2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyona Katkınız Var mı?
YAZI #3325 © Yazan Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN | Yayın Şubat 2017
Her yıl milyonlarca insan depresyon ile mücadele etmektedir. Hastalık Kontrol Merkezi'nden elde edilen veriler, yetişkinlerin% 19'unun zaman zaman önemli derecede depresyona uğradığını göstermektedir. Depresyonun biyokimyasal bileşenlerini kabul etmenin yanında kökeninin psikolojik olduğunu unutmamak gerekir. Genellikle, insanların hayata, maneviyata ya da eksikliğine, yaşam stratejilerine ve kendi bilişlerine yaklaşımı budur; hepsi de duygusal durumlarını büyük ölçüde etkiler.
İşte depresyona katkıda bulunan 6 ana faktör.

1- Çok Eleştirel Olmak: Kendimizi sevinçten mahrum bırakıyoruz ve depresyona giriyoruz. İnsanlar kendi kendine aşırı derecede eleştirel
olduğunda, yeni bir görev, iş, ilişki veya hobinin zorlu aşamalarından geçemeyebilirler.

2-Çok Yargılayıcı Olmak: Bazıları öfkesini dışa vurur ve saldırgan davranır. Diğerleri öfkeyi içselleştirip depresifleşebilirler (anksiyete ataklarına neden olabilir). Öfkelerini aşırı kontrol altına almaya çalışanlar, migren, hipertansiyon veya ülser gibi psikojenik rahatsızlıklar üretebilirler.

3-Yüksek Beklentiler: Gerçekçi standartlara sahip olmayan bir kişi başarısız hissedebilir. İnsanlar bazen, hedefe ulaşmak için gereken çabayı takdir etmez, ancak olağanüstü sonuçlar bekler.

4-Şükran Duymuyoruz ve Çevremizdeki Şeyleri Takdir Etmiyoruz:Eski bir ordu komutanı "İyi bir gün, sana ateş etmedikleri zamandır" diyor. Aslında, barış içinde olamayan ve yalnızlığı takdir eden bir kişi, kendisini sürekli savaşa hazır hale getiriyor.

5-Sorunlara Çözüm Bulamıyoruz: Hepimizin sorunları vardır ve insanların karşı karşıya oldukları şeyi nasıl çözdükleri önemlidir. İnsanlar öfke deposunu dolduran kinler taşıyor çünkü çözüm bulunmuyor. İçgörü sahibi ve bağışlayıcı olmak, tövbe etmek zorunda olduğunuzu itiraf etmek her şeyden önemlidir.

6-Affedici Değiliz: Affedersek öfke deposunu dolduracak kini ayarlayabiliriz. bu durumu anlamak affetmeyi kolaylaştırabilir.

Bağışlamak mütevazi olma kabiliyetimiz ile ilgilidir. "Sana karşı kızdım, çünkü senin yanlışın benim yanlışımdan farklı!" Bunu düşünmek dürüstlük değil mi? Alçakgönüllü bir kişi "hata yaptığım zaman neden sana kızıyorum" diyebilir. 'Gururunuz ne kadar sıklıkla deponuza katkıda bulunuyor?
Peki kendinizi sevinçten mahrum bırakıyor musun?

(Kaynak Ph.D. Gerry Heisler, psychologytoday.com)
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Depresyona Karşı 10 Öneri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
► Çocuklar da Depresyona Girer Psk.Yasemin EYİGÜN
► Gençlerde Depresyona Bakış Psk.Merve MAMACI
► Çocuklar Depresyona Girer mi? Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Melankolik Depresyona Kısa Bir Bakış Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyona Katkınız Var mı?' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yalnızlıkla Yaşamak Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:40
Top