2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Chia Tohumu ve Puding Tarifi
YAZI #2811 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Aralık 2015
Doğal olarak Güney Amerika’ da yetişen bu bitki geçmişe baktığımızda Azteklerin ve Mayaların düzenli olarak tükettikleri bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Chia; Maya dilinde “güç” anlamına gelir. Minimum enerjide maksimum besinsel kalite sağladığı için ise modern çağın “ süper güçlü besin” lerinden biri olarak anılır.
Besin ögesi örüntüsüne bakacak olursak 2 yemek kaşığı chia tohumu ( yaklaşık 28 gram ) 139 kkal olup 4 g protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat içerir. Bu 12 gramlık karbonhidratın ise 11 gramı liftir. Yetişkin bir insanın günlük lif ihtiyacının % 44’ ünü karşılar. En önemli özelliği ise suda bekletme ile jelleşir ve kendi ağırlığının yaklaşık 10- 12 katına kadar su çekebilir. Chia tohumları kullanarak hazırladığınız bu jeli puding, çorba ve içeceklerinizde doğal koyulaştırıcı olarak kullanabilirsiniz. Çok keskin ve baskın bir tadının olmaması da yiyecek- içeceklere eklerken avantaj sağlıyor.
Yüksek posa içeriği ile tokluk süresini arttırır ve iştahı baskılamaya yardımcıdır. Bu özelliği ile zayıflama diyetlerinin başarısını arttırır ve gece atıştırmalarının da önüne geçer. Kan şekeri kontrolü sağladığı da yeni yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Yağ asidi örüntüsüne ise bakarsak omega- 3 yağ asitlerinden zengin olduğunu görüyoruz. Bu nedenle kan yağlarının kontrolünde etkili. Ayrıca vücudun ikinci beyni olarak adlandırılan bağırsakların da sağlıklı şekilde çalışması için gereken lifleri sağlıyor. Magnezyum ve fosfor içeriğinin yüksek olması ile kemik ve diş sağlığının korunmasında etkili. Antioksidanlardan zengin ve doğal olarak gluten içermiyor.
Maya ve Azteklerin kurdukları medeniyetlerin o dönemin şartlarına göre oldukça modern ve gelişmiş olduğu bir gerçek. Günümüzde ise bu enerji ve dayanıklılıklarının sırrı Chia tohumlarında görülüyor. Süper besin chiayı başka süper besinlerle karıştırıp ve gücüne güç katabilirsin.


CHİA PUDİNGİ (2 kişilik)
2 yemek kaşığı chia tohumu
1 su bardağı inek sütü veya hindistancevizi sütü ya da badem sütü
1 tatlı kaşığı bal
Çilek/ yaban mersini/ böğürtlen vb ( toplamda 1 su bardağı)
İsteğe göre tarçın
****2 yemek kaşığı chia tohumunu süte ekleyip biraz karıştırın. 1 gece kadar buzdolabında bekletin. Ertesi sabah jel hale gelen karışıma 1 yemek kaşığı kadar da bal ekleyip tekrar karıştırın. Servis kaplarına aldıktan sonra üzerine kırmızı meyveleri de paylaştırarak afiyetle tüketebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Makaleleri
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Chia Tohumu ve Puding Tarifi' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:25
Top