2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısıda Neymiş ya Hu?
YAZI #2999 © Yazan Uzm.Psk.Bayram DUYSAK | Yayın Haziran 2016
Sınav Kaygısıda Neymiş Ya Hu?
Yüksek Öğretime Geçiş(YGS) sınavı için geri sayım çoktan başladı.
Geri sayım için kimi web sitelerinde veya akıllı telefonda uygulaması bile var, her gün, her dakika, hatta her bir saniyeyi geriye doğru sayıyor. 16 gün, 15 saat, 13 dakika, 20 saniye… Ne kadar heyecan verici değil mi?
Emin olun sınava girecek olan öğrenciler için bu durum çokta farklı değil. Daha doğrusu kimine göre heyecan verici, kimine göre kaygı verici, kiminin umurunda bile değil yani kaygısız. Heyecanlı! Kaygılı! Kaygısız! Bunu bu şekilde üç gruba ayırmak mümkün diye düşünüyorum; Heyecanlanan kişi ‘’A’’ olsun, kaygılanan kişi ‘’B’’ olsun, umurunda olmaya kişi ‘’C’’ olsun.
Gelelim geri sayım mevzusuna; neden geri sayıyoruz? Veya sayıyorlar? Bunun naçizane birkaç farklı cevabı olabilir; ders çalışma düzeni sağlamak için, hedef belirlemek için ya da ecelini beklemek için vs. gibi mantıklı veya mantıksız birçok cevap.
Peki bu cevapların A,B,C kişisi için ne önemi var?
‘’A’’ kişisi heyecanlanan kişi demiştik; bu tip kişiler geri geri saydıkça çalışma azmi artan kişilerdir. Yani geri saymanın faydalı olduğu tipler. Bu kişilerde her insanda beklediğimiz normal kaygı düzeyi vardır ve öğrenmeyi tetikler.
‘’B’’ kişisi kaygılanan kişi demiştik ki bu kişiler bu hafta ki konumuzu içeriyor. İşte geri saymanın en yanlış olduğu kişilik örüntüsü.
Bu kişilerde sınav zamanı yaklaştıkça sınavın sonucunu felaketleştirme, olumsuz değerlendirilme korkusu, sınava ilişkin bilgiyi sınava yansıtamayacağına güvensizlik ve bu sınavda bilgisinin değil, kişiliğinin değerlendirildiği düşüncesi ön plana çıkıyor. Böyle düşününen bireyler haliyle, öğrenilen bilgiyi sınav sırasında etkili bir biçimde kullanamıyorlar ve bu da sınav başarının düşmesine yol açıyor. Başarının düşmesi ise yoğun kaygı durumunu!
Peki sınav sırasında ‘’B’’ kişisinde ne gibi belirtiler oluyor?
Öncelikle olarak had safhada kaygı meydana geliyor. Daha sonra fiziksel belirtiler sahaya çıkıyor; terleme, ellerde titreme, tuvalet ihtiyacı vs. (tabi sınav kaygısı yaşayan bireylerde hepsi her zaman olacak diye bir kaide yok.) Daha sonra ise soruları anlama güçlüğü, bilgiyi hatırlama ve organize etmede güçlük yaşanabiliyor. Sonuç olarak ‘’B’’ kişisinde gerçek anlamda performans düşmesi meydana geliyor.
Eğer ki bu kişiler psikoterapiye gider ve bu problemle baş etme gücünü kazanırsa ‘’A’’ kişisinde olduğu gibi sınava girmek onun için sadece heyecan verici bir durum haline gelir ve yaşadığı ‘’normal kaygı’’ -yani her insanda olmasını beklediğimiz sağlıklı kaygı- öğrenmesini güçlendirir ve hemen ardından başarı kendini gösterir.
‘’C’’ kişisi umurunda olmayan yani kaygısız kişi demiştik; sınav onlar için sadece YGS den ibaret. Kaygı yok denecek kadar az. Aileler bu kişilerin geleceğini düzenlemek için onları biraz daha kaygılandıracak şeyler bulmalılar. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki sağlıklı düzeyde yaşanan kaygı öğrenmeyi tetikliyor. Zaten kaygılanmak insanın doğasında olan bir duygudur ve yaşam mücadelesi için olması gereken temel duygulardandır.
Öğrenci kardeşlerim; geri sayım başladı ve siz bu yazıyı okurken sınava 2-3 dakika daha yaklaştınız. 16 gün, 15 saat, 11 dakika, 7 saniye… Ama durun! Kaygılanmayın, heyecanlanın! Çünkü bu sınav sizin kişiliğinizi değil, bilginizi ölçüyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bayram DUYSAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Bayram DUYSAK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bayram DUYSAK'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısıda Neymiş ya Hu?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Personalar ve Biz Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:27
Top