2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baharı Zinde Geçirmenin 10 Yolu
YAZI #2780 © Yazan Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ | Yayın Aralık 2015
Her bahar havaların ısınmasıyla insan metabolizmasında oluşan değişiklikler; yorgunluk, eklem ağrıları, bitkinlik, güçsüzlük ve uyuma isteğini de beraberinde getiriyor.

Hava değişimi sonucu hormonların salgılarındaki farklılık ve birçok etkenin neden olduğu bahar yorgunluğuyla baş etmenizin öncelikli yolu ise doğru besinleri, doğru miktarda tüketmek. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, baharı zinde geçirmenin ıo formülünü sıraladı:

ı.Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın Besin tüketmek sindirim sistemini aktive ettiği için sabah yapacağınız dengeli bir kahvaltı metabolizmanızın çalışmasını sağlayarak, sabah yorgunluğunuzu atmanıza destek olacak. Yağlı, ağır bir kahvaltıdan kaçınarak et ve süt grubundan yumurta ile peynir, tahıl grubundan tam tahıllı ekmek, sebze-meyve grubundan mevsim yeşilliklerine sofranızda mutlaka yer verin. Özellikle C vitamini açısından zengin olan kırmızıbiber ve yeşillikler vücudunuzu zinde tutacaktır.

2. Kafeinli içecekleri sınırlayın Kafein, vücutta demir ve diğer besinlerin emilmesini önlemesinin yanı sıra vücuttan su atımını da attırarak bahar yorgunluğunu tetikliyor. Bu yüzden çay, kahve, kakao ve benzeri kafeinli içecekleri günde 2-3 fincandan fazla tüketmeyin.

3. Su içmek için susamayı beklemeyin Havaların ısınmasıyla gelişebilecek su kayıplarını önlemek, hava değişikliğine bağlı dolaşım problemlerinden kurtulmak ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlamak için günde en az 2.5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Bunun için de susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirin.

4. Yoğurt ve kefiri unutmayın Yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerinin düzenli tüketimi bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bahar yorgunluğunu kolay atlatmanızı sağlıyor. Her gece bir bardak kefir ve ana öğünlerde bir kase yoğurt tüketmeniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

5. Antioksidanlara hak ettikleri değeri verin Bağışıklık sistemini en iyi destekleyen A, C ve E vitaminlerinden zengin besinleri sofranızdan eksik etmeyin.

6. Tam tahıllı besinleri her öğünde sofranızda bulundurun Tam buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahıl ürünleri; zengin lif içerikleri, kan şekerini düzenlemeleri ve yüksek oranda B vitamini içermeleri nedeniyle bahar mevsiminde her öğünde sofranızda bulunması gereken besinlerden.

7. Kuruyemişlerle ara öğünlerinizi renklendirin Özellikle fındık, badem ve ceviz içerdikleri E vitamini, lif, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri sayesinde yorgunluğun düşmanı olan besinler. Günde 10 fındık veya 6-8 adet badem ya da 2 adet ceviz tüketmek, baharı eneıjik geçirmeniz için gerekiyor.

8. Tatlı ve hamur işlerinden kaçının Pasta, kek ve bisküvi gibi besinleri mümkün olduğunca tüketmeyin.
Bu ürünlerde bolca bulunan basit şeker, kan şekeri seviyenizin birden yükselmesine yol açıyor. Ardından kan şekeriniz yükseldiği gibi hızla da düşüyor. Pankreas da bunun sonucunda yüksek dozda insiilin salgılayarak kendinizi iyice bitkin hissetmenize neden oluyor.

9. Bitki çaylarını ihmal etmeyin Bitki çayları lenf dolaşımımızı düzene koyup, bağırsak hareketlerini kolaylaştırıcı etkiye sahip. Ekinezya, kuşburnu veya adaçayından günde bir fincan içmeniz, bahar yorgunluğunu atlatmanıza yardımcı olacaktır.

10. Hızlı tempoda yürüyüş yapın Spor insanı hem dinlendiriyor, hem sinir sistemini rahatlatıyor, hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Açık havada yapacağınız hızlı tempolu bir yürüyüş, sabahları yapacağınız 15 dakikalık egzersizler güne zinde başlamanızı sağlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Olcay BARIŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ'ın Yazıları
► Diyabeti Önlemenin 13 Yolu Dyt.Yunus Emre UZUN
► Cildi Güzelleştirmenin 6 Yolu Dyt.Cansu KOLUKIRIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Baharı Zinde Geçirmenin 10 Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kuruyemişle Zayıflayın Aralık 2015
◊ Yağ Düşmanı 9 Besin Aralık 2015
◊ Süt Alerjisine Dikkat Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:14
Top