2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaybolan Serçelerin Öyküsü
YAZI #3040 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER | Yayın Ağustos 2016
Yavaş yavaş gün aydınlanırken dünyanın yeni bir güne merhaba diyen kıpırdanışları yaşamımda en keyif aldığım olaylardan biridir. Garip bir huzur verir, iyi hissettirir, manevi duygular yaşatır. *Bunu bugün değil ta çocukluğumdan beri hissederim. Çocukken sabahın erken saatinde uyanıp balkondan bahçedeki kurbağaların evine doğru yolculuklarını izlemekten, kuşların uyanırken şakımalarını dinlemekten aldığım keyfin tadını hala hissedebilirim.
Bu yaşantıların üzerinden neredeyse 20 yıl geçti. İstanbul çok değişti. Hatta değiştiği “kentsel dönüşüm” adıyla tescillendi. Bahçemiz, mahallemiz, evimiz değişti. Sadece isimler aynı kaldı ama görüntüler tamamen farklılaştı. Geçenlerde yine tam günün kıpırdamaya ve uyanmaya başladığı bir saatte uyandım ve dışarıdaki o keyif veren sesleri dinlemeye başladım, çocukluğumdaki gibi. Dakikalar geçti, gün iyice aydınlandı ama*sabahı haber veren kavgacı serçelerin sesi hiç duyulmadı. O an dehşetle fark ettim ki serçeler benim bahçemden, mahallemden göçüp gitmişlerdi. Onlarda dönüşmüştü kentim gibi ve ortadan kaybolmuşlardı. İnanamadım, ne zaman olmuştu bu. Israrla ve biraz da*inanamamanın etkisiyle*kuşların seslerine dikkat etmeye devam ettim ama*birkaç cılız martı ve ebabilden başka hiçbir ses duyamadım. İşittiğim sadece daha da çoğalan lastiklerin asfaltı ezme sesi*ve arabaların*motoruydu Saatin ilerleyişini sadece sayıları artan bu sesler haber veriyordu.*Şehirli olarak artık araba*gürültüsüne mahkûm edilmiştim. Serçeler*kavgacılıklarının aksine bize sessizce veda etmişlerdi ve bunun farkında bile değildim.
Neden şehirde yaşamaktan sıkıldığımı, niye stresli olduğumu, başkalarına tahammül etmekte neden zorlandığımı, trafikten niye*iyice bunaldığımı anladım. Hatta diğerlerinin de neden benim gibi olduğunu da fark ettim. Çünkü bizler kuşların o mistik rahatlatıcı sesiyle uyanamıyorduk. Bizler hep daha fazla motor, lastik, inşaat ve*şehir gürültüsüne mahkûm edilmiştik. Rahatlayamadıkça bunaldık, bunaldıkça birbirimizle daha çok kavga eder olduk.
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre doğada yürüyüşler yapmak kişilerin daha az depresyona*girmesini sağlıyormuş. Kuş sesi, toprak kokusu, yaprakların hışırtısı kime terapi gibi gelmez ki… Maalesef betonlaşmış şehirler bizleri daha fazla hasta ediyor ve son doğal terapistlerde hayatlarımızdan birer birer çekiliyor.
Eğer hala sabahları kalktığınızda serçelerin sesini duyabiliyorsanız lütfen onlara sahip çıkın çünkü*çok şanslısınız demektir. Sizi terk etmelerine ve hayatınızdan çekilmelerine izin vermeyin. Yoksa onların yerini gürültü ve mutsuzluk doldurur. İçinizdeki sıkıntı siz daha fark etmeden ruhunuzu*sarar.*O zamanda sadece size çaresizlikle*eski komşularınızı*özlemek kalır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayfer SUMMERMATTER Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kaybolan Serçelerin Öyküsü' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Beslenme Ocak 2019
► Neurofeedback Nedir? Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:52
Top