2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Tedavisinde Kadının Psikolojisi
YAZI #2666 © Yazan Psk.Armağan ADANAR | Yayın Eylül 2015
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE KADININ PSİKOLOJİSİ
Toplumumuzda kadın ve erkeğin yetiştiriliş tarzları birbirinden epey bir farklıdır. Kız çocukları genel olarak ‘’anaç duyguları’’pekiştirilerek ‘’anne’’olmak üzerine eğitilirler. Bu nedenle de yetişkinlik döneminde bir kadının en büyük arzusu bebek sahibi olmak olabiliyor. Evlendikten sonra kadın,iyi bir işi,mutlu bir evliliği,güzel bir sosyal çevresi olmasına rağmen 30-35 yaşlarına doğru bir nedenle hala bebek sahibi olamadıysa gerçekte böyle olmadığı halde kendini ‘’başarısız’’ ‘’yarım bir kadın’’ gibi hissedebiliyor. Bebek sahibi olmaya duyulan bu güçlü arzu zaman zaman kadının psikolojisini de olumsuz etkileyebilmektedir. Tabii ki her kadın bebek sahibi olamadığı zaman bu durumdan olumsuz etkilenmiyor. Bazı kadınlar ’’ne yapalım bebeğim olmuyor ama hayat devam ediyor’’ tarzında bir düşünce geliştirebilir ve yaşamlarına anne olmadan devam edebiliyorlar. Ancak büyük bir kısmı ‘’anne’’ olmama fikrini kabul edemiyor ve bebek sahibi olmanın yollarını araştırıyor. Bir çift için tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmak da işte bu seçeneklerden bir tanesidir.
Bebek sahibi olmak konusunda sıkıntılar yaşayan bir çift ilk dönemde bu problemi kabul etmekte zorlanabilirler ve birbirlerine belli etmemeye çalışsalar da kimi zaman içten içe birbirlerini suçlayabilirler ya da problemi inkar edebilirler. Bu durumda zaman zaman çiftlerin farklı doktor görüşleri almak için bir çaba içine girmekte olduklarını da görüyoruz. Yaşanılan bu süreç yani farklı uzman görüşlerini de alma süreci inkar sürecini uzatabildiği gibi de bazen de kabullenme sürecini kısaltabiliyor da..Çünkü başvurdukları doktorlardan da aynı yanıtı aldıklarında yavaş yavaş problemle yüzleşmeye başlıyorlar. Ve yüzleşme aşmasından sonra çift acısıyla başaçıkabilmek için çeşitli yöntemler geliştirmeye çalışırlar. Kimi çift problemle başaçıkmak için psikolojik destek alırken kimi çiftin evliliklerinde çatışmalar olabilir bazen de kendi başlarına problemin üstesinden gelebilmeyi başarabilirler. Bu sürece girmeden önce eğer bir kadının ya da çiftin ruhsal bir sıkıntısı var ise önce psikolojik tedavisinin yapılması,tedaviden sonra tüp bebek sürecine başlanması ya da çiftin evlilik çatışmaları var ise yine aynı şekilde önce bir psikolojik destek almaları uygun olabilir.
Geçmişte psikolojik sorunu olan bir kadın doktora gidip sıkıntısını anlattığında doktor uzun uzun kadını dinler ve ona ‘’ bir çocuk doğuruver sıkıntıların geçer’’ dermiş. Bunu demesinin nedeni ise, bazı kadınlarda hamilelik döneminde bazı ruhsal rahatsızlıkların örneğin depresyon gibi uyuklama dönemine girmesidir. Bu nedenle bu dönemde bazı kadınlar hamileliklerini daha rahat ve mutlu geçirirler. Ancak tüp bebek tedavisi sırasında kadına uygulanan hormon tedavisi eğer kadın ruhsal olarak risk grubunda ise kadının psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Sonuçta kadınların ruhsal durumu,psikolojileri hormonlarından epey etkilenir. Peki her kadının mı bu tedavide psikolojisi bozulur? Elbette hayır..Özellikle psikiyatrik açıdan riskli grup yani daha önce ruhsal sıkıntı geçirmiş kadınlar ya da ailesinde (anne,baba,amca,hala vb) psikiyatrik sıkıntı olan kadınların riski diğerlerine göre biraz daha fazladır. Bu nedenle risk grubundaki kadınların tüp bebek tedavi sürecinde de ruhsal destek almaları önerilir.
Bu süreçte kadının yanısıra erkeğin de psikolojisi son derece önemlidir. Kadının ve erkeğin yaşadığı sorunlardan bir tanesi de duygularını farklı şekillerde ortaya koymalarıdır. Kadınlar, duygularını daha rahat dillendirebilirken erkekler duygularını konuşmaktan çekinebilirler. Bu durum aslında kadın ve erkek farklılığından kaynaklanır. Bu iki farklı tarz kadın ve erkeğin birbirlerini anlamadıklarını her iki tarafa da düşündürebilir. Yani kadın’’ kocam beni anlamıyor,ben neler yaşıyorum,beni desteklemiyor,benimle ilgilenmiyor’’ diye yakınırken erkek de karısının bu süreci abarttığını düşünebilir. Kadın için son derece stresli olan bu dönemde erkeğin kadını desteklemesi son derece önemlidir. Genelde kadının erkekten beklentisi kendisini anlamasıdır. Kocası tarafından anlaşıldığını hisseden kadın kendisini daha sakin, daha rahat hissedebilir. Bu süreçte en önemli görev erkeğe düşmektedir. Erkeğin kadının yaşamıonı kolaylaştırması,çektiği sıkıntıyı anlaması ve anlayışlı olması hem kadın açısından hem de erkek açısından sürecin daha ılımlı geçmesini sağlayabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Armağan ADANAR'ın Makaleleri
► Erken Boşalma Tedavisinde Kadının Rolü Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Evlilikte Kadının Rolü Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN
► Erkek ve Kadının Etkin İletişimi Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Tedavisinde Kadının Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Orgazm Bozukluğu Aralık 2018
► Nasıl Ders Çalışılır? Aralık 2018
► Psikoterapi Nedir? Temmuz 2011
► Çocuk Cinsel Eğitimi Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top