2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Kesim Madde Bağımlısı Olabilir
YAZI #3141 © Yazan Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN | Yayın Kasım 2016
Ekonomik grubun pek önemi yok,zengin kişilerde daha çok görülür diye düşündüğümüz madde kullanmı,her kesimde görülebiliyor.Ucuzdan pahalıya doğru gidiyor bu maddeler.Her kesimden insan maddeye bağımlı olabiliyor ama uyuşturucu tüccarları arasında hedef kitle genç popülasyon.Genelde iyi yerlerde okuyan ,çocuklar hedef alınıyor.Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar riskli.Daha üst düzeydeki kişiler daha pahalı maddeleri tüketiyorlar.Daha alt düzeydeki kişilerde daha ucuz ve kolay ulaşabilecekleri maddeleri tercih ediyorlar.Bunlar beyinde geri dönüşü olamayacak hasarlara neden olabiliyor
Ergenlik dönemi isyanın arttığı bir dönem kimlik karmaşasının yaşandığı bir dönem.Kişi kendisine ne yapılmaması söyleniyorsa onu yaptığı bir dönem yaşıyor.Bu isyanın ve güç gösterisinin bir göstergesi olarak aileye meydan okuyabiliyor.Gençlerde bağımlılık daha hızlı oluşabiliyor.
YENİ ARKADAŞ ÇEVRESİ VE MADDE KULLANIMI
Yanlış arkadaş seçimi kişiyi madde kullanımına itebilir ama yine de karar verecek olan ,kişinin kendisidir.Ancak bu bir ergen olduğu zaman,ergenin bunu kavraması zaman alabilir.Yanlış arkadaş o kişiye 2-3 ay popülarite kazandırıyorsa o zaman madde kullanmak hoşuna gidiyo alabilir.Ama ergenin temelinde iyi bir aile desteği varsa ve psikolojik olarak herhangi bir dürtü veya kontrol problemi yoksa o ergen kendini toparlayıp hayatına çeki düzen verebilir.
HEM DERSLERİNE ÇALIŞIP HEM MADDE KULLANABİLİR
Çocuk madde kullandığını gizleyebilir .Derslerine çalışıyo olabilir.Çok efendi olabilir bir yandan da madde kullanıyor olabilir.
Genelde zayıflama ,cilt renginde soluklaşma,okul başarısında düşme ,sinirlilik,uyku sorunları,sebepsi öfkelenme,aileden uzaklaşma,bakımın azalması,sosyal faaliyetlerden uzaklaşma,arkadaş çevresinin değişmesi gibi belirtiler ,ailenin şüphelenmesine neden olabilir.Böyle bir durum söz konusu olduğunda aile çocukla başbaşa konuşmalıdır.
Madde kullandığında şüphe duyduklarını,maddenin zarar vereceğini ve bağımlılığa kadar yol açacağını söylemeliler.Kendisine güvendiklerini ancak yi ne de endişe duyduklarını belirtmeliler.Bu durumda aile doktor konrolu başta olmak üzere ,öğrenciyi planlı bir şekil de takip etmeli eve geliş gidiş saatlerini kontrol altında tutmalıdır.
kaynak:psiko hayat
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN'ın Makale ve Yazıları
► Ekran Bağımlısı mı (Yım) ??? Psk.K.Esen EKİNCİ
► Madde Bağımlılığı Psk.Serap DUYGULU
► Madde Bağımlılığı Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Her Kesim Madde Bağımlısı Olabilir' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Panik Atak Mayıs 2019
◊ Boşanma ve Çoçuk Aralık 2018
◊ Çocuklarda Bipolar Kasım 2016
◊ Şükran Sakinleştiriyor Kasım 2016
◊ Pozitif Psikoloji Nedir Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:41
Top