yayın Temmuz 2015
Sünnet, dinsel, sosyokültürel, ve tıbbi nedenlerle yapılan cerrahi bir işlemdir. Üroloji uzmanlarına göre kanserden koruyucu ve idrar yolu iltihabına karşı yararlı etkisi vardır. Bir yaşından önce yapılırsa lokal anestezi ile yapılabiliyor olacağından, bebeği genel anestezinin olumsuzluklarından da uzak tutar. Çocuk yaş gruplarında ise genel anestesi ile yapılması gereklidir. Sağlık açısından yararları sıkça vurgulansa da, zamanlama travmatik etkileri ve kaygıları minimize etmek için önemlidir. *

Psikoanalitik Kuram (Sigmund Freud) şöyle der: *Kişilik beş farklı dönemde şekillenir. Bunlardan birisi de 3-6 yaş dönemini kapsayan fallik (ödipal) dönemdir. Bu dönemde erkek çocuğunun ilgi odağı cinsel organıdır. Ayrıca anneye daha bir yakındır. Onu öpmek, geceleri onunla yatmak ister. Hatta babası öldüğünde annesi ile evleneceğini hayal eder. Cinsel ilişkiyi henüz anlamlandıramasa da anneye yakın olmaktan büyük keyif alır. Zamanla bu düşüncelerinin uygunsuz olduğunu fark etse de babayı hala annesi ile arasında bir rakip olarak görür. Bu ikilem babaya karşı korku yaratır ve buna kastrasyon anksiyetesi (kaygısı)denir. Yani babasının cinsel organının keserek kendisini cezalandıracağını düşünür. 6 yaşında çözülen ödipal kompleks çocuğun rekabetini ve anneye olan cinsel merakını da derinlere atar.

Psikoanalitik kuramcılar da dahil pek çok uzmana göre, erkek çocuklar kastrasyon kaygısı dönemini 3-6 yaş aralığında yaşadıklarından ve dolayısı ile travmatik etkileri olabileceğinden bu dönem sünnet açısından uygun değildir.

Peki 6 yaş sonrası travmatik etkileri olamaz mı? Ya da 3-6 yaş aralığından her çocuk için travmatik bir durum mudur sünnet olmak? Burada çevresel faktörler önemli. Yani çocuğun yaşadığı olumsuz deneyimleri, aile ve yakın çevresinin tepkileri, sünnet ile ilgili duyumları, yapılan konuşmalar, çocuğun kişilik özellikleri gibi. Örneğin yakın çevresi tarafından bu konuda yapılan şakalar bile çocukta ciddi kaygılara neden olabilir. Dolayısı ile 9-10 yaşlarındaki bir çocuk için de travmatik olabileceği gibi, 3-6 yaş aralığındaki pek çok çocuk için travmatik olmayabilir de çevresel faktörler değişkenini göz önüne alırsak.

Ürolojistler, çocuk doğduktan ilk 24-72 saat arasında sünnet olunmasını öneriyor. Bu hem yaraların çabuk iyileşmesi, hem de kanamanın az olmasını sağlayacağından önemli. Bunu zamanında yapmadıysanız ve çocuğunuzu sünnet ettirme sürecindeyseniz, çocukta travmaya, kaygı ve korkulara sebebiyet vermeyecek şekilde "pipinin ucu temizlenecek. İlk anda biraz acıyabilir ama çabuk geçer. Sonrasında bir kutlama yapacağız." şeklinde bir açıklama yeterli olacaktır. Çocuğa sünnet olacağı gün ve sonrasında neler yaşayacağı aşama aşama anlatılmalıdır. Operasyondan yarım saat önce uygulanacak bir ilaç yardımıyla çocuğun rahatlatılması ve sünnet stresinden uzaklaştırılması gerekir. İlacın kısa hafıza kaybı etkisi sayesinde çocuk, sünnet öncesinde ve sonrasında hissettiği korkuları hatırlamayacaktır.

Sünnet mevsimi olarak tercih edilen bu yaz döneminde tüm çocuklara ve ailelerine kolaylıklar dilerim. "Temizlemek" tabiri yerine "kesmek" tabirini kullanarak çocuğunuzun korkmasına ve korkutulmasına izin vermeyin.

Bahar Erden
Uzman Psikolog/Evlilik ve Aile Terapisti
Çıldır Mah. 162. Sok. Zeynep Apt. No:3
Marmaris-MUĞLA
Tel:0530 640 29 70
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar ERDEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar ERDEN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in Makaleleri
► Tuvalet Eğitiminde Uygun Yaş Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Sünnet ve Psikolojik Etkisi Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
► Sünnet ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Öedipal Çatışma ve Sünnet Yaşı Psk.Mustafa GÖDEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sünnet İçin Uygun Yaş Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Paranoid Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Beş Sevgi Dili Temmuz 2023
► Yetişkinlikte Bağlanma Mayıs 2016
► Sınav Kaygısı Mayıs 2016
► Kendini Gerçekleştirme Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:38
Top