2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Oyun
YAZI #3221 © Yazan Psk.Dnş.Pakize ALKIN | Yayın Ocak 2017
ÇOCUK VE OYUN

Çocukların hayatta kendilerini ilk ifade etme tarzları oyundur. Oyun ile korkularını, üzüntülerini, öfkelerini, sevinçlerini,üzüntülerini gösterirler.Hayatta kadın olmayı,erkek olmayı,yemek yapmayı, kendi cinsel kimliğine uygun davranış göstermeyi bir çok oyun oynayarak öğrenirler.Çocuklarımızın oynadıkları tüm bu oyunlar yadsınamayacak derecede önemlidir.Bu nedenle zaman zaman çocuklarımız ile kendimiz oynarız.Çoğu zamanda diğer çocuklar ile oynamaları için teşvik ederiz.Çocuklarımızın hayatlarının erken dönemlerinde parklarda,bahçelerde oyun oynamalarını desteklemeli ve teşvik etmeliyiz.Sadece kapalı alanlarda yani okullarda,kurs merkezlerinde,ya da evlerimizde yetişkinlerin kontrolünde büyümelerinin eksikliğini görmekteyiz.

Çocuklarımız dıştan kontrollü,korkak,kaygılı ve bir diğer çocuk ile nasıl iletişim kuracağını bilemeyen insanlar olarak büyümekteler. İşte tam da bu nedenle onları yetişkinlerin kontrol ettiği,düzenlediği ortamlardan çıkartıp doğa ile tanıştırmalıyız.
Gözlemlerimiz açık alanlarda daha fazla oyun oynayan çocukların diğerlerine göre;
-Özgüveni daha gerçekçi
-Sorun çözme becerisi daha gelişmiş
-Yeni deneyimlere daha açık
-Sosyalleşmesi daha ileri
-Kazanmayı ve kaybetmeyi, hayatın bir parçası olarak algılama yetilerinin daha gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Kendi egolarımızı tatmin etmek için,kurstan kursa götürmeye,elinde tablet,cep telefonu, yeter ki bana dokunmasın anlayışı ile yetiştirmeye çalıştığımız küçük insanların,mutsuzluğunu fark etmediğimiz her an,onların geleceklerinden çaldığımız mutlulukları,özgüvenleri,iç disiplinleri olduğunu anlamanın zamanı gelmedi mi sizce de?
Bende büyükşehirde yaşayan ve çalışan bir anne olarak ne zaman,nerede ve nasıl çocuğum için doğal ortam sağlayacağım dediğinizi tahmin edebiliyorum.Tüm bu anlattıklarım için çok uzun zaman ve evinizden çok uzak mekanlar gerekmez.
-Mahallenizde ki çocuk parkına düzenli götürüp arkadaşlar edinmesine destek olmak
-Hafta sonları evinize en yakın piknik alanına çocuklarınız ile birlikte gitmek
-Yaşıtı çocukların olduğu aileler ile düzenli görüşmek, çocuklarınızın oyun yolu ile kendilerini keşfetmelerine destek olacaktır.
Unutmayın ki çocuklarımızın sanal alemde başardıkları değil,gerçek hayatta ki becerileri onları mutlu edecektir.
PAKİZE ALKIN ÇEKÜÇ
PSİKOLOJİK DANIŞMAN
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Pakize ALKIN
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Pakize ALKIN'ın Yazıları
► Çocuk ve Oyun Psk.Dnş.Gamze GÜDER
► Çocuk ve Oyun Pdg.Onur CAN ÖNCÜL
► Çocuk ve Oyun Psk.Kerem GÜMÜŞ
► Çocuk ve Oyun Psk.Elif TANIL
► Çocuk ve Oyun Psk.Gökül KARLUK ER
► Çocuk ve Oyun Mekanları Psk.Nurhan ÜNDER
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Psk.Zeynep Betül TARI TORUN
► Çocuk Neden Oyun Oynamalı? Psk.Başak TANRIVERDİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Oyun' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:32
Top