2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum İlkokula Başlarken...
YAZI #3174 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016
İlkokul yılları kuşkusuz çocukluğumuzun en özel yılları olmakla birlikte kişisel ve sosyal becerilerinin de geliştiği en verimli dönemlerdendir. Dolayısıyla çocukların bu dönemi nasıl geçirecekleri ve ailelerin çocuklarına yönelik yaklaşımları çok önemlidir.
Çocuğun ilkokula başlaması gerçek anlamda hayata ilk adımı atması demektir. Çocuk artık evdeki güvenli ortamından dışarı çıkıp daha önce hiç görmediği tanımadığı pek çok akranının olduğu ve uyması gereken pek çok kuralın olduğu sosyal bir çevreye girecektir. Çocuk için kaygı verici olan bu durum bazı zorlukları beraberinde getirse de çözümsüz değildir.
Okulda temel olarak amaçlanan iki temel çerçeve vardır. Bunlardan birincisi sosyalleşmek, ikincisi ise çocuğu bilgilendirmektir. Bu iki amacın gerçekleşmesi ise çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan gelişmesini sağlamaktadır. Fakat bu iki amacın gerçekleşe bilmesi içinse anne ve babaların okul öncesi dönemden itibaren çocuğu okul çağına hazır hale getirmesi ve okul dönemine uyum sürecinde çocuğun desteklenmesiyle sağlanabilir. Çocuğun okulda ki ilk günü kuşkusuz hem çocuk hem de aile için çok heyecanlı bir deneyimdir.
Anne ve babaların bu ilk günde sakinliklerini korunması çocuğun okula uyum sürecinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu ilk gününde sizin ne hissettiğinizi anlamak isteyen çocuğunuz, sizi sürekli kontrol edebilir. Çocuk endişeli olduğunuzu hissederse kendisi de endişelenmekte haklı olduğu gibi yanlış bir izlenime kapılabilir. Unutulmamalıdır ki kaygılar ve korkular öğrenilebilen şeylerdir. Dolayısıyla anne - babalar ne kadar rahat olurlarsa çocuklarda gerek uyum konusunda gerekse başka konularda o kadar rahat ve uyumlu olabilirler.
Çocuğunuz okula başlamadan önce yapacağınız okul içerikli sohbetler, yeni arkadaşlar edineceğinin bilgisini vermek çocuğunuzu okula karşı heyecanını artırabilir.
Çocukların bu ilk günlerinde ağlamaları oldukça sık görülen ve bir o kadar da normal olan bir durumdur. Anne babaların bu durum karşısında kararlılıkları ve sergileyecekleri tavırlar çok önemlidir. Çocuğunuzu rahatlatabilmek için okulu keşfe çıkmanız, kantinin ve tuvaletlerin yerini çocuğunuza göstermeniz, öğretmeniyle tanışmanız çocuğunuza kendini biraz daha iyi hissettirebilir. Fakat çocuğunuz ağlamaya hala devam ediyorsa da bunun bir şeyi değiştirmeyeceğini onun okulda kalması gerektiğini ve sizin ise ayrılmanız gerektiğini belirtmenizde faydalı olabilir.
Bazı anne babalar okul saati boyunca okulda bahçede veya okul etrafında çocuklarını beklerler. Bu davranış çocuğunuz için çok da güven verici bir davranış olmamakla birlikte çocuğun okula uyum sürecini de zorlaştırabilir.
Yapmanız gereken şey ise çocuğunuzu okula götürüp gönül rahatlığıyla oradan ayrılmanız, okul bitince onu okuldan alacağınızı söylemek ve tam vaktinde onu almaya özen göstermektir. Böylece çocuğunuz bir süre sonra kaygısıyla başa çıkmayı öğrenecektir.
Okul sonrası eve geldiğinizde ise çocuğunuzun okulda geçen bu ilk günü ile ilgili sohbet etmeniz, deneyimlerini dinlemeniz ve anlattıkları ile ilgilenmeniz ise onun okula karşı ilgisini pekiştirebilir ve öğrenme isteğini artırabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Makale ve Yazıları
► Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın Psk.Ebru ZORLUTUNA
► İlkokula Başlama Yaşı Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Anaokuluna Başlarken Psk.Ayşegül COŞKUN
► Ana Okuluna Başlarken Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Okula Başlarken... Psk.İlay AKTOPRAK
► Tuvalet Eğitimine Başlarken Psk.Yaprak GÜLMEZ
► Okula Başlarken : Çocuğunuz Artık Büyüdü Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğum İlkokula Başlarken...' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Rehabilitasyonda Psikolog Aralık 2016
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Otizm Nedir? Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Çocuğum Engelli Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:00
Top