2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eric Ericson’ Un Psikososyal Gelişimi Üzerine…
YAZI #2870 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Şubat 2016
Kişilik; kişinin içgüdüleri ve ahlaki talepleri ile dışsal gerçeklikleri arasında uzlaşma sağlayabilmek için kullandığı benlikle uyumlu, sürekli ve oldukça kestirilebilir önlemler toplamıdır (Akhtar, S.2009).
Kişilik gelişimini dönemler halinde tanımlayan Eric Erikson, psikososyal gelişim olarak adlandırdığı gelişimi sekiz dönem halinde tanımlamıştır.
Ericson, insanın gelişimini yaşam boyu süren bir süreç olarak ele almış ve her dönemde kişilerin belirli krizlerle karşı karşıya kaldıklarını, çözmeye çalışılan krizlerin kişileri bir sonraki döneme taşıdıklarını ortaya koymuştur.
Ericson’ un ilk gelişim dönemi doğumdan bir yaşına kadar olan dönemi kapsar. Bu dönemin adı Oral-Duyusal Dönemdir. Bu dönemin temel krizi temel güven ve güvensizliktir. Bu dönemi başarı ile geçiren bebek hayata güvenli bağlanma yolunda önemli bir adım atar. Bu dönemde; bebeğin beslenme, temizlik, duygusal yakınlık ve fiziksel temas temel gereksinimleri süratle karşılanmalıdır. Bebek bu dönemde anneden uzak kalabilme kapasitesi kazanır. İhtiyaçlarının süratle karşılanması, annenin yeterli ve iyi anne olması bebeğin hayata dair umut kazanmasını sağlar.
Bir üç yaşları arasını kapsayan dönem Ericson’ a göre Kas-Anal Dönemidir. Bu dönemde çocuğun yaşadığı kriz özerklik ve utanç, kuşku üzerinedir. Çocuk olgunlaşmaya bağlı olarak dikey hareketlilik içindedir. Merak ve keşif duygusu ile harekete geçer, konuşma gibi faaliyetleri ile yeterlilik ya da yetenekleri hakkında kuşku duyar. Bu anlamda annesi tarafından desteklenmesi onun anneden ayrışmasını ve bireyselleşmesini sağlayacaktır.
Psikososyal gelişim dönemlerindeki üçüncü dönem üç altı yaşlarını kapsayan Lokomotor-jenital Dönemdir. Bu dönemdeki temel kriz girişimcilik ve suçluluk ikilemi üzerinedir. Çocuğun motor ve dil gelişimi onun fiziksel, sosyal çevresini daha fazla araştırmasına katkı sağlar. Bu dönemdeki çocuklar yetişkinlere özgü bazı faaliyetleri yapabilmeyi isterler. Ebeveynler tarafından konan aşırı sınırlamalar çocuğun girişkenliğini engeller, suçluluk hissetmesine sebep olur.
Yedi onbir yaşları arasını kapsayan dönem Latans Dönemidir. Bu dönem çocuk için okul dönemi içinde yer alır. Öğretmenin rolü bu dönemde önem kazanır. Çalışma başarılı olma ve yetersizlik arasında bir kriz ortadan kaldırılır. Çocuklar; yeni beceriler kazanarak, yeterli ve üretken olmayı öğrenirler. Başarısızlık durumunda ise, aşağılık duygusuna kapılır ve hiçbir şey yapamazlar.
Ergenlik Dönemi onbir onyedi arasındaki dönemdir. Bu dönemde aşılması gereken kimlik krizinin çözülmesi rol karmaşışının atlatılmasıdır. Genç kendine “Ben Kimim ?” sorusunu sorar. Genç, cinsel, politik ve mesleki kimliklerini oluşturma ve hangi rolleri gerçekleştirecekleri konusunda karmaşa yaşar. Özdeşleşme ve taklit mekanizmaları ile çevresindeki yetişkinlerin davranışlarını içine alır. Gruplara yönelir, kahramanlara, dini ideolojilere ve karşı cinsten kişilere ilgi başlar.
Onyedi ve otuz yaşlar arasını kapsayan dönem Yetişkinlik Dönemdir. Eş ve iş seçimi önemlidir. Kişi kariyer hedeflerini tamamlamaya çalışır. Kriz çözülürse kişi yakınlık hissi ile bu dönemi başarı ile atlatır. Kriz çözülemezse kişi toplumdan uzak ve yanlızlık hisseder.
Olgunluk Dönemi otuz altmış yaş arasını kapsar. Çocuk yetiştirme, büyütme, neslini devam ettirme faaliyetleri bu döneme özgüdür. Kişiler gelecek kuşaklara katkıda bulunmakta veya durgunlaşıp içine kapanmaktadır. Krizin aşılması üretkenlik aşılamaması ise durgunluk anlamına gelir.
Son dönem ise 60 yaş ve sonrasını kapsayan Yaşlılık Dönemidir. Kişi önceki dönemlerdeki krizleri aşıp, yaşamı anlamlı hale getirmişse benlik bütünlüğü yaşayacak, aksi halde umutsuzluk duyguları ile karşı karşıya kalacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Makaleleri
► Bireyin Psikososyal Gelişimi Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Psikososyal Müdahale Hizmetleri Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eric Ericson’ Un Psikososyal Gelişimi Üzerine…' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:32
Top