2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Homofobi-Homofobia
YAZI #3338 © Yazan Psk.Sevgi ÇELİK | Yayın Mart 2017
Son zamanlarda çokça konuşulan konulardan biridir homofobi. Bundan birkaç yıl önce üniversitede yaptığımız bir araştırmada bir çok üniversite öğrencisinin bile ‘homofobi’ kelimesinin anlamını tam anlamıyla bilmediğini fark ettik.
Homofobi: eşcinsellere ya da eşcinselliğe karşı duyulan korku, nefret, hoşnutsuzluk ya da ayrımcılık olarak bilinmektedir. Homoseksüel olmakla homofobik olmak birbirinden farklı şeylerdir öncelikle bunu unutmayalım. Homoseksüellere saygı göstermek kimseyi homoselsüel yapmaz ki homoseksüel olmak kötü insan olmak anlamına da gelmemektedir. Günümüzde bir çok insan eşcinsel olduğu için dışlanıyor, kötü davranılıyor, hatta öldürülüyor.
Peki ya eşcinsel insanlardan neden bu kadar korkuluyor? Dini sebepler mi, sosyal kültürel sebepler mi? Hangi sebeple olursa olsun homofobik bir insansanız bir düşünün ve araştırın neden eşcinsel insanlar sizde bu kadar öfke uyandırıyor? Eşcinsel insanların neden tedavi olmadığını düşünüyorsanız, benden uzak dursunlar da ne yaparlarsa yapsınlar diyorsanız, çocuğunuzun eşcinsel olmasından ya da hemcinslerinizin sizi yatağa atmasından korkuyorsanız siz bir homofobiksiniz. Homoseksüelleri dışlayarak, onlara kötü davranarak hatta onları öldürerek ne siz hereroseksüel olduğunuzu kanıtlıyorsunuz ne de homoseksüelliği önleyebiliyorsunuz.
Homoseksüelliğin oluşumuyla ilgili bakalım Cetad ne demiş:
“Eşcinsellik “cinsel tercih” midir?
Cinsel yönelimin nasıl geliştiği tam olarak bilinmemekle birlikte, herhangi bir kişinin cinsel yönelimler arasında iradesini kullanarak bilinçli bir tercih yapmadığı bilinmektedir. Örneğin, hiçbir heteroseksüel kadın hayatının bir aşamasında erkeklere ilgi duymaya karar vermemiştir. Benzer şekilde irade kullanılarak değiştirilmesi mümkün değildir. Cinsel yönelimle ilgili tercih kişinin yönelimini nasıl ve ne kadar davranışlarına ve hayatının geneline yansıtacağı, yönelimini başkaları ile ne ölçüde paylaşacağı ile ilgili olabilir.”
Sözün özü kimseyi yargılamak kimsenin haddine değil. Eğer toplumlar halinde yaşamaya devam etmek istiyorsak, özgür irade, özgür düşünceyi savunuyorsak, ya da sadece insan olduğumuz için bile birbirimize karşı sadece biraz saygı lütfen!
Sevgilerimle!
Uzman Psikolog Sevgi ÇELİK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevgi ÇELİK Fotoğraf
Psk.Sevgi ÇELİK
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sevgi ÇELİK'in Yazıları
► Cinsel Yönelim ve Homofobi Psk.Melek TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Homofobi-Homofobia' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Kayık İki Kürek Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:50
Top