2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yiyecekleri Doğru Saklamanın 9 Yolu
YAZI #2801 © Yazan Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ | Yayın Aralık 2015
Acıbadem Bakırköy Hastanesi ´ nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış , " Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömrünü uzatabilir ve bütçenize katkıda bulunabilirsiniz . Tüm gıdalar için geçerli olan en önemli kural , bozulma şüphesi olanların atılması " diyor . 1-Buzdolabını çok doldurmayın: Çok dolu buzdolaplarında, hava rahatça dolaşamadığı için iyi soğutma sağlanamaz. Buzdolabının en sıcak bölmesinin 5-7, soğuk bölmesinin de -4 derece olması gerekir. 2-Bir tutam karbonat kokuyu alsın: Buzdolabının içinde saklayacağınız karbonat, gıdaların kokularını emer. Derin dondurucuya sahipseniz yiyeceklerinizi daha uzun süre saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucudan çıkardığınız yiyecekleri, çözüldükten sonra yeniden dondurmayın. 3-Kurubaklagili miktarının iki katı suyla pişirin: Pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut, gibi besinleri ayıkladıktan sonra bez torbalarda saklayın. Kurubaklagillerin ıslatma suyu dökülebilir fakat haşlama suyunun atılmaması gerekir. Çünkü B grubu vitaminler ve bazı mineraller bu suya geçer, atıldığı takdirde besin değeri kaybı olur. 4-Zeytinyağı zehirlemesin: Yağları kapalı olarak, serin ve ışıksız yerde saklayın. Yağlar eridikten hemen sonra diğer besinler ilave edilmemeli. Özellikle zeytinyağının dumanlanma noktası düşük olduğu için fazla ısıya maruz kaldığından toksik etkisi artar. 5-Sebzeleri naylon torbada delik açıp koyun: Ispanak, marul gibi sebzeleri köklerindeki çamur, toz ve toprakları giderecek şekilde ayıkladıktan sonra naylon torbalara koyarak buzdolabında 3-5 gün saklamak uygun. Naylon torbanın birkaç yerinde delik olursa, nemden çürümeleri de önlenir. 6-Yumurtayı çok katı pişirmeyin: Yumurtayı buzdolabında 1-2 hafta tutabilirsiniz. Kullanacağınız zaman çıkarıp yıkayın, böylece bozulmasını da önlemiş olursunuz. Yumurtanın proteini, pişirmeyle katılaşır. Fazla pişirmeyle yumurta sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bu da bileşimindeki demirin emilimini engeller. 7-Ekmeği buzluğa kaldırın: Ekmeği taze alıp tüketmek en güzeli. Ancak bu her zaman mümkün değil. Ekmek iki günden fazla bekleyecekse buzluğa koyarak dondurmak ve yemeden bir saat önce buzluktan kaldırmak gerekir. 8-Etin kokusunu baharatla gidermeyin: Buzdolabında kıymayı donmuş olarak 2-3 günden fazla bekletmeyin. Donmuş eti çözdürüp yeniden dondurmayın, içinde bakteriler ve zararlı mikroplar daha kolaylıkla ürer. Bozuk olmasından kuşkulandığınız eti, baharatlar katarak tüketmeyin. 9-Balığı çabuk tüketin: Temin edildiği andan itibaren hemen temizlenmeli, yıkanmalı, kurutulmalı ve en geç 48 saat içinde tüketilmeli.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Olcay BARIŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Olcay BARIŞ'ın Yazıları
► Diyabeti Önlemenin 13 Yolu Dyt.Yunus Emre UZUN
► Cildi Güzelleştirmenin 6 Yolu Dyt.Cansu KOLUKIRIK
► Doğru Karbonhidratlar Dyt.Ebru YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yiyecekleri Doğru Saklamanın 9 Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kuruyemişle Zayıflayın Aralık 2015
◊ Yağ Düşmanı 9 Besin Aralık 2015
◊ Süt Alerjisine Dikkat Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:54
Top