2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ses Bilimsel Farkındalık Becerilerini Geliştirme
YAZI #3310 © Yazan Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL | Yayın Şubat 2017
Ses bilimsel farkındalık konuşma dilindeki seslerin farkında olmaktır. Konuşma dlilndeki seslerin işitilebilmesini ve doğru bir şekilde çıkarılabilmesini kapsar.

• Sesleri işitme ve doğru şekilde çıkartabilme becerisidir.
• Yazılı bir sunum olmadan yapılan işitsel bir alıştırmadır.
• Ses bilimsel farkındalığı göseriminde seslerin sembolleri olan harfler verilmez.

Her bir beceri basitten karmaşığa doğru teker teker gösterilmelidir ve bir sonraki beceriye geçilmeden önce uygulaması yapılmalıdır. Bunlar sözcüklerin gösterilmediği işitsel alıştırmalardır ; okuma çalışması değildir. Öğretmen sözcük veya sözcük gurubunu söyledikten sonra öğrenci tekrarlar. Görseller kullanılarak çalışma öğrenci için daha eğlenceli hale getirilebilir.

Ses bilimsel farkındalık şu çalışmaları içerir:

• Tüm sözcüklerin farkında olma: Öğrencinin sözcükleri sayacağı bir alıştırma faydalı olacaktır. Öğretmen bir cümle söyler , öğrenci cümleyi tekrar ederken her sözcük için alkış yapar ,ardından tekrarladığı cümlede kaç sözcük olduğunu tespit etmeye çalışır.

• Heceleri ayırt edebilme: Aynı yöntem heceleri sayarken de kullanılabilir yada öğrenciye üzerinde küçük daireler olan bir kağıt verilir ardından öğretmen sözcüğü hecelemeden söyler ve öğrenci sözcüğü heceleyerek tekrar ederken her hece için dairelere bir yıldız koyar.
Burada önemli olan sözcüğü hecelerine doğru ayırabilmek değildir. Bir sözcükte kaç hece olduğunu duyabilmektir.

• Ayırt etme: Öğretmen birbirine benzer 2-3 sözcüğü okur. Öğrenci sözcüklerde hangi seslerin aynı olduğunu tespit etmeye çalışır.

• Uyak oluşturma: Uyak oluşturan 3 sözcükten hangisinin farklı olduğunu belirtmesi istenir.
Far-kar-ağaç

Öğrenciden söylenen bir sözcük ile uyaklı bir sözcük bulması istenir.

• Parçalar ayırma: Öğrenciden duyduğu kelimeyi seslerine bölmesi istenir.

Far: f/a/r

• Sesleri birleştirme: Öğretmen sesleri tek tek verir öğrenci birleştirerek sözcüğü oluşturur.

f/a/r: far

• Eksiltme: öğretmen bir sözcük söyler ve öğrenciden harflerden birini çıkartarak yeni sözcük oluşturmasını ister.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylem Metin ÖZKURAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ses Bilimsel Farkındalık Becerilerini Geliştirme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Nedir Ağustos 2012
► Yetişkinlerde Görülen Disleksi Belirtileri ÇOK OKUNUYOR Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:09
Top