2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoklu,çoğul Kimlik Bozukluğu)Olan Kişilerde 5 Davranış Tutumu
YAZI #3326 © Yazan Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL | Yayın Şubat 2017
Dissosiyatif kimlik bozukluğu (Çoklu ya da Çoğul Kimlik Bozukluğu, Kimlik Bölünmesi) bütüncül zihnin bir travma nedeniyle bölünmüş olmasıdır. Bölünen her bir zihin parçası ayrı bir kimlik olarak ya direk bedeni kontrol eder ya da host kimlik’e etki eder. Host kimlik, dümenin başındaki kaptandır. Bölünmüş kimlikler (alter kimlik) de ya direk dümene geçen ya da konuşarak, akıl vererek, eleştirerek,vs. davranışların yönünü belirleyen mürettebattır.
Bu bölünmenin sebebi 11 yaş öncesi çocukluk çağında yaşanmış olan olumsuz yaşam deneyimleridir. Bunlar; dayak, çokça eleştiriye uğramış olma, ihmale maruz kalma, cinsel taciz gibi travmatik olaylardır.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu görülen hastalarda bazı davranış örüntüleri şöyledir:
Dalıp Gitme (Hayal Kurma):
Kişinin içses konuşmaları olduğu esnada ya da hayale daldığı sırada dışarıdan görüntüsü dalıp gitmedir. Bu dalmaların süresi değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler belli aralıklarla sıkça bir noktaya dalıp giderler. Örneğin; Bir danışanım “Geçen gün, ders çalışırken öylece hiçbir şey düşünmeden 1 saat bir noktaya baktığımı fark ettim” dedi.

Unutkanlık:
Kişinin herhangi bir zaman dilimini unutmasıdır. Örneğin: Kendisine hatırlatılmaya çalışılsa da arkadaşlarıyla yaptığı bir kahvaltıyı tamamen unutma, hiçbir karesini hatırlayamama şeklinde olabilir. Ya da izlediği bir filmden hiçbir sahne ve olay hatırlamama gibi. Bunun nedeni o sırada kişinin diğer alter kimliğinin dümene geçmiş olmasıdır.

Mod Değişikliği:
Duygu durum değişiklikleri yaşam kalitesini bozmayacak ölçüde normal olarak kabul edilir. Fakat hüzne sebep olacak birşey yokken, aniden aglama nöbetleri geçirmek, cok ufak bir olaya büyük tepkiler vermek, olmadık zamanlarda aşırı neşeli enerjik olma hali, aniden beliren cocuksu davranışlar ve bu duygu durum değişikliğini kontrol edememek alter kişilik değişikliğini düşündürebilir. Danışanlarımdan biri arkadaşlarıyla keyifli bir sohbet ortamındayken aniden kontrolsuz bir şekilde modunun düştüğünü ve ne olduğu sorulduğunda bir neden bulamadığını ama içinde tarifsiz bir hüzün olduğunu dile getirmişti. Bu hüznün bir nedene bağlı olmaması, kişinin mod değişikliğini kontrol edememesi alter yaşantısını düşündürecek özelliklerdendir.

Depresif Görünme:
Dissosiyatif bozukluğu olanlarda kronik ve ilaçlara yanıt vermeyen*depresyon*görülebilir. Kişi zaman zaman ruhen açılsa da tam mutlu olamaz, kendisini sık sık üzgün hisseder. Kişide belirgin olarak ağlama nöbetleri, öfke krizleri ve intihar düşünceleri olabilir

Söz ve davranışlarda tutarsızlık:
Bazı insanlar çokça tutarsız davranışlar sergilerler. Ve bu sebeple kötü niyetli olarak algılanabilirler. Bunun birden çok nedeni olabilir. Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu olanlarda da tutarsız davranışlar görülebilir.
Söz ya da davranışlarını hatırlayamama nedeniyle yaptıklarını inkar ederler. Olayın hatırlatılmasına rağmen ısrarla hatırlamadıklarını söylediklerinde karşıdaki kişi için inanması zor olabilir. Hatta “işine gelmediği için hatırlamama”yla suçlanabilirler. Bu davranış onların tutarsız görünmesine neden olabilir.
Bu kişiler stressle baş etmekte zorlanırlar. Baş edemediklerinde verdikleri sözleri tutamazlar. Olaylardan ve kişilerden kaçarlar. Güvenilmez gibi gözükürler. İş yaşantıları ve romantik ilişkileri bu nedenle problemli olabilir.

Bu beş davranış örüntüsünden herhangi birinin veya bir kaçının varlığı alter yaşantısını düşündürebilir.
Dissosiyatif kimlik bozukluğunun ilaç tedavisi yoktur. Tek yararlı tedavi yöntemi*psikoterapidir. Teşhisin konması ve içdünyasında olup bitenlerin anlamlandırılması dahi yüzgüldürücü sonuçlar verir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hümeyra ERGÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL'ün Makaleleri
► Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoklu,çoğul Kimlik Bozukluğu)Olan Kişilerde 5 Davranış Tutumu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşırı Koruyucu Ebeveyn Aralık 2014
► Yas Tutma ve Kayıp Süreci Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:58
Top