2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahvaltının Önemi
YAZI #2634 © Yazan Dyt.Emine DEMİR | Yayın Ağustos 2015
İLK ve ORTAkahvaOKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA KAHVALTI NEDEN ÖNEMLİDİR?


Ağaç Yaşken Eğilir! Çocuklara verilebilecek en değerli hediyelerden birisi onlara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmaktır.


Peki bu nasıl yapılacak? İşte reçetesi;


Beslenme, insanın yaşına, cinsiyetine ve özel durumlarına göre ihtiyacı olan besin öğelerini vücuduna almasıdır. Sağlığın korunmasında ve iyileştirilmesinde beslenme çok önemli bir rol oynamaktadır. Süt çocuğu olarak kabul edilen, yaşamın ilk yılında beslenme; büyümenin başlıca belirleyicisi iken, oyun çocuğu ve okul çocuğu dönemlerindeki beslenme; sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve erişkin yaşta etkileri ortaya çıkacak olan bazı sağlık sorunlarının önlenmesi açısından önem kazanmaktadır. İnsanların beslenme alışkanlıkları çocukluk çağında başlamaktadır ve yerleşen bu alışkanlıkların ileriki dönemlerde değiştirilmesi daha zordur.


Kahvaltı, günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip ettiği için biten enerjinin tekrar alınabilmesi için en önemli öğündür. Akşam yemekleri yendikten sonra sabaha kadar geçen yaklaşık 9-10 saatlik zaman diliminde vücut mevcut enerji kaynaklarını tüketmiş ve açlık durumuna geçmiştir. Özellikle beyinde temel enerji kaynağı kan şekeri yani glikozdur. Açlıkla vücuttaki kan şeker düzeyi azalır. Beyin fonksiyonları için (okulda) fazla miktarda glikoza ihtiyaç duyulur.


Kahvaltı yapan öğrenciler derslere daha fazla katılım göstermektedirler. Kahvaltı ile ilgili olarak yapılan bir çalışmada sabahları kahvaltı ederek okula gelen öğrencilerin özellikle matematik ve okuma gibi derslerde daha yüksek başarı elde ettikleri görülmüştür


Çocuklar ve gençler için sabah öğünü çok önemlidir.


Çünkü;


* Kahvaltı çocukları öğrenmenin zorluklarına karşı hazırlar. Düzenli kahvaltı yapan çocuklar, okullarında daha başarılı olurlar. Sabah oluşan açlık konsantrasyon, öğrenme, problem çözme becerisinde azalmaya neden olabilir. Kahvaltı yapılmadığı durumlarda derslere devamsızlık artar. Kahvaltı yapmamanın sonucu oluşan karın ağrıları veya şiddetli açlık ağrıları şikâyetlerin başında gelmektedir.


Kahvaltıyı atlamamak kadar kahvaltıda ne tüketildiği de en az onun kadar önemlidir. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması önemlidir.


Kahvaltıda protein ve karbonhidratı bir arada tüketmek gereklidir. Çünkü bu şekilde kan şekeri seviyesi uygun aralıklar içerisinde kalır. Sadece karbonhidrat ( ekmek, tahıl, makarna, pilav) tüketildiğinde hızla yükselen kan şekeri zaman içinde aynı hızla düşecektir. Bu yüzden özellikle peynir, süt ve yumurta tüketimi önemlidir. Süt ve peynir iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyen çocuklar için peynir kalsiyum için de iyi bir kaynaktır.


Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Peynirin içeriğindeki kalsiyum insan vücudu tarafından kolaylıkla kullanılabilir. Sinir sisteminin çalışması ve kanın pıhtılaşmasında görev alır. Çocukların kemik gelişimi için kalsiyum almaları önemlidir. Kalsiyumun dışında peynir iyi bir fosfor kaynağıdır. Fosfor diş ve kemik yapısı, böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için alınması gereken diğer bir mineraldir


Mevsiminde domates, salatalık, biber gibi sebzelerin çiğ olarak veya omlet veya tost ile birlikte tüketilmesi teşvik edilmelidir. Yine mevsimine uygun meyveler de kahvaltılar için sağlıklı seçeneklerdir. Bu tür bir kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklar veya gerçekten de zaman sıkıntısı yaşandığında aşağıdaki seçeneklerde besleyici bir kahvaltı olarak düşünülmelidir;


Az yağlı peynirle hazırlanmış tost + 1 su bardağı süt; bu seçenek de hızlı ve besleyici bir kahvaltıdır. Tost içerisine eklenecek domates gibi sebzelerle de kahvaltının besin değerini arttırabilirsiniz.


1 porsiyon meyveli yoğurt( meyveyi kendiniz ilave edin) ; yine kalsiyum, protein, lif ve vitamince zengin bir seçenek. Evinizdeki mevsim meyveleri ile hazırlanacak meyveli yoğurtlar çocuklar içinde lezzetli bir kahvaltı olacaktır.


1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt; mevsim meyvelerinden çocuğunuzun sevdiği bir meyve ile birlikte 1 bardak süt, öğle yemeğine kadar çocuğunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacaktır.


Ev yapımı çorba + 1 dilim ekmek; özellikle kış günleri için hazırlanmış tarhana çorbası gibi besleyici değeri yüksek çorbalar da çocuklarınız için kahvaltı alternatifi olabilir. İçeriğindeki protein ve minerallerle özellikle tarhana besleyici, enerji verici bir besindir.

 Konunun başında da söylediğim gibi, ağaç yaş iken eğilir ve ailelerin çocuklarına verebilecekleri en güzel ve en değerli hediyelerden birisi de, onlara doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırabilmektir.


TEŞEKKÜRLER
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Emine DEMİR'in Makale ve Yazıları
► Kahvaltının Önemi Dyt.Seda KAYA
► Çocuklarda Kahvaltının Önemi Dyt.Ayşe KURŞUNLU
► Kefirin Önemi; Dyt.Emine DEMİR
► Suyun Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kahvaltının Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlılıkta Beslenme; Ağustos 2015
► Kefirin Önemi; Ağustos 2015
► Beslenmede Balığın Önemi Ağustos 2015
► Ramazan Bayramında Beslenme Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:06
Top