2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kışın Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin…
YAZI #2873 © Yazan Dyt.Nursel EROĞLU | Yayın Şubat 2016
Kışın Su içmek İçin Susamayı Beklemeyin…
Su, canlılığın varlığı ve devamlılığına bir kanıttır. Evrende canlılar için yaşamsal bir göstergedir su. Su hayat demektir. Oksijenden sonra insan yaşamı için en elzem bileşiktir. Yetişkinlerin vücut ağırlığının %50-60’i sudur. Yaş ilerledikçe su oranı düşer yağ oranı artar. Vücutta yağ oranı artıkça su oranı düşer. Örneğin yaş, cinsiyet ve boy ölçümleri aynı olan iki kadının birinin ağırlığı daha fazla( şişman) olan kadının, ağırlığı daha düşük olan kadına göre su oranı daha düşüktür. Ya da bebeklerde su oranı vücut ağırlığının % 75’i iken bu oran yaş ilerledikçe %50’ye kadar düşebilir. Çocuklarda dikkat edilmesi gereken diğer bir unsurda su ihtiyaçları yetişkinlerden daha fazla olmasına karşın susama hissi yetişkinlerden çok daha geç gelişir. Vücut suyunun %10 kaybı yaşamsal tehlike yaratır.
Suyun enerjisi yoktur, ferahlatıcı etkisi ile sizi iyi hissettirir, atıkları ve toksinleri toplar atar vücuttan. İçinizi yıkar ve temizler. Böbrek sağlığınızı korur, Vücut için birçok enzimli reaksiyon için sulu bir ortama gerek vardır. Su çözünmüş maddelerin vücutta bir yerden bir yere taşınmasını sağlar. Su eklemlere kayganlık ve elastikiyet sağlar. Eklem hareketleriniz kolaylaşır. Deri turgorunu destekler, cilt dokusunu daha genç ve sağlıklı hale getirir. Suyun zayıflamaya etkisi bazal metabolizma hızını artırması, iştah kontrolü, mideyi doluluk hissi ile sağladığı düşünülmektedir. Yani bol su için vücut yağları daha çok yakar. Spor performansı içinde yeterli sıvı alımı çok önemli ve sağlık açısından elzemdir. Yetersiz su tüketimi spor performansını düşürdüğü gibi vücut aşırı sıvı kaybederse sağlık açısından çok daha vahim bayılma, kusma, ölüm gibi tablolar ortaya çıkabilir. Besinlerim sindirim ve emilimi içinde su gereklidir. Düzenli ve yeterli günlük su için konstipasyonu (kabızlık) önler ve rahat dışkılama sağlar.Vücut ısısının kontrolünde ter ile yani yine su ile sağlamaktadır.
Günlük insan vücudu solunum, idrar, dışkılama, terleme ile ortalama 1,5 litre su kaybeder. Kaybolan vücut suyunu yerine koyduktan sonra idrar yapılır. İdrar rengi koyuluğu dehidratasyonun bulgularındandır. İdrar renginiz koyu ise siz susuz kalmışsınız demektir. Kronik yorgunluk, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, bayılma hisside dehidratasyonun belirtilerindendir. İyi bir vücut hidrasyonu için günlük en az 2-2,5 litre 8- 12 su bardağı su içmelisiniz.
Su gereksinimini temel olarak içeceklerden su olarak, besinler ve metabolizma olmak üç kaynaktan sağlanır. Meyve ve sebzeler yapısında su oranı yüksek besinler olduklarından su ihtiyacını azaltırlar.
Susamayı beklemeyin. SU; HAYATTIR, İÇMEK İÇİN PEK ÇOK NEDEN VAR…
NURSEL EROĞLU
DİYETİSYEN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nursel EROĞLU Fotoğraf
Dyt.Nursel EROĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursel EROĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Kışın Kilo Almamak İçin Detoks Şart! Dyt.Burçin ÇELİKEZER
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Kışın Kilo Almayın Dyt.Merve TIĞLI
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kışın Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin…' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeşil Çay ile Zayıflama Ağustos 2017
► Vejetaryen Beslenme Temmuz 2017
► Diyet Yemek Nedir? Aralık 2016
◊ Nasıl Zayıflarım :) Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:37
Top