2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Dediğin Nedir?
YAZI #2648 © Yazan Psk.Gülşah BEŞTAV | Yayın Ağustos 2015
Şarkılarımızda, dilimizde hep bir depresyondayım, depresyona girdim, depresyondan çıktım. Peki gerçekten depresyon nedir?



Depresif Durumun Belirtileri

*İlgi ve istek kaybı *Belirgin kilo değişimi *Konsantrasyon kaybı

*Uykuda değişim *Enerji azlığı *Değersizlik ve boşluk hissi

*Huzursuzluk *Öfke *Hatırlamada zorlantı


Kısa Bilgi; Araştırma Sonuçlarına Göre
*Pek çok kişi 20-30 yaş arası ilk kez deneyimler. *Kadınlar depresyona erkeklerden 2 kat daha eğilimlidir.
*Her 10 kişiden 1’i hayatı boyunca bir kez depresyon yaşamaktadır.
Risk!

*Ailesinde depresyon öyküsü olanlar, iş kaybı, sosyo-ekonomik düzeyin düşük olması ve sosyal izolasyon gibi stresli yaşantılar

*Madde ve alkol bağımlılığı olanlarda depresyona daha fazla rastlanmaktadır.

Tedavi
Kanıta dayalı çalışmalarda;*Psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte yürütüldüğü tedavi planlarının daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. *Depresyonun farklı tanıları vardır; Distimik depresyon(kronikleşmiş depresyon gibi, belirli süreçlerde tekrarlayan,örn: Premenstural sendromla gelen ya da bahar depresyonu gibi; Majör depresyon (Kişinin tüm işlevlerini %50 ‘den fazla kaybetmesine yol açan sert bir tablo); Lohusa depresyonu,Yas sonrası depresyonu ya da bipolar örüntünün depresyonu birbirinden farklıdır. Tedavi bu ayrımların yapılması ve ona uygun ilaç tedavisi ve psikoterapi modelleri belirlenmesi ile şekillenir. Uzman desteği almak uyku, iştah, üretkenlik (iş yapma ve sevme kapasitesi) ve cinsel istek de bozulma eğer ki normal rutindekinden %50 ve fazlası ise mutlaka önerilir. *Kendi kendinize depresyonla başa çıkmada beş etkili önerim; -Her gün en az yarım saat yürüyüş yapın, ama sessizlik meditasyonuyla yapın. Yani müzik dinlemeden, telefonla konuşmadan, biriyle konuşmadan, tek başınıza kendinizle baş başa kalarak yürüyün.
-Her gün keyifli bir banyo rutini düzenleyin. Birgün kese, birgün saç bakımı, birgün cilt bakımı, birgün aromaterapi, birgün bornozla uzanıp uyuma canınız istemese de düzene koydunuz mu rutininiz olur. Depresyonda görülen kendine bakım vermek istememe halinden uzaklaştırır. Yapamıyorsanız yakın arkadaşlarınızdan yardım isteyin, bırakın saçınızı tarasınlar, size masaj yapsınlar, ne yapabilirlerse…

-Söz içeren müzikler dinlemeyin, senfonik, klasik ya da kendi seçimiz her neyse. İçinde söz olmasın, bırakın sözcükleri kısıtlamayın zihniniz kendi şarkısını yazsın.

-Zayıf taraflarınızdan değil, güçlü taraflarınızdan tutun, ancak böyle ilerlersiniz, aksi halde zayıf taraf elimizde kalır di mi?

-Güçlü, başarılı,mükemmel,layık, terfi etmiş,kazanmış,zengin,güzel olmak zorunda değilsiniz. Sadece yaşama dahil olmalısınız, olduğunuz gibi hiçbir sıfata sahip olmaksızın, ‘’sen’’ olarak.

Depresyonun hayatınızı değiştirmek için bir neden olduğunu görün ve şimdiye odaklanın, bunu yeni bir yaşam planı için acil bir çağrı olduğunu bilin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülşah BEŞTAV'ın Makaleleri
► Depresyon Nedir? Psk.Şahin VURAL
► Depresyon Nedir? Abdullah ÖZER
► Depresyon Nedir? Psk.M.Enes İMERT
► Nedir Bu Depresyon? Psk.Sabahattin ZENGER
► Depresyon Nedir? Psk.Elvan DEMİRBAĞ
► Depresyon Nedir? Psk.Nezahat BEDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Depresyon Dediğin Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zaman Yönetimi Şubat 2016
► Kıskançlık Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:20
Top