2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağımlılıklar ve İşlevsiz Davranışların Duyarsızlaştırılması (Emdr)
YAZI #3139 © Yazan Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL | Yayın Kasım 2016
Olumsuz sonuçlarına rağmen öncelik haline gelen, kişinin zorluklarla baş etmesini ve işlevselliğini sürdürmesini engelleyen ve diğer önceliklerin önüne geçen herhangi bir davranış bağımlılıktır.
Belli başlı bağımlılık ya da işlevsiz davranışlar şunlardır;
- Alkol
- Kimyasal Maddeler ( nikotin, marijuana, amfetamin, kokain, eroin, bonzai)
- İnternet bağımlılığı
- Kumar oynama
- Seks bağımlılığı
- Trikotilomani (saç koparma)
- Yeme bozuklukları
- Öfke patlamaları
- sigara bağımlılığı

Bunların dışında, tatlı ya da çikolata bağımlılığı, cips bağımlılığı gibi yiyecek ya da içecek bağımlılığı da görülmektedir.
Travmaların çözümlenmesinde kullanılan EMDR tekniği, bağımlılıkların
tedavisinde de etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Klasik EMDR protokolünden farklı olarak kişinin bağımlılığı her ne ise onu bıraktığında ulaşacağı olumlu durumlara odaklanma, içsel kaynaklara erişme, pozitif tedavi hedefi, kişinin bağımlısı olduğu durum veya maddeye yönelmesine sebep olan tetikleyicileri duyarsızlaştırmak ve gelecekte olmak istediği durum hedef alınmaktadır.
Seans sıklığı ilk başlarda haftada bir ile başlayıp kontrol seanslarında 15 te 1 ya da ayda 1 görüşme şeklinde sonlandırma yapılabilinir. Sürecin ne kadar süreceği veya kaç seans gerektiği bireysel farklılıklara göre değişmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ÜNAL ŞENGÜL Fotoğraf
Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
Psikoterapist - Somatik Deneyimleme 2. Düzey - Emdr Terapisti- Çift Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi179 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL'ün Makaleleri
► Sağlıklı ve İşlevsiz Aileler Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Davranışların Yaşama Etkileri Psk.Halil TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bağımlılıklar ve İşlevsiz Davranışların Duyarsızlaştırılması (Emdr)' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Stresle Başa Çıkma Ağustos 2015
► Motivasyon Üzerine Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:45
Top