2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Döneminde Beslenme
YAZI #3088 © Yazan Dyt.İrem BAŞAR | Yayın Ekim 2016
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
Gebelik dönemi insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. Gebelikte kadının normal metabolizma düzeni üzerine bebeğin büyümesinin de eklendiği değişiklikler olur. Bu durum halkımız arasında gebenin çift kişilik beslenmesi gerektiği algısını oluşturur.
Bu dönemde önemli olan gebenin gerekenden fazlasını yemesi değil, bebeği ve kendi sağlığı için faydalı olan besinleri tercih etmesidir. Gebelikte gereğinden fazla ya da az beslenme anne ve bebek sağlığına zarar verir.
Ayrıca gebelik dönemindeki beslenme şekli bebeğinizin de gelecek dönemlerdeki beslenme şeklini belirler. Annenin gebelik döneminde tükettiği besinlerin tat ve içerikleri amniyon sıvısına geçebildiğinden besinlerin tatları ile ilgili ilk algı anne karnında bebeğin amniyon sıvısını yutmasıyla başlar. Yani anne gebelik dönemindeki besin tercihleriyle bebeğinin tat algısına yön verir. Örneğin kontrolsüz gestasyonel diyabeti olan annelerin bebeklerinde tatlı tat yanıtının değiştiği yönünde çalışmalar mevcuttur.
Annenin gebeliğe olması gereken kilodan fazla kiloyla başlaması, gebeliğinde gereğinden fazla kilo alması ya da gestasyonel diyabet durumunun yaşanması; ölü doğum, prematüre doğum, konjenital anomaliler, makrozomi, çocukluk çağı obezitesi ile ilişkilidir.
Bu dönemde beslenme gebenin artan enerji ve protein ihtiyacını karşılayacak şekilde dengeli ve düzenli olmalıdır. Dört besin grubundan (süt ve ürünleri/ et, yumurta, kurubaklagiller/ taze sebze ve meyveler/ tahıl grubu) önerilen miktarlarda tüketilmelidir. Öğün düzeni 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde olmalıdır.

BESİN GRUPLARI PORSİYON
Süt ve süt ürünleri 3 porsiyon
Et, yumurta, kurubaklagil 3 porsiyon
Taze sebze ve meyve 5 porsiyon
Tahıl grubu 1-2 porsiyon
Ekmek 1-6 dilim

Gebe döneminde tüketilen paketli gıdalar ( bisküvi, kraker, cips vb.), hamurişi ( kek, börek vb.), hazır meyve suyu gibi boş enerji kaynaklarının anneye ve bebeğe vereceği zarar göz ardı edilmemelidir.
Bu dönemde soframızda mutlaka ne olsun?
Kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir ve ceviz olsun.
Ara öğünlerinizde mutlaka ceviz, fındık, badem ve meyve olsun.
Haftanın iki günü sofranızda mutlaka balık olsun
Bir ara öğününüzde mutlaka süt olsun.
Öğünlerinizde mutlaka yoğurt olsun.
Sofranızda bol yeşillik olsun.
Bir öğününüzde mutlaka et, kurubaklagil olsun.


Bu dönemde nelerden uzak durmalıyız?
İşlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis)
Paketli gıdalar (kraker, bisküvi, cips vb.)
Gazlı içecekler
Hazır meyve suları
Hamur işi (börek, kek, simit, poğaça vb.)
İyi pişmemiş yumurta, et
Alkol, sigara, fazla miktarda çay-kahve
Fesleğen, karahindiba, ahududu, sinameki, civanperçemi, lavanta, kedi otu, oğul otu, sarı kantaron, yeşil çay, lavanta, anason, ebegümeci, ısırgan, adaçayı, zayıflama çayları



Diyetisyen İrem BAŞAR,
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem BAŞAR'ın Makale ve Yazıları
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Gebelik ve Beslenme Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gebelik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Aylarında Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:49
Top