2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vegan Probiyotik Yapımı
YAZI #3196 © Yazan Dyt.Kevser BAŞKARA | Yayın Aralık 2016
VEGAN PROBİYOTİK YAPIMI
Sağlıklı bir vücut ancak sağlıklı bir bağırsakla mümkündür. Sağlıklı bağırsak yapısı için de bağırsağa dost beslenme önem kazanmaktadır.
Bağırsaklar ve beyin arasında önemli bağlantılar bulunuyor. Bağırsaklardan salgılanan hormonlar beyinde de salgılanıyor. Bu nedenle sindirim sistemi, sinir sistemi ve duygusal durumlar arasında sıkı bağlantılar vardır.
Bağırsaklarımız, özellikle normal doğum yapanlarda, ilk doğduğumuzda sağlıklıdır. Yararlı bakteri sayısı zamanla dış etkenlerden etkilenir. Stres, enfeksiyonlar, kötü beslenme, antibiyotik kullanımı ile yararlı bakteri sayısı azalır. Kabızlık, şişkinlik, ishal ve kanser gibi hastalıklar görülür.
Bireylerin hangi hastalık olursa olsun bağırsaklarının durumu özellikle sorgulanmalıdır. Gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık varsa veya bağırsak sağlıklı çalışmıyorsa probiyotiklerden ve bağırsağı koruyucu, onarıcı diğer konulardan bahsedilmelidir.

PROBİYOTİKLERİN GÖREVLERİ:
Gıdaların sindirimi ve emiliminde önemlidir. Sindirimin ve emilimin gerektiği gibi gerçekleştirilmesini sağlar.Probiyotik bakterilerin vücutta bir denge halinde olması gerekiyor. Bu denge bozulduğunda bütün sistem etkileniyor. Çünkü, vücudumuz için gerekli bütün besin maddelerini bağırsaklar aracılığıyla temin ederiz.
Bağışıklık sisteminin olgunlaşmasında ve hastalıklara karşı direnç kazanmada çok önemlidir. Bağışıklık sistemini her türlü kötü etkene karşı korur ve bu sistemin düzenli çalışmasını sağlar.
Kolon ve karaciğerin temizlenmesinde işlevseldirler.
Vücutta zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.
Vücudun savunma sisteminde görevli olan bazı maddelerin (immünoglubulinler) yapımının arttırılmasını sağlar.
İltihaplı hastalıklardan vücudu korur. İltihapların azaltılmasına yardımcıdır.
Bazı minerallerin, özellikle kalsiyumun, barsak emilimini ve vücutta kullanımını arttırır.
Depresyonu önleyicidir. Depresyonun önlenmesinde bir öncül olan serotoninin sentezi için triptofan üretimine yardımcıdır.
Bazı vitaminlerin yapımında görev alırlar.


Bu kadar yararı olan probiyotikler, sadece hayvansallarda bulunmuyor, bitkisel birçok probiyotik de mevcut. Bitkisel beslenenler için probiyotik tarifi aşağıdadır.

VEGAN PROBİYOTİK:
Bu tarif, bağırsaklardaki yararlı bakteri florasını geliştirmek için günlük gıda alımlarına eklenebilir.
Malzemeler:
Bir adet mor lahana,
7-8 tane havuç
5 adet orta büyüklükte kırmızı pancar,
1 tane mor havuç,
Bir baş sarımsak
1 yemek kaşığı tuz
Toplamda bir bağ olacak şekilde maydanoz, dereotu, taze nane
3-5 kapsül probiyotik (içindeki tozu ilave edin)
Yapılışı:
Maydonoz, dereotu, naneyi ince ince kıyın. Daha sonra lahana, havuç, pancar ve sarımsağı mutfak robotundan geçirin. Karışımı cam kavanozlara ağzını sıkı bir şekilde 4 cm kadar boşluk kalacak şekilde kapatarak koyun. Sıkı bir şekilde kapatılmazsa küf oluşur, küf oluşmasını istemiyoruz, aksine fermantasyon süreci için tamamen oksijensiz bir ortam gerekiyor. Bir hafta kadar bu karışımı karanlık bir yerde, oda sıcaklığında bekletin. Sonra buzdolabına alın. Ola ki küf oluştuğunu gördünüz, karışımı atıp yenisini yapın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser BAŞKARA Fotoğraf
Dyt.Kevser BAŞKARA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kevser BAŞKARA'nın Makale ve Yazıları
► Vegan Beslenmesinin Püf Noktaları Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Vegan Süt Nasıl Yapılır? Dyt.Kevser BAŞKARA
► Prebiyotik ve Probiyotik Tüketimi Neden Önemli? Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vegan Probiyotik Yapımı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bal mı Pekmez mi? Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:49
Top