2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınıflandırma Mı, İşlevsellik mi?
YAZI #3082 © Yazan Psk.Makbule UZUN ÇINAR | Yayın Ekim 2016
Psikoterapi, “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” sözüne uygun şekilde psikoterapistler tarafından benzer aletler kullanılarak farklı yaklaşımlarla yapılan bir müdahaledir, ruhsal bir ameliyattır. Bu ameliyat yapılırken danışmanlar belli sınıflandırmalardan yararlanabilirler. Bu sayede danışanın içinde bulunduğu durumu daha rahat anlayabilir ve buna uygun yol alabilirler. Mesela danışanın kişilik bozukluğu mu olduğu (hangi kişilik bozukluğu olduğu); sıkıntının depresyon, kaygı bozukluğu, bedensel belirti bozukluğu mu olduğu konularına göre yapılan ayrımlar danışanın rahatsızlığına terapistin nasıl yaklaşacağını belirlemesi için faydalı olabilir. Bu bir nevi etiketlemedir. Bakıldığında danışanın önündeki fren ve taşların kaldırılması için bu gerekmektedir. Bununla birlikte danışanın rahatsızlığına, hayatına yaptığı pozitif ve negatif etkisi açısından yani işlevsel açıdan da bakılabilir. Bu bakış açısına göre danışanın hayatına negatif etkisi olan durumlar, zamanında kişinin hayatını kolaylaştırmak ya da onu daha büyük bir beladan kurtarmak için kullandığı yollardır. Ruhumuza adeta ütü basılması gibi kazınmış işlevsiz yolaklardır, mühürlerdir. Mesela asansörde kapalı kalmış olan birinin bu olumsuz deneyimi nedeniyle artık her asansöre bindiğinde kaygılanması işlevsel değildir. Burada kişinin gereklilik ortadan kalktığı halde bu fonksiyonel olmayan tutumu hayatında devam ettirmesinin üzerinde durulması faydalı olabilir. Terapistler burada yapıyı fonksiyonel hale getirmeye çalışırlar. Bu anlamda yaşanılanlara kişiye özgü örüntüler açısından yani işlevsellik açısından bakılması terapide oldukça önemlidir, denebilir. Burada her insanın öznel bir hayatı olduğuna vurgu yapılmakta, etiketleme yapılmamaktadır.

Psikoterapide biz terapistler için danışanlara yardım edebilme perspektifinde rahatsızlıklara isim vermenin faydalarını, her insanın biricikliğini düşünerek yaklaşmanın avantajları ile konsolide etmek, bütünleştirmek her zaman bir adım daha önde olmamızı sağlayacaktır diye düşünüyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Makbule UZUN ÇINAR Fotoğraf
Psk.Makbule UZUN ÇINAR
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Makbule UZUN ÇINAR'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sınıflandırma Mı, İşlevsellik mi?' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bebeğin Ruhsal Doğumu Kasım 2016
► Canlı Bomba Psikolojisi Aralık 2015
► Takıntılarımız Aralık 2015
◊ Aile Danışmanlığı Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:29
Top