2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Bipolar
YAZI #3143 © Yazan Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN | Yayın Kasım 2016
ocuklarda bipolar bozukluğun tanısı konusunda büyük bir becerisizlik vardır.Bunun sebebi çocuklarda bipolar bozukluğun görünümünün yetişkinlerde farklı olmasından kaynaklanmasıdırç.yETİŞKİN BİPOLAR SEMTOMLU KİŞİLERİN GEÇMİŞ YAŞANTILARINA BAKILDIĞINDA sıklıkla ergenlik döneminde mizaç dalgalanmaları yaşadıkları,başlangıç ile hastalığın kensini gösterme süresine bakıldığında arada 5- 10 yılı oynadığını söyleyebiliriz.Daha çnce çocuklar ve ergenlerde bipolar tanısı konulmazken.son 10 yılda bu konu üzerinde çalışmalar artmışıtır.BİPOLAR bozukluk çocuk ve ergenin yaşamını ciddi biçimde aksatır .çLIŞMALARDA arttmış İNTİHAR GİRİŞİMİ ve tamamlanmış intiharlar,zayıf akademik perfonmans bozuk kişiler arası ilişkiler,artmış madde kötüye kullanımı,yasal sorunlar ve çoklu hastaneye yatış gözlenmiştir.
Yetişkin bipolar bozukluktan farklı olarak ,manik çocuklar nadir olarak öforik(aşırı,enerjik ve güzel hissetme hali)mizaç gösterirler daha çok en yaygın semptomları gerginlik ve agresif öfke patlamalarıdır.Örneğin Gabrielle A.Carslon M.D.(ÜNİVERSİTY OF NEW YORK-STTONY BROOK)9 yaş altındaki bipolar çocukların daha alıngan,daha fazla ağlayan ve daha çok ajite olduklarını bulmuştur.Daha büyük çocuklar ise kendisinin çok büyük ve önemli bir kişi olduğynu sanma durumu gibi (klasik manik semptomlar gösterirler).İlaveten çocukluk başlangıçlı bipolar bozukluk ,erişkin forma oranla kronik olmaya ve devamlılığa meyillidir.Bipolar bozukluğu olan bir çok çocukta ortak görülen öğrenme güçlüğü ve özgüven eksikliği vardır.Çocuklarda ve gençlerde doğru bir tanı konulabilmesi için aile hikayesinin bilinmesi gerekir.ANNE-BABADAN BİRİNDE BİPOLAR BOZUKLUK varsa her bir çocuk için risk %15-30 dur.
BİPOLAR HİPERAKTİVİTEYLE KARIŞTIRILABİLİR
Çocuklukta bipolar bozukluk sıklıkla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ,davranım bozukluğu ve sizofreni ile karıştırılabilir .
Çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve diğer zihinsel sorunlar bipolar bozukluğu maskeliyebilirler veya bazen bipolar bozuklukla birlikte orataya çıkabilirler.
Pek çok çocuğa bipolar bozukluk yerine DEHB TANISI konulabilir .Ancak bu DEHB si olan tüm çocukların bipolar bozukluk geliştirebilecekleri anlamına gelmez .DEHB VE BİPOLAR BOZUKLUK SEMPTOMLARI BENZER OLSADA KÖKENLERİ FARKLIDIR .ÖRNEĞİN BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA KENDİNE ZARAR VERME DAVRANIŞI BİLİNÇLİ OLARAK YAPILIRKEN .dehb OLAN ÇOCUKLARDA DAHA ÇOK DİKKATSİZLİK VE ÖZENSİZLİK SONUCUDUR.Her iki bozuklukta da görülen fiziksel taşkınlık ve öfke nöbetleri bipolar bozukluğu olan çocuklarda sınırlamalar konmasından kaynaklanabilecekken ,DEHB olan çocuklarda uyarıcılara yönelik duyusal ve duygusal tepkiler bunları tetikler ,öfke nöbeti ya da fiziksel taşkınlığın ardından öfkeli halleri saatlerce sürebilen bipolar bozukluğu olan çocukların aksine .DEHB OLANLAR ÇOK DAHA HIZLI BİÇİMDE SAKİNLEŞTİRİLEBİLİRLER(15-30)DK.

