2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Spor Sonrası Beslenme
YAZI #3284 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Ocak 2017
Spor öncesi ve sonrası beslenme yapılan antrenmanın performansını ve vücut kompozisyonu etkileyen en önemli noktalardır. Egzersiz boyunca oluşan kas hasarını toparlamakta da beslenmenin rolü çok büyüktür. Vücudumuza antrenman sonrası toparlanması için iyi dinlenmeli ve doğru besinleri vermeliyiz. Dengeli bir beslenme programı ile vücudumuzun ihtiyaçlarını yeterli miktarda karşılayıp, enerji rezervlerinin dengede kalmasına yardımcı oluruz. Öğünlerde aldığımız karbonhidrat, protein, yağ miktarını egzersizle harcayacağımız enerji miktarı, şiddeti ve süresine göre belirlemeliyiz.
Spor sonrası tüketilen proteinlerin görevi kas liflerinin yeniden üretimine yardımcı olmak ve vücudu yenilemektir. Gün içinde alınması gereken protein miktarı kilogram başına 1-1,2 gr-1,8-2,3 gr (antrenman yoğunluk , şiddeti ve süresine göre değişmekle birlikte ) ‘dır. Egzersiz sonrası alınan proteinle kas hasarı ortadan kaldırılırken büyümeyi hızlandıracak amino asitlerin dolaşımda olması açısından da önemlidir.
Spor sonrası alınan karbonhidratlar protein sentezini başlatmak için enerji ihtiyacını karşılamakta kullanılır. Egzersiz sonrasındaki öğünde hem karbonhidrat hem de protein birlikte alınmalıdır. Çok yoğun ve kas yıkımının ciddi boyutlara ulaştığı bir antrenmandan sonra 3:1 oranında karbonhidrat ve protein alımı doğru olacaktır. (45 gr karbonhidrata 15 gr protein gibi ) Antrenman sonrası 45 dk ile 2 saat arasında besin tüketmek en yüksek verimin ve kas gelişiminin sağlanmasına yardımcı olur. Bu sürede kasların çabuk toparlanmasını ve iyileşmesini sağlamak, yağ yakmak ve performans seviyesinde artışı yakalamak çok kolaydır. Egzersiz sonrasındaki besin tüketimi kaslardaki glikojen depolarının %60’ını ilk 10 saatte doldurur. Tamamının dolması ise 48 saati bulmaktadır. Gün içindeki antrenman türü , süresi ve şiddeti de bu fizyolojik parametreler doğrultusunda planlanmalıdır.
Spor sonrası alınan yağlar protein ve karbonhidratların sindirim ve emilimini yavaşlattığı için dikkatli tüketilmelidir. Tükettiğimiz hayvansal proteinin kendi yapısı içinde de yağ olduğundan ekstra eklemeye gerek kalmayacaktır. Yalnız hayvansal protein içermeyen bir öğün planınız varsa 1 tatlı kaşığı zeytin yağı veya avokado yağından fazla miktarda yağ eklenmemelidir.
Terle kaybedilen sıvı ve mineral ihtiyacı da egzersiz sonrasında hemen yerine konulması gereken kaynaklardandır. Egzersize başlamadan yarım saat öncesinde 500-700 ml sıvı antrenman boyunca da her 20 dk da bir 50ml sıvı alımı hem vücut ısısını dengede tutacak hem de dokulara daha fazla besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olacaktır. Antrenman sırasında oluşabilecek yüksek sıvı kaybını en aza indirmek için antrenman öncesi, sonrası ve esnasında sıvı tüketimi arttırılmalıdır.
İdeal bir antrenman sonrası öğününün temel özellikleri;
 Kaslardaki glikojen depolarının çabuk dolmasına yardımcı olan doğru karbonhidratların seçilmesi
 Antrenman sonrası sindirimi kolay bir proteinin seçilmesi
 Egzersiz sonrasında terle kaybedilen su ve minerallerin hemen yerine konulmasıdır.



BESLENME UZMANI
ZÜLAL YALÇIN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Makaleleri
► Spor ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► By Pass Sonrası Beslenme Dyt.Nuray Damla NOYAN
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Berrin YİĞİT
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Okul Sonrası İdeal Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Spor Sonrası Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sdm Diyeti Nedir? Ocak 2017
► En Moda Diyetler Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:01
Top