2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne -Baba Tutumları
YAZI #3245 © Yazan Psk.Mesut AZKUL | Yayın Ocak 2017
Sömestr tatilinin başlamasıyla, anne - babalar çocuklarıyla daha çok vakit geçireceği için ve mesleki ilgi alanım nedeniyle ebeveyn tutumları hakkında naçizane birkaç şey yazmak istedim.

Her şey den önce ,çocuk anlaşılmak ister; anne babanın da onun gibi düşünmesini kendi isteklerine göre hareket etmesini ister. öncelikle; çocuğunuzu tanıyın nasıl düşündüğünü nasıl davrandığını en sevdiği yemeklerden tutunda en sevdiği oyuncak ,masal ,çizgi filme kadar tüm bunları yaparken aşırı kontrol algısı vermeden yani ona hissettirmeden bir anne bir baba olarak onu gözlemleyin aşırı kontrol algısı yaratmadan yapın onu anlayın ve gelişiminin her döneminde yanında olduğunu hissettirin ara ara empati yapın çocuğunuza kendini dışarıdan gözlemleme fırsatı verecektir anne –babaların çocuklarına karşı tutarlı olmaları çok önemlidir çocuklarını tehlike ve istenmeyen davranışlar kontrol etmede işleri kolaylaşacaktır diye düşünüyorum 3- 5 yaş arasında ki çocuklar kıskanç ,ben merkeziyetçi,saldırgan davranışlarda bulunabilirler lütfen bu tür durumlarla karşılaştığınızda çocuklarınızın belli gelişim dönemlerinden geçtiğini yani bu tür davranışların doğal olduğunu fark edin ve nasıl bir yaklaşımda bulunacağınızı kararlaştırıp ona göre harekete geçin.

Çocuklar zeki varlıklardır zihin dünyaları yetişkinlerden biraz daha farklı ve neden sonuç ilişkisine bağlı olarak çalışmaktadır. Örneğin; çocuktan bir davranışta bulunmasını istediğinizde çocuk hoşuna gidecek güçlü nedenler ister. Davranışın kazanılabilmesi ve süreklilik arz edebilmesi için pekiştireçlerde bulunabilirsiniz aynı zamanda yapılması istenmeyen bir davranış gerçekleştiğinde de olumsuz pekiştireç uygulanabilir skinner’in davranış sonuçları tarafından kontrol’’’edilir sözü bir çok test ve deneylerle birlikte davranışı tekrar etme yada etmemenin skinner kuramında görülüyor ki davranışa verilen tepki yönlendiricidir ve önemlidir.3-5 yaşlarında ki tüm çocuklar inatçıdır bu yaşlarda çocukları olanlar bilir çocuk bazen nedensiz ve anlamsız inatlaşmalara girebilir böylesi bir durumda anne babalar daha çok uzlaşmaya gidilmelidir çocuğun inatçılığını artırabilecek düşünce ve davranışlardan kaçınmalılar, seni anlıyorum fakat bu davranışın beni üzdü, beni kötü hissettirdi gibi cümleler kullanabilirsiniz anne babaların kesinlikle yargılama ,kızma, bağırma,sözlü şiddet davranışlarından kaçınılması gerekir daha çok sorumluluklar hatırlatılabilir yada yasakladığınız şeyler hatırlatılabilir .antlaşmalar yapın gerekirse kuralları beraber belirleyin ,ona seçenekler sunun ,onu anladığınızı hissettirin çocuğa karşı takındığımız bu tür tutumlar hayır demeyeceğimiz anlamına gelmiyor sadece hayatın belirli kural ve düzeni olduğunu ve işlerin böyle yürüdüğünü hatırlatabilirsiniz .
3 ve 5 yaş arasında ki çocuklara daha çok paylaşımcı olmayı ,ortak çalışmayı ,aile kavramını ,arkadaş kavramını ona açıklayın en önemlisi beraber hareket etme,üstlenebileceği ve gerçekçi sorumluluklar edinebilmesini sağlayın bunu yaptığınızda çocuğunuzun zihninde değerler algısı oluşacak ve onun için belki yapılması istenen davranışlar daha da kolaylaşacaktır.’’HERŞEYDEN ÖNCE O SİZİN ÇOCUĞUNUZ UNUTMAYIN’’sevgiyle..
Psikolog Mesut Azkul /17.01.2017
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mesut AZKUL'un Yazıları
► Anne Baba Tutumları Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Anne Baba Tutumları Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
► Anne Baba Tutumları Psk.Melek BAL
► Anne Baba Tutumları Psk.Reyhan UZUN
► Anne-Baba Tutumları Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Anne Baba Tutumları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ergenlik ve Anne-Baba Tutumları Psk.Ceren AKBOYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne -Baba Tutumları' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Majör Depresyon Nisan 2018
◊ Narsisizm(Özseverlik) Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:51
Top