2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Bebeğin Ruhsal Doğumu-1
YAZI #3228 © Yazan Uzm.Psk.Erdem AKGÜN | Yayın Ocak 2017
Tüm anne baba adaylarının çocukları olacağını öğrendikleri andan itibaren tek dileği vardır sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek. Bunun için bizlerin dikkat edeceği şeyler olduğu gibi biraz da işimiz kadere kalmıştır ve bunun için sadece dua edebiliriz. Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için gerekli tıbbi şartları hekimlerimize bırakmamız lazım ve çocuk dünyaya getirmeye karar vermeden önce gerekli kontrolleri yapıp hazırlığa başlamamız gerekiyor.
Dualar ve hekimlerimizin desteği ile sağlıklı bir çocuk dünyaya getirdikten sonra onu fiziksel olarak olduğu kadar ruhsal olarak da sağlıklı olmasından sorumluyuz. Yazımı özellikle yeni anne-baba olanlar ya da olmayı planlayanlar için hazırladım. Yazımın geri kalanında kısaca bir çocuğun ruhsal doğumundan ve gelişiminden kısaca bahsedip faydalı olduğunu düşündüğüm bilgiler vermeye çalışacağım.
Bir bebeğin ruhsal doğumu belki de anne karnında başlar ama esas olarak bizim yoğun bir şekilde müdahale edebileceğimiz ve onu etkileyebileceğimiz dönem anne tarafından beslenmeye başladığı dönemdir. Bu dönem birçok kaynağa göre ruhsal sorunların derin kaynaklarının oluştuğu dönemlerdir. Çocuklar bu dönemde onların bakımını yapan annelerini kendi ruhlarından ayıramazlar ve ihtiyaçlarının zamanında giderilmesini beklerler. Bu ihtiyaçlar beslenme, altının temizliği, gaz çıkartma gibi temel ihtiyaçlardır. Yapılan birçok bilimsel araştırmada bunların anne tarafından doğru okunarak çocuğun gerçek ihtiyacına yönelik giderilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde çocuk kendini anlaşılmayan, yalnız ve ihtiyaçları giderilmeyen olarak hisseder ve bu duygu onun ta derinliklerine işler.
Bunun dışında annenin çocuğa yaklaşımı da son derece önemlidir. Annenin duygusu çocuğa geçer. Yani anne çocuğunun altını iğrenerek temizler ise, yemeğini sırf görev olsun diye verir ise o çocuğun ruhsal gelişiminde gerileme olur. 1970'li yıllarda bir bakım evinde yapılan gözlemde çocuklar bağlanacak bir anne bulamadıklarından dolayı ruhsal ve fiziksel olarak geriledikleri görülmüştür. O yüzden sevgili anneler ve anne adayları bakım görevleri görev olarak değil sevgi ile yapılmalı yoksa mekanik bir robot yetiştirir siniz. Çocuk gelişimi uzmanlarının ısrarla söylediği şey en azından ilk bir yıl çocuğunuzu annenin bakması başka biri değil. Bunun sebebi hem annenin hem de çocuğun birbiri ile ruhsal olarak kaynaşmasıdır. Bu bahsettiğim konular bebeğiniz doğar doğmaz başlamakta ve ömür boyu devam etmektedir. Ama ilk üç yıl anne çok önemlidir.
Çocuk ister erkek ister kız olsun insan olmayı, sevgi göstermeyi, sinirlenmeyi, sevilmeyi anneden öğrenir. Annenin göz bebekleri ile bebeğin göz bebekleri mili saniyeler içerisinde birbirine kenetlenir ve bilgi akışı sağlanır ve tüm bu insani duygular medeniyet özellikleri anneden çocuğa geçer. O yüzden çocuğunuza güzel duygular ile yaklaşın, yaptıklarınızı görev olarak değil gerçekten ve içten yapın, bol bol çocuğunuz ile göz göze bakışın ki insanlık aktarılsın ve en önemlisi çocuğunuza anne olarak siz bakın. Bakıcı, anneleriniz değil siz.
Bebeğin ruhsal doğumunda annenin önemi ilk üç yıl gerçekten çok etkilidir. Yukarıda bahsettiğim konular işin sadece yüzeysel kısmını içermektedir ve konu çok derinlemesine bilinmeli ve anlaşılmalıdır. Sevgili babaların rolü hiç mi yok? Babalarımızın rolü bir sonraki yazıda.
Erdem AKGÜN
Psikoterapist/Hipnoterapist
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdem AKGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.Erdem AKGÜN
Gaziantep
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erdem AKGÜN'ün Makale ve Yazıları
► Bebeğin Ruhsal Doğumu Psk.Makbule UZUN ÇINAR
► Kardeş Doğumu ve Zorluklar Psk.Ayça KÖROĞLU
► İnsan Yavrusunun Psikolojik Doğumu Psk.Mehmet Emin KIZGIN
► Bebeğin Temel İhtiyacı Güven Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bir Bebeğin Ruhsal Doğumu-1' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:41
Top