2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapistin, Duygularla Baş Etmede Senden Daha İyi. Peki, Neden?
YAZI #2713 © Yazan Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN | Yayın Kasım 2015
Time.com’un haberine göre; ‘Psychotherapy’ dergisinde yayımlanan bir araştırmada, terapistler ile terapist olmayanlar gruplara bölünerek bir çalışma yapılmış. Her iki gruba da üzerinde ‘mutsuz adam’ gibi hafif olumsuzluk yaratan fotoğraflardan, daha büyük olumsuzluk yaratan ‘cesetlerin’, ‘feci şekilde yaralanmış insanların’ bulunduğu fotoğraflar gösterilmiş. Bu ilk çalışmanın sonuçlarına göre her iki grup da AYNI ŞEKİLDE olumsuz tepki göstermiş. Başka bir deyişle, terapistler de terapist olmayanlarla aynı duygusal tepkileri sergilemiş.

Çalışmanın ikinci kısmında ise aynı kişilere aynı fotoğraflar tekrar gösterilmiş fakat bu sefer, her iki gruptan da ‘duygularını düzenlemeleri’ istenmiş. Yani, dikkati başka yöne odaklandırmak, fotoğrafları farklı şekilde yorumlamaya çalışmak gibi diledikleri yöntemleri kullanmaları ve fakat bu sefer, aynı fotoğraflara daha olumlu tepkiler göstermeye çalışmaları istenmiş. Tam da bu noktada, terapistlerin, terapist olmayan gruba göre duygularla baş etmede daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmış.

Peki, neden?

Çalışmaya katılan psikologlardan biri bunu şu şekilde açıklamış: “terapistlerin gerçekte yaptıkları şey, düşüncelerini yakalamayı öğrenmek, düşüncelerinin farkında olmak ve bu düşüncelerin hem duygusal hem de fiziksel tepkilere neden olduğunun farkında olmaktır.” … “Bu bağlantıyı yapmak kesinlikle kritik bir önem taşıyor. Duygularımız hakkında düşünüyoruz, fakat düşüncelerimizi ve farklı bir bakış açısından bakmayı düşünmüyoruz.”

Duygu, düşünce ve davranış (tepki) arasındaki bağlantı öğrenilebilir ve hayatımızda uygulanabilir. Böylelikle duygusal tepkilerimiz, düşüncelerimizin farkına varmak ile denetim altında tutulabilir.

Terapistin, duygularla baş etmede senden daha iyi. Çünkü “terapistler, kendilerini yakalamayı öğrenmişlerdir.” Bunu sen de öğrenebilir ve kendi kendinin terapisti olabilirsin!

Uzman Klinik Psikolog Sinem Taşyaran

Kaynak: http://time.com/3849136/therapy-therapist-emotions/

Yazının kaynağı; http://sinemtasyaran.net/terapistin-duygularla-bas-etmede-senden-daha-iyi-peki-neden/
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN'ın Makale ve Yazıları
► İntihar: Peki Ama Neden? Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Terapistin, Duygularla Baş Etmede Senden Daha İyi. Peki, Neden?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Depresyon Bozuklukları Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:11
Top