2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Disleksi Olan Bireylerde Yazılı Notları Tahtadan Deftere Geçirme
YAZI #3214 © Yazan Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL | Yayın Ocak 2017
Disleksik olan öğrencilere bilgi aktarımında bulunurken ,tahtayı çok fazla kullanıp yazdıklarını oradan defterlerine geçirmelerini istemeyin veya mümkün olduğunca bu yöntemden kaçının. Yazarken çok fazla zaman harcayacakları için bitirmeye çalışırken sınıfın gerisinde kalabilirler. Bu durum diğerlerinden farklı hissetmelerine ve başarısızlık duygusuna neden olacaktır. Ayrıca bilgiyi yanlış geçirme ihtimalleride oldukça yüksektir.

Eğer tahtayı kullanmanız mutlaka gerekiyorsa en iyisi, her satırı farklı renkte tebeşir veya kalem kullanmak olacaktır. Disleksik öğrenciyi başka bir öğrenciyle eşleştirerek ikili çalışma yaptırmak da iyi bir fikir olabilir.

Sınıfa veya sadece dislektik olan öğrenciye seçenek sunmayı deneyin : Yazıları tahtadan mı geçirmek istiyorlar yoksa verilecek çalışma kağıtlarına bakarak kendi notlarını mı oluşturma istiyorlar.

Özellikle ev ödevlerinin çıktı alınarak yazılı halede öğrencilere verilmesi önemlidir.

Tahtaya yazmak yerine, bilgileri bilgisayarda yazıp dislektik öğrenciye çıktısını verin. Renkli kalemlerler önemi yerlerin altını çizmesini veya bu bölümlerin üzerinden geçmesini isteyin. En önemi yerleri tespit edip edemediğini denetlemeyi unutmayın. Eğer önemli yerleri tespit edemiyorsa birkaç tanesini siz gösterin. Bunlar çalışma kağıdının başından ortasından ve sonundan seçilebilir. Sonra kalanını kendisinin bulmasını isteyin.

Bu çalışma her paragrafın veya cümlenin anafikrini ve önemli olan kısmın bulmasını isteyerek daha farklı bir hale getirilebilir. Eğer öğrencinin bilgileri tahtadan defterine geçirmesi gerekmezse, bu tür aktivite için daha fazla zaman yaratılmış olur.

Kısa özet:

• Ders notlarını yazılı olarak verin.
• Başka bir öğrenci ile eşleştirerek ondan bakarak not almasını sağlayın.
• Notları farklı renklerde yazarak belirginleştirin.
• Önemli yerleri belirleyerek kendi notlarını oluşturmasını sağlayın.
• Gruplar oluşturarak kendi notlarını oluşturmasını sağlayın
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylem Metin ÖZKURAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL'ın Makaleleri
► Aleksitimi Üzerine Bir Gözden Geçirme Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Disleksi Olan Bireylerde Yazılı Notları Tahtadan Deftere Geçirme' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Nedir Ağustos 2012
► Yetişkinlerde Görülen Disleksi Belirtileri ÇOK OKUNUYOR Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:31
Top