2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
YAZI #2890 © Yazan Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN | Yayın Mart 2016
1. Psikoterapi nedir?
Psikoterapi; hayatın çeşitli alanlarında kişilerin işlevselliğini bozan, çoğu zaman sorun olarak görülen düşünsel çarpıtmalarının düzeltilmesi, duygusal acılarının giderilmesi, davranış bozukluklarının onarılması ve baş etme becerilerinin artırılması
için bu alanda eğitim almış kişilerce, etkileşim sürecine dayalı olarak gerçekleştirilen bir çalışmadır.

2. Terapiye ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?
İçinde bulunduğunuz ruh hali aile hayatınız, iş hayatınız veya sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkilemeye başladı ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız terapiye ihtiyaç duyduğunuz söylenebilir.

3. Psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark nedir?
Psikiyatrist; psikiyatrik bozuklukların ve ruhsal sorunların ilaçla tedavisini sağlayan ruh sağlığı uzmanıdır. Reçete yazma yetkisi olan ve ilaçla tedavi yürüten tek ruh sağlığı uzmanıdır. Psikolog ise; psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde çeşitli terapi ekollerine bağlı olarak müdahalelerde bulunan ve danışanın sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunan uzmandır.

4. Psikiyatriste mi psikoloğa mı gitmeliyim?
Yaşadığınız sorun ilaçla tedavi gerektiren bir sorunsa psikiyatriste gidilmelidir. İlaç tedavisi gerektirmeyen ve seans odasındaki etkileşime dayalı olarak tedavi gerektiren durumlar için psikoloğa başvurmak gerekir. Zaman zaman psikolog ve psikiyatrist işbirliği içerisinde çalışabilir.

5. Terapi seans süreleri ne kadardır ve ne sıklıkla yapılır?
Seans süreleri 50 dakikadır. Genellikle haftada 1 seans olarak yürütülen terapi süreci, bazen danışanın ihtiyacına göre hafta 2 seans olarak düzenlenebilir.

6. Terapist seçiminde neye dikkat etmeliyim?
Herkes için mükemmel ya da herkes için kötü terapist yoktur. Bu nedenle terapist seçerken; öncelikle yaşamış olduğunuz problemin terapistin uzmanlık alanı olup olmadığı önemlidir. Bunun yanında terapistin eğitim düzeyi, mesleki donanımı ve deneyimi terapist seçiminde dikkat edilecek konulardandır.

7. Terapi sürecinde beni ne bekliyor?
Terapi süreci; bilinenin aksine kendini iyi hissetme değil, iyileşme sürecidir. Bu süreçte danışan/hasta zaman zaman kendini kötü hissedebilir. O zamana kadar görmek istemediği ve kaçtığı acı gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalabilir. Bu durum kişiye acı verebilir. Buna rağmen sürece inanarak, sabırla ve sakin bir şekilde terapiyi sürdürmek tedaviyi kaçınılmaz kılar.

8. Terapi süreci ne kadar sürede tamamlanır?
Bu soruya standart bir cevap vermek imkânsızdır. Kesin olmamakla birlikte genellikle bir semptomla başvuran hastaların ortalama 15-20 seansta şikayetleri ortadan kalkar. Ancak daha derinlemesine bir analiz süreci yıllar alan bir çalışma gerektirebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ALPASLAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi51 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN'ın Makaleleri
► Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:08
Top