2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlikte Stresle Başa Çıkma
YAZI #2772 © Yazan Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK | Yayın Aralık 2015
ERGENLİKTE STRESLE BAŞA ÇIKMA
● Stres bireyin duygusal ya da fiziksel durumuna karşı olası bir tehdit sezdiğinde, vücudunda ya da beyninde oluşan bir tepkidir.Psikologlar bir olayın, ancak siz onu tehdit edici olarak algılarsanız stres yaratabileceğini kabul etmektedir.
● Stresin, insanların fiziksel ve psikolojik yaşamları üzerinde önemli etkileri vardır. Araştırmalar, stresin madde kullanımı, intihar, depresyon, kalp hastalıkları ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi önemli psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara neden olduğunu ortaya koymuştur.
● Organizmanın uyum sağlayıcı mekanizmalarını sarsan koşul ve faktörlere stresör adı verilir.
●Ergenler için stres verici faktörler arasında şunları sayabiliriz:
√ Gelişimsel görevler: 1.Bedensel özelliklerini kabul etmek ve bedeni olumlu kullanmak
2. Cinsel rolünü kabul etme ve bu role uygun davranışlar geliştirme
3. Her cinsten yaşıtlarıyla yeni ve daha olgun ilişkiler kurmak
4. Ana-babadan ve diğer yetişkinlerden duygusal bağımsızlığı
gerçekleştirme, kendisi ile ilgili önemli karalar verebilme.
5. Meslek seçimi için gerekli ön hazırlıkları yapma ve kendisine en
uygun olan mesleği seçebilme
6. Evliliğe ve aile yaşamına hazırlanmak
√ Aile ve akranlarla ilişkiler
√ Okul ve sınavlardan kaynaklanan sorunlar
√ Önemli birinin ölümü
√ Sağlık problemleri ve cinsellikle ilgili problemler
●Bu dönemde ergenler için stres kaynakları sadece karşılaşılan olay ya da durumlar değildir.Ergenlik,insan hayatında bir geçiş dönemidir.Bu dönemde ergen bir yandan hayatını sürdürmeye çalışırken bir yandan da toplumsal,psikolojik ve biyolojik değişikliklerin oluşturduğu stresle başa çıkmak zorunda kalmaktadırlar.Vücutlarındaki fizyolojik değişikliklere alışmaya çalışmakta ve bu dönemde anne-babalarından aldıkları özerklikle kendilerini toplumda var etmeye çabalamaktadırlar.Bütün bunların yanı sıra ergenlerin tamamlamak zorunda oldukları bir kimlikleri de vardır.Çocukluktan başlayan kimlik oluşumunu bu dönemde çok büyük ölçüde tamamlamalıdırlar.İşte bu karmaşık dönemde kişiler sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmek için kendilerinin başa çıkma yollarını keşfetmeli ve onları kullanarak strese karşı daha dayanıklı olmalıdırlar.
● Burada başa çıkma ise stresörlerin uyandırdığı duygusal gerilimi azaltma, yok etme ya da bu gerilime direnme amacıyla gösterilen bilişsel, davranışsal ve duygusal tepkilerin bütünüdür.
● Literatürde ergenlikte stresle başa çıkma konusunda ise birçok farklı araştırma vardır.Her kuramda bu konuda,kuram ve kuramcının savunduklarına bağlı olarak
ergenlere önerilen çeşitli başa çıkma yöntemleri mevcuttur.Her kuramın ileri sürdüğü bu yöntemleri geliştirme tekniklerini ve süreçlerini bir yana bırakacak olursak genel olarak ergenler yaşları itibariyle kendilerinin farkındadırlar ve kendilerini tanıdıkça çeşitli yollarla stresle başa çıkabilecek düzeye gelmektedirler.Geçmiş deneyimleriyle o an ki yaşadıklarını karşılaştırarak duygularına,hareketlerine yön verebilirler.Beklenmedik ve stres yaratan bir durum karşısında zaman geçtikçe ve deneyim kazandıkça,stresin üstesinden daha az zararla gelmektedirler.Bu dönemde,çocukluktaki gibi ebeveynlerin de etkisi çok önemlidir.Çünkü burada da ergen,onları rol model almaktadır.
● Ergenlik döneminde başa çıkma yöntemleriyle birlikte bir yandan da kişiliğin temelleri atıldığından,kişi ergenlikten çıktığında zayıf ya da güçlü kişilikte olabilir.Eğer kişiliği zayıf inşa edilmişse yetişkinliğinde zorluklar karşısında yıkılma olasılığı çok daha yüksek olur.Bunun yanında ergenler küçük süreli stresörler yardımıyla güçlü bir kimliğe bürünebilirler.Bu durum da kişinin ileriki yaşlarında sorunlarla baş etmede önemli bir araç olacaktır.
KAYNAKLAR
Folkman,S. (1984). Personal Control And Stress And Coping Processes: A Theoritical
Analysis. Journal of Personality and Social Psychology, 45, 839-859.
Jose, P.E., & Huntsinger, C.S. (2005). Moderation And Mediation Mffects Of Coping
By Chinese American And European American Adolescents. Journal of
Psychology, 166, 1, 16-43.
Moss, R.H., & Billings, A.G. (1982). Conceptualizing And Measuring Coping
Resources And Processes. In Goldberg, L. & Brenznitz. S. (Eds).
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Can ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Emine Lamiser ATİK
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.Doğan KUŞ
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Uğur ŞENOL
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Aykut ÖZTÜRK
► Stresle Başa Çıkma Yolları Pdg.Aykut AKOVA
► Evlilikte Stresle ve Sorunlarla Başa Çıkma Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlikte Stresle Başa Çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2020
► Wısc-4 Zeka Testi Eylül 2020
► Yetişkinlerde Panik Atak Eylül 2020
► Algı Yanlılıkları Aralık 2015
► Çocuğu Kabul Etmek Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:00
Top