ANNE -BABA NELERE DİKKAT ETMELİ
. Bipolar bozuklukla başa çıkmanın ilk adımı ebeveynin doğru bilgi sahibi olmasıdır.Çocuğun doktoru ve psikoloğuyla konuşup,aklılarına takılan soruları sormalıdırlar.
.Çocuğa destek olmak bu süreçte aileyi de yıpratabilir.Aile kendine zaman ayırmalı gerekirse yardım almalıdır.
.Aile kendini suçlamaktan vazgeçmeli. Bipolar Bozukluk biyolojik temelleri olan bir hastalıktır.Hastalıkta çevresel etmenler etkili olur ama tek başına çocukluk yaşantıları ya da kötü evlilik hastalığı tek başına ortaya çıkaramaz.
.Destek olunmalı ancak aşırı koruyucu olmaktan kaçınılmalıdır.çocuğun tek başına yapabileceği şeyleri onun yerine yapmaktan kaçınmak gerekir.Bu çocuğun kendine olan güvenini azaltabilir.
.Manik dönemde hastalar yakın oldukları kişiyle uğraşabilir ,onunla kırıcı konuşabilirler .Bu dönemde hastaya karşı kışkırtıcı olmamak ve etrafındaki uyaranları azaltna gerekir.
.Yine manik dönemin bazı belirtilerine karşı (aşırı para harcama,cinsel i,lgide artış,tehlikeli davranışlar)hastayı ve aileyi korumak için bazı sınırlar getirilebilir.
.Çocuğun intihar düşüncelerine karşı daima uyanık olmak ciddiye almak ve derhal durumu doktoruna iletmek gerekir.
.İlaç kullanımı tedavinin vazgeçilmez bir parçası olduğu için çocuğun ilaçlarını denetlemek çok önemlidir.
.Hastalık dönemleri önemli kararların verilmesi için uygun değildir ,bunlar iyilik dönemlerine ertelenmelidir.
.Çocuk her sevindiğinde veya her üzüldüğünde hastalanıyor diye düşünüp paniklemek hem sizi hemde onu endişelendirir.Çocuğunuzun günlük keyifliliği ve hipomanisi ,kötü bir günü ile depresyonu arasındaki farkı tanımaya çalışın.Bipolar bozukluğu olan hastalarında herkes gibi kendilerini iyi yada kötü hissettikleri ,ancak hastalık düzeyinde olmayan günleri vardır.Etiketlenmekle başetmek için kendinizi çocuğunuzun hastalığını herkese anlatmak zorunda hissetmeyin.ancak güzendiğiniz ve yakınlığınız olan kişilerle palaşın.

TEDAVİ
tEDAVİ BİRİNCİ BASAMAK İLAÇLA YAPILAN TEDAVİDİR.Hastaneye yatırılarak veya ayaktan tedavi şeklinde yürütülür.Tedqaviden sonrada nüksü önlemek için uzun süre ilaç tedavisine devam etmek gerekir.Bireysel psikoeğitim ,hastanın hastalık hakkındaki düşünce ve duygularını akatarması hastalığını kabullenmesi ,çevresi le ilşkilerini sağlıklı yürütebilmesi ,hastalığınıda göz önünde bulundurarak yaşam biçimini belirlemesi için bilişsel davranışçı yöntemler eşliğinde yürütüldüğünde son derece destekleyicidir.
kaynak:psiko hayat
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ahmet Vezir TAYLAN'ın Makale ve Yazıları
► Depresyon mu Bipolar mı ? Psk.Esra ERDOĞAN
► Bipolar Bozukluk Psk.Ferit KARADAŞ
► Bipolar Bozukluk Psk.Esra ERDOĞAN
► Bipolar Bozukluk Psk.Sena TUNÇ
► Bipolar Affektif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Depresyon ve Bipolar Bozukluk Psk.Dnş.Hasan DAĞ
► Bipolar Bozukluk ve Yaratıcılık Psk.Zeynep AYDOĞAN
► Bipolar Bozukluk ve Tedavisi Psk.Dnş.Halil İbrahim DURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Bipolar' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Panik Atak Mayıs 2019
◊ Boşanma ve Çoçuk Aralık 2018
◊ Şükran Sakinleştiriyor Kasım 2016
◊ Pozitif Psikoloji Nedir Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:22
Top