2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hiperaktif Mi, Yoksa Yalnızca “hareketli” mi?
YAZI #2609 © Yazan Psk.Özge ÜNAL | Yayın Temmuz 2015
Günümüzde okul başarısı, ders notları ve ortak sınavlardan alınan puanlar hem çocukların, hem öğretmenlerin hem de ebeveynlerin yaşamında çok önemli bir yer teşkil ediyor. Hal böyle olunca sınıfta biraz hareketli bir yapıya sahip olan, dikkatini sürdürmekte güçlük çeken ve istemeden de olsa hem kendisinin hem de arkadaşlarının ders dinlemesine engel olan çocuklar apar topar “hiperaktif mi acaba?” sorusuyla hekimlere yönlendirilir oldular. Bu da pek çocuğun “dikkat eksikliği hiperaktivite bozuluğu” tanısıyla ilaç tedavisine yönlendirilmesiyle sonuçlanmaya başladı. Bugün hangi okula gitseniz eliniz maalesef her sınıfta bir “hiperaktif çocuğa” çarpıyor. Peki gerçekten de bu çocukların hepsi “hiperaktif” midir?

Bugün güncel psikoloji araştırmaları, Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı alan çocukların önemli bir kısmının “yanlış tanı” sonucu fazladan-gereksiz bir biçimde ilaç tedavisine maruz kaldığına dikkat çekiyor. Diğer yandan artık tüm Dünyada hem DEHB riskinin öngörülmesinde hem tanı koyulmasında hem de tedavi/terapi sürecinde çocukların mizaç özelliklerini bilmenin önemi gün geçtikçe daha fazla uzman tarafından kabul ediliyor. Bizler de Dokuz Tip Mizaç Modeli uzmanları olarak konuyla ilgili bilimsel araştırmamızda, bazı mizaç tiplerinin hiperaktiviteye daha yatkın olabileceğini, ancak diğer yandan bu mizaç tiplerinin “hiperaktiviteye benzer özellikler sergileyebilmeleri” nedeniyle sık sık yanlış bir şekilde DEHB tanısı alabildiklerine dikkat çekiyoruz. Çünkü bize göre bazı mizaç tipindeki çocukların doğaları gereği sahip oldukları “normal” enerji, canlılık ve hareketlilik düzeyleri yanlış bir şekilde hiperaktivite olarak isimlendirilebiliyor. Oysa bu çocuklar çoğu zaman doğru bir yönlendirme ve destek sayesinde enerji ve potansiyellerini “yaratıcılık ve üretkenliğe” dönüştürebiliyor, çevrelerini “hareketlilikleriyle yoran değil; tam aksine çevresine neşe ve keyif saçan çocuklar haline gelebiliyorlar. Bunun için;

Çocuğu fazla hareketlilik, “yaramazlık”,

Dikkatini sürdürmede güçlük,

Hareketlilik ve yerinde durmama nedeniyle okula uyum problemleri,

Sosyal uyum problemleri

Dürtüsellik,

Sıra beklemekte zorlanma,

Çok konuşma gibi özellikler gösteren ebeveynleri, öncelikle çocuklarının mizaç tipini ve çocuklarının mizaç tipine uygun, doğru ve etkili yaklaşım yollarını öğrenmeye davet ediyoruz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge ÜNAL Fotoğraf
Psk.Özge ÜNAL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özge ÜNAL'ın Makale ve Yazıları
► Her Hareketli Çocuk Hiperaktif Değildir Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
► Çocuğum Hiperaktif (Mi?) Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Çocuğum Hiperaktif mi? Psk.Dnş.Ceren ŞAD
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hiperaktif Mi, Yoksa Yalnızca “hareketli” mi?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Problemleri Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:03
Top