2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Matcha Çayı
YAZI #3343 © Yazan Dyt.Nursena AKKAYA | Yayın Mart 2017
Matcha , özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil tozudur. Geleneksel olarak , klasik Japon Çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca , wagashi tatlısı türlerine , yeşil çaylı dondurmaya , soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır. Tüm yeşil çaylardan en az 10 kat daha fazla etkilidir. Çünkü yeşil çayın sadece taze ve en kaliteli yapraklarından toplanıp kurutulur. Yani 1 bardak matchaçayı , 10 bardak yaprak yeşil çaya bedeldir.Toz haline getirilme işlemi çok önemlidir.Bu aşama hızlı yapıldığı taktirde ısı meydana gelir ve bu da çayın içeriğine zarar verir. Yavaş bir şekilde , geleneksel taş değirmen usulü ile üretilir.Ülkemizde pek tanınmayan toz matcha çayının faydaları şöyle sıralanabilir.
ANTİOKSİDAN YÖNÜNDEN ZENGİNDİR
Klorofil zenginidir. Bu nedenle yeşil rengi vardır. Toz matcha yalnızca bir fincanının oksijen esaslı emilim kapasitesi (ORAC) yöntemiyle ölçülen en yüksek orana ulaşarak kateşin içeriği ile herhangi bir başka sağlıklı gıdadan beş kat fazla antioksidan içerir. Amerika Kanser Birliği tarafından doğal bir anti-kanserojen olarak kabul edilen epigallokateşingallat içeriği ile kansere yakalanma riskini azaltır.
SEDATİF ETKİ GÖSTERİR
Çinli Taoistler ve Japon Zen Budistler tarafından meditasyon öncesi konsantrasyonu güçlendirmek ve bedeni arındırmak için tüketildiği bilinmektedir. Bu matcha çayı yapmakta kullanılan yapraklarda bulunan L-Theanine, rahatlamayı sağlayan beyindeki alfa dalgalarının üretimini diğer yatıştırıcıların yarattığı doğal uyuşukluk olmadan arttırır. Kafein içerse de saf enerji verir ve sakin kalmanıza destek olur.
L-Theanlne’in bir başka yan etkisi de dopamin ve serotonin üretimini arttırmasıdır. Bu iki kimyasal, ruh halini düzeltir, hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırır.
YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIR
Yapılan çalışmalar matcha çayının metabolizmayı hızlandırdığı ve vücudun yağ yakımını ortalamanın 4 katına çıkardığı tespit edilmiştir. Ayrıca matcha , kalp atışını hızlandırmak ve tansiyonu yükseltmek gibi olumsuz yan etkilere sahip değildir.
DETOKS
CameliaSinesisbitkisi , matcha çayı yapılmak üzere yaprakları toplanmadan önceki üç hafta boyunca üzeri örtülerek güneş ışığından korunur. Bu işlem , bitkinin yeni çıkan yapraklarında klorofil üretiminin fazlasıyla artmasına neden olur. Bunun sonucunda toz matchadakiklorofiil seviyesinin artması yalnızca çaya canlı , yeşil rengini vermekle kalmaz, aynı zamanda doğal bir detoks yaparak vücuttan ağır metallerin ve kimyasal zehirlerin de atılmasını sağlar.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Düzenli olarak matcha çayı içenlerin düşük LDL (kötü kolesrerol) ve yüksek HDL(iyi kolesterol) seviyelerine sahip olduklarını ortaya koymuştur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Toz matchadakikateşinler sağlığı düzelten antibiyotik özelliklere sahiptir. Bir fincan toz matcha çayında önemli miktarda potasyum, A ve C vitaminleri , demir, protein ve kalsiyum bulunur.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursena AKKAYA'nın Makale ve Yazıları
► Kombuca Çayı Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Matcha Çayı' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve D Vitamini Şubat 2017
► Avokado Yağı Şubat 2017
► Helikobakter Pilori ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Şubat 2017
◊ Hindistan Cevizi Yağı Şubat 2017
◊ Gentestdiet Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:58
Top