2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Sınav Kaygısı
YAZI #2608 © Yazan Psk.Özge ÜNAL | Yayın Temmuz 2015
Her ne kadar pek çok ebeveyn artık çocuklarının “yarış atı gibi sınavlara hazırlanmasından” ya da“çocuklarının geleceğinin bir sınava bağlı olmasında” şikayet etse de “ortak sınavlar” tüm öğrencilerin yaşamının çok önemli bir parçası oldu. Dolayısıyla hem öğretmenlerin hem velilerin sınavlara verdikleri önem arttıkça, öğrencilerde görülen sınav kaygısı da arttı.

Elbette her öğrenci bazen, özellikle bazı öğretmenlerin ya da derslerin sınavlarında belirli bir oranda kaygı yaşayabilir. Hatta belirli bir oranda kaygı, öğrencinin dikkat ve ders çalışma motivasyonunu artırdığı için faydalıdır. Ancak bazı öğrenciler;

Performanslarını olumsuz etkileyecek düzeyde,
Çok sık ve
Çok şiddetli sınav kaygısı yaşarlar.
Öğrencilerin sınavı nasıl algıladıkları, beklentileri ve düşünme biçimleri; sınav kaygısının şiddetini ve nasıl yaşandığını etkiler. Örneğin, bazı öğrencilerin sınav kaygısının altında; “ben diğerleri gibi değilim, okula gitmek istemiyorum, bu konular bana göre değil, zaten istemiyorum, yapamayacağım” gibi düşünceler yatarken, bazı öğrencilerin kaygılarının altında “ ya hata yaparsam”, “bilmediğim bir konudan soru çıkarsa” gibi düşünceler yatar. Bazılarının kaygılarının altında “sınavdan iyi not alamazsam annemle/öğretmenimle bozuşacağız” “başaramazsam sevdiklerimi hayal kırıklığına uğratmış olacağım” gibi duygusal nedenler varken, bazı öğrencilerin kaygılarının altında ise “bu sınav hayattaki başarımı etkileyecek“, “sınavda başarılı olursam kendimi kanıtlamış olacağım” “ancak başarılı olursam kendimi göstermiş olacağım” gibi “hedefe aşırı odaklanma” sorunları vardır. Dolayısıyla sınav kaygısı sorununun aşılmasındaki en önemli nokta; kaygının altında yatan asıl nedenin tespit edilmesidir. Çünkü etkili ve kalıcı bir çözüm, ancak “neden üzerinden” şekillenir.

Dokuz Tip Mizaç Modeli uzmanları olarak bizler, öğrencinin kaygısının altında yatan asıl nedeni doğru ve tutarlı bir biçimde tespit edebilmek adına öncelikle öğrencinin “mizaç tipini” tespit ediyoruz. Böylelikle öğrencinin doğuştan gelen ve yaşam boyu değişmeyen mizaç tipi temelinde “önceliklerini, yaşamdan beklentilerini ve temel arayışlarını” saptıyor, bu sayede sınava nasıl bir anlam yüklediğini öğreniyoruz. Bu da en kısa süre içinde sınav kaygısıyla baş etmenin “o öğrenciye özgü” en doğru ve en etkili yöntemini belirlememize yardımcı oluyor.

Bizler, sınav kaygısının çocuğunuzun ve sizin yaşamınızda önemli bir başarısızlık, çocuğun kendine olan güveninin sarsılması ve umutsuzluk gibi olumsuz sonuçlar yaratmasını önlemek adına sizlere yardımcı olmak için buradayız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge ÜNAL Fotoğraf
Psk.Özge ÜNAL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özge ÜNAL'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Sınav Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Problemleri Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:40
Top