2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayrılık
YAZI #3065 © Yazan Psk.Ferit KARADAŞ | Yayın Eylül 2016
Bir daha asla başkasını sevemeyeceğinizi düşünürsünüz ya da başka biri beni bu kadar sevecek mi, ya da neden onu tercih etti, onda olup da bende olmayan ne vardı gibi yoğun düşünceler zamanınızın çoğunu almaya başlar ayrılıkla. Kendinizi tanıyamaz oluşunuz yada dalıp giderken başka birine dönüşürken bulursunuz kendinizi.
İlişkiler bitmeden önce görüşmeler azalıp bağlar zayıflama paylaşımlar azalmaya başlar. Bazen aniden olur her şey. Nedenini kavrayamadan olup bitmiştir her şey. Ve ayrılık sonrası aşamalar başlar
Ayrılık sonrası görülen temel duygu ve düşüncelerin başında inkâr vardır. İlk aşama belki de en zor aşamadır. Güvendiğiniz her şeyi paylaştığınız kişinin gidişi ve gidişin kabul edilişi zor bir süreçtir. Bunu reddetmek ya da olamayacağını düşünüp her şeyin eski haline dönüşeceğini düşünmek inkârın yansımasıdır. İnkâr aslında bir savunma mekanizmasıdır ve bireyi korumaya yöneliktir. Böylesi bir durumda ise sadece kaçıştır. Bazen kişi inkârı boşluktan dolayı yapar. Çünkü kabul ederse kaybı hissedecektir. kişi kendini buna hazır değildir çoğu zaman.
İnkârdan sonra; kaygı, çaresizlik, yalnızlık, öfke ve suçluluk süreçleri başlar. Belirsizlik ve yalnızlık kaygıları arttırır ve duyguların daha yoğun yaşanmasına neden olur.Ve bu durumun çözümü olan kabullenme aşaması ile bireyin mücadelesi başlar. Kabullenmenin gerçekleşmediği ya da uzadığı durumlarda bireyin yaşadığı ruhsal ve fiziksel olumsuzluklar artar. Bireyler uygun olmayan çözüm arayışlarına başlar.
Yeni trend ‘’ ayrıldık ama arkadaş olarak kalalım’’ dır ki bu sürecin peşi sıra sağlıklı bir arkadaşlık kurula bilmesi beklenemez. Her gün maruz kaldığınız bir şeyi unutmak kolay değildir, hele ki karşınızdakinin hayatına devam ettiğini yakinen görüyor seniz.
Birey sonra ayrılığa gerekçeler bulmaya çalışır ve kendini suçlamaya başlar. Bu öğrenilmiş çaresizliktir ve bir çözüm değildir. Bir ilişki bitmişse bunda her iki tarafında payı vardır tabi yaşadığınız gerçekten bir ilişki ise! Bunun yükünü tek başınıza yüklenmeniz doğru değildir.
Aynı zamanda onu sosyal medyadan, iletişim ve paylaşım sitelerinden takip etmek emin olun ki acıyı azaltamayacak ya da çözüm olmayacaktır. Bunu yapmak Kendine acı çektirmekten öteye gitmeyecektir.
Başka bir hata ise bir acıyı başka biri ile unutma çabasıdır. Bunun size yapılmasını ister miydiniz? Bu hem kendinize hem de karşınızdakine haksızlık yapmaktır. Peşi sıra başarısızlık ya da başarısızlıklar öz güveninizi zedeleyecektir.
Unutmayın bu acıyı yaşayan ilk kişi siz değilsiniz son kişide siz olmayacaksınız. Hayatın ya da birini sevmenin temel mantığı eğer mutlu olmak ise bu ilişki belki de amacınıza artık hizmet etmiyordur. Bunu kabul etmek ve önce ben demek çözümün başlangıcıdır. Unutmayın bu dünyadaki en değerli varlık sizsiniz ve ilkin siz kendinizi değerli kılmalı ve önemsemelisiniz. Eğer bir problem var ise birden fazla çözüm yolu vardır sadece size uygun olanı bulmak ve hayata geçirmek gerekir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferit KARADAŞ Fotoğraf
Psk.Ferit KARADAŞ
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ferit KARADAŞ'ın Makaleleri
► Ayrılık Psk.Şeyma KAMA
► Ayrılık Kaygısı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Ayrılık Psikolojisi Psk.Dilara PEPEDİL
► İlk Ayrılık / Okula Uyum Psk.Ebru YEREBAKAN
► Psikolojide Yas (Ayrılık,kayıp) Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Bozukluğu Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayrılık' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bipolar Bozukluk Şubat 2017
► Depresyon Kasım 2016
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2016
► Cinsel Bozukluklar Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:03
Top