2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Isı Hipotezi-Sıcaklar ve Olumsuz Tepkilerimiz
YAZI #2603 © Yazan Uzm.Psk.Bahar ERDEN | Yayın Temmuz 2015
Sıcak aylarda kendinizi daha sinirli hissettiğinizi fark ettiyseniz, bunun sadece sizde olmadığından emin olabilirsiniz. Görünen o ki, sosyal bilimciler bu fenomeni ısı hipotezi olarak adlandırarak belgelediler. Teori, sıcak havanın kızgın, saldırgan ve hatta şiddet içeren davranışları artırabileceğini öne sürüyor. Aşırı sıcaklar ve yüksek nem, özellikle öfke ve kaygıya yatkın kişilerde, tahammülsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk, yorgunluk, öfke, sinirlilik hali gibi tepkileri artırabiliyor. Çünkü artan vücut ısısı sinir sistemini ve hormonal dengeyi de etkilediğinden bu durum davranışlara da yansıyor.

Bu olumsuz tepkilerin önüne geçmek için farkındalık oldukça önemli. Örneğin "bu sıcak havalarda gösterilmemesi gereken tepkiler verebilirim ve aynı şekilde benzer tepkilerle karşılaşabilirim. Ancak ne olursa olsun sakin kalmalıyım çünkü sıcak havalar zaten hepimizin toleransını düşürüyor." şeklinde bir bilinçle hem kendi öfkemizi kontrol edebilmek hem de öfke kontrolü güçlüğü yaşan insanlardan korunmak gerekiyor.

Bizi ve duygularımızı bilinçaltımıza yerleştirdiğimiz düşünceler yönlendirir.*Davranışlarımızla da açığa çıkan zaten bu düşünce ve duygulardır. Yani kendimizi sıcağa karşı hazırladığımızda veya koruduğumuzda kendimizden veya başkalarından kaynaklanabilecek olumsuz davranışların da önüne geçebiliriz. Aşırı sıcaklarla baş etmek için yapılabilecek en basit şeyler:

• Ani tepkiler ve kararlar yerine, birkaç dakika nefes alıp verdikten ve birkaç dakika düşündükten sonra durumlara karşı tepki vermek,
• Aşırı sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre bulunmamak,
• Bol bol ılık duş almak,
• Kıyafetlerde hafif, ince ve açık renkleri tercih etmek,
• Açık havada başımızı güneşten koruyucu önlemler almak,
• Sıcakların etkisini en çok hissettireceği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamak,
• Ağır bedensel aktivitelerden ve spordan kaçınmak,
• Alkol ve kafein alımını sınırlamak
• Bol sıvı tüketmek ve bunun için susamayı beklememek
• Hafif beslenmek
Sağlıklı ve kolay bir yaz geçirmeniz dileğiyle

Bahar Erden
Uzman Psikolog/Evlilik ve Aile Terapisti
Çıldır Mah. 162. Sok. Zeynep Apt. No:3
Marmaris-MUĞLA

www.psikologbaharerden.com

Tel: 0530 640 29 70
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar ERDEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar ERDEN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in Makaleleri
► Şizofrenide Dopamin Hipotezi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Sıcaklar ve Psikolojimiz Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Hamilelikte Olumsuz Durumlar Psk.Serap DUYGULU
► Olumsuz Duyguların Kontrolü Psk.Hasan ARSLAN
► Olumsuz Otomatik Düşüncelerimiz Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Olumlu ve Olumsuz Yönlerimiz Psk.Işınsu GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Isı Hipotezi-Sıcaklar ve Olumsuz Tepkilerimiz' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Paranoid Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Beş Sevgi Dili Temmuz 2023
► Yetişkinlikte Bağlanma Mayıs 2016
► Sınav Kaygısı Mayıs 2016
► Kendini Gerçekleştirme Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:45
Top