2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Arkadaş Edinemiyor
YAZI #2976 © Yazan Psk.Fulya ÖZBİLEN | Yayın Mayıs 2016 ÇOK OKUNUYOR
Çevremizde çok duyduğumuz cümlelerden bir tanesidir:‘’Çocuğum arkadaş edinemiyor.’’ Bakıldığında çocuğun ev içinde kurduğu iletişim sağlıklıdır. Anne-babayla kurduğu ilişkide hiçbir sorun yoktur ama ne zamanki çocuk sosyal bir ortama girmeye başlar o zaman bu sorun gün yüzüne çıkabilir!

Okul öncesi eğitimle beraber çocuklar başka çocuklarla iletişim kurmaya, onlarla birlikte ya da aynı ortamda ama bağımsız oyunlar oynamaya başlarlar. İlkokul çağına geldiklerinde ise popüler olma, aranan oyun arkadaşı olma, gruba dahil olma gibi özellikler taşımak istediklerini görürüz. Çocuklar bu sayede arkadaşları tarafından onaylandıklarını ve sevildiklerini hissederler. Peki ya çocuk bu özelliklere sahip olamazsa neler olur?

Dışlanan çocukların sıklıkla üzgün, kendi başına oynayan ve bir süre sonra eve geldiklerinde duygularını ifade etmek yerine öfke patlamaları yaşayan çocuklar haline gelmesi olasıdır. Ya da iyice içine kapandığını ve sizinle olan ilişkisinde bile bocalamaya başladıklarını görürsünüz.
Arkadaş edinemeyen çocukların diğer çocuklara göre sıklıkla daha çok özgüven sorunu yaşadıklarını, çekingen ve sosyal ortamlarda kaygılı olduklarını ya da paylaşımcı olmayan ve başkalarının haklarını göz önünde tutmayan çocuklar olabildiklerini söyleyebiliriz. Ancak nedeni ne olursa olsun çocuğunuzun arkadaşlık ilişkisi kuramadığını fark ettiğiniz anda duruma müdahale etmenizin çok çeşitli yolları var.

Öncelikle sorunun ne olduğunu saptayın. Onu dinleyin ve neden dışlandığını anlamaya çalışın. Bu noktada söz konusu çocuğunuz olduğu için duruma objektif bakmakta zorlanabilirsiniz ama unutmayın ki sizin onu doğru değerlendirmeniz sorunu çözmekte ilk adım olacaktır. Sorunun ne olduğunu tespit ettiğinizde çocuğunuzla beraber çözüm yolları üretmeyi deneyin. Yapacağınız beyin fırtınası onun da hoşuna gidecek ve ailesi tarafından desteklendiğini hissettirecektir.

Ailelerin bu noktada sıklıkla yaptıkları hatalardan biri diğer çocukların aileleriyle konuşmak. Bu sorunu diğer ailelerle değil kendi çocuğunuzda yapacağınız davranış değişiklikleriyle çözebileceğinizi unutmayın. Çocuğunuza bu durumu bir tek onun yaşamadığını hissettirin. Sizin böyle bir anınız varsa onunla paylaşın ve bu durumda nasıl bir çözüm yolu izlediğinizi anlatın. Çocuğunuz sizi model alacaktır.

‘’Boşver onları, ne söylediklerini umursama’’ gibi öneriler çocuğunuz için işlevsel olmayacak ve güvendiği ebeveynlerinin de ona yeterince yardımcı olamayacağını hissettirecektir. Arkadaşları hakkında olumsuz cümleler kurmanız da onun aklındaki yargıları kuvvetlendirecek ve onlarla iletişim kurmasını zorlaştıracaktır. Olumsuz yorumlardan kaçının.

En önemlisi çocuğunuzun yaşadığı duyguyu dışa aktarmasıdır. Bunun için çocuğunuza bu konuda neler hissettiğini resim çizerek anlatmasını isteyebilirsiniz. Çizdiği resimde onu yönlendirmeden sadece yanında olarak destekleyin. Resmi tamamladığında resimde olanları ve kimleri çizdiğini sorun. Size nasıl hissettiğini anlatmaya çalışması duygusunu da olumlu biçimde boşaltmasını sağlayacaktır.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fulya ÖZBİLEN'in Yazıları
► Arkadaş Edinme Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuklarda Arkadaş Edinme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklar ve Arkadaş Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Kadın ve Erkek Arkadaş Olabilir mi? Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
► Arkadaş Çevresinin Çocuk Üzerine Etkileri Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğunuzun Arkadaş Seçiminde Yaşanan Problemler Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Arkadaş Edinemiyor' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Aldatılmanın Ardından Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:11
Top