2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Aylarında Beslenme İpuçları
YAZI #3272 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Ocak 2017
Kış aylarında havaların soğuması ile metabolizmamızın ihtiyaçları da değişmeye başlar. Soğuk havaların etkisi ile metabolizma fazla enerji harcamak istemez ve hızını yavaşlatır. Kışın evde geçirilen vaktin artması sürekli yeme hissini tetikler. Özellikle de basit karbonhidratları tüketmeye yöneltir. Üstüne bir de hareketsizlik eklenince kilo artışı kaçınılmaz olur.
Peki kış aylarında metabolizmayı hızlandırmak mümkün müdür? Metabolizmamızı kandırarak kışı kilo almadan atlatabilir miyiz?
Kışla birlikte değişen metabolizmanıza en başta sağlıklı beslenerek cevap vermelisiniz. Böylelikle kilo kontrolünü sağlamak için ilk adımı atmış olursunuz.
Kahvaltı yapmak bu mevsimde de vazgeçilmeniz olmalı. Vücudun uyku gibi uzun süren bir açlıktan sonra uyanınca enerjiye ihtiyacı olur. Bu enerjiyi sağlıklı bir kahvaltıyla sağlarsanız metabolizmanız güne hızlı bir başlangıç yapar. Erken yapılarak enerjiye çevrilen kahvaltı vücutta depo edilmezken güne bir sıfır önde başlamaya yardımcı olur.
Hızlanan metabolizmayı gün içinde aktif tutmak için besinlerin termojenik etkisinden yararlanmaya devam etmek gerekir. Bunu sağlamak içinse günün belli saatlerinde ara öğünlere yer verilmelidir. Hem kan şekeri dengesi sağlanır hem de ara öğünde tüketilen besinin yakılması için ekstra bir enerji harcanır.
Sıcak içecekleri soğuk havalarda içimizi ısıtması için gün içinde oldukça fazla tüketiriz. Fakat bu içeceklerin yanı sıra su içmeyi ihmal ederiz. Halbuki su kaybı kışın pek hissedilmese de vücutta gerçekleşmeye devam eder. Günlük içilen sıcak içecekler su ihtiyacımızın yerine geçmez. Bu yüzden günde 2-2,5 lt suyu susamayı beklemeden tüketmeliyiz. Besinlerin mekanik sindirimi içilen su ile kolaylaşır, bağırsakları yumuşattığı için kabızlık problemlerini azaltır, yakılan yağın vücuttan atılmasını sağlar.
Bağışıklık sisteminin kuvvetli olması için kışın meyve –sebze tüketimine özen gösterilmelidir. Gün içinde meyve-sebze tüketimini toplamda 5 porsiyona tamamlamak gerekir. Farklı renkteki meyve ve sebzelerden farklı vitamin, mineral ve antioksidan öğeler alarak vücut direncinizi ayakta tutabilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinin yanında bol yeşilden oluşan salataya yer vermek hem lif almanıza yardımcı olur, sindirimi uzatır, formunuzu korumaya da yardımcı olur.
Sebze ve meyvelerin dışında kompleks karbonhidratlar olarak bilinen kepekli tahıllar da iyi birer lif kaynağıdır. Bu besin gruplarını tüketmek bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek kabızlığı önler.
Havalar soğuk olduğu için fiziksel aktivite azaltılmamalıdır. Gün içinde yapılan fiziksel aktivite yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmaya yardım ederek formunuzu korumanızı sağlar. Gün aşırı yapılan 30-45dk’lık yürüyüş bu dönemde yağları depolama eğiliminde olan inatçı metabolizmanızı yola getirecektir.


BESLENME UZMANI
ZÜLAL YALÇIN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Makaleleri
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.İrem BAŞAR
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kış Aylarında Beslenme İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sdm Diyeti Nedir? Ocak 2017
► En Moda Diyetler Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:31
Top