2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Goji Berry
YAZI #2632 © Yazan Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR | Yayın Ağustos 2015
Kurt yemişi veya kızıl elmas olarak da adlandırılan goji berry yüzyıllarca böbrek ve karaciğer tedavisinde ilaç yapımında kullanılmıştır. İçeriğinde zengin 21 adet mineral ( çinko,demir, bakır , kalsiyum, germanyum , selenyum , fosfor başlıca olmak üzere ) ; yüksek miktarda C vitamini ayrıca B1 , B2 , B6 , E vitaminleri ile 18 aminoasit bulunmaktadır.Goji berryi bu kadar özel kılan ise yüksek emilimi ve insanı sağlığı için gerekli antioksidan , karbonhidrat ve içeriğindeki zengin vitaminlerdir. İçeriğindeki güçlü antioksidanlar ile serbest radikallerin vereceği zarar oldukça aza indirilir. Hipofiz bezinden salınan büyüme hormonunun salınımını arttırır. Bu sayede genç hissetmeyi ve geç yaşlanmayı sağlar. 1998 yılında yapılan bir araştırmaya göre içeriğindeki polisakkaritlerin kan basıncının yükselmesini engelleyerek inme , kalp krizi böbrek yetmezliği gibi sağlık problemlerinin oluşumunu önlemede katkısının olduğu gözlenmiştir. İçeriğinde bulunan germanium kanser oluşumunu önler. Beta- sitosterol kolesterole karşı savaş açar. Ayrıca antioksidanlar ile kolesterolün oksidasyonunu ve damar duvarlarında plak oluşumunu önler. Flavanoidler ile atardamarın tıkanması önlenir.
Polisakkaritleri ile kan şekerini ve insülin yanıtı düzenlediği için tip 2 diyabette tedavi amacı ile kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan betain şeker hastalarında yaygın şekilde ortaya çıkan karaciğer yağlanması ve damar sorunlarını engeller. Yağ yakımını hızlandırır ve besinlerle alınan yağın depolanmasına engel olarak obezite sorununun tedavisi için de kullanılmaktadır .
Sağlık açısından birçok faydası olan goji berry kişinin sağlık şartlarına , tüketim miktarına ve tüketim zamanına bağlı olarak bazı yan etkiler oluşturabilmektedir. Warfarin gibi kan inceltici kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar ile kullanımı yan etkilere neden olabilmektedir. Pankreasın çalışmasını ve insülin üretimini etkilediği için diyabetik ilaç kullanan kişiler uzak durmalıdır.
Fazla tüketimi kan basıncı düzeyini olumsuz etkiler hipertansiyon a neden olabilir. Sadece gündüz tüketilmelidir. Gece tüketimi uyku kaçırır. Aşırı miktarda tüketimi enerji seviyesini ciddi anlamda arttırır. Fazla enerji konsantrasyon bozukluğuna , hiperaktiflik ve huzursuzluk gibi sorunlara neden olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem Nur SAVACİ BAHAR Fotoğraf
Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Goji Berry' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeşil Çay Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top