2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düşündüğünü Düşünmek…
YAZI #3361 © Yazan Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN | Yayın Mart 2017
DÜŞÜNDÜĞÜNÜ DÜŞÜNMEK…

Aklından geçirdiklerini okuyorum bak şimdi böyle yapacak diye düşünmek ve arada da o dediklerinizin çıkıyor olması, bu şimdiye kadar olan her şey için bir genelleme yapmamıza sebep olur.
Oysa her bireyin dünyası eşsiz ve ayrıdır.
Ortak bilinçdışımız bize her şeyin kontrolümüzde olduğu bir dünya isteği ile gelir.
Hal böyle olunca biz her şeyi anlamlandırmak isteriz, doğa boşluk tanımaz derler ya aslında beyin de düşünce sisteminde boşluğu tanımaz.
Mesela anılar arasında ki boşlukları kendisi dolduruverir. İşte tam da böyle bir şeydir karşımızdakinin beynini okuduğumuzu zannetmek.
Orada ki belirsizlik bizi son derece rahatsız eder ve tamamlayıveririz boşlukları ?
Oysa biraz dayanabilsek sadece kendi zihnimizi kandırmak adına değil de gerçekten anlamak adına dinleyip, izleyebilsek, binlerce alternatif arasında her olayın kendine özgü olgusu çıkıverecek karşımıza.
Burada ki durum şu; beynin çalışma sistemi basit günlük aktiviteleri kolayca uygulayabilecek durumda iken daha karmaşık olanlar ise beyini yorar.
Beyin her olay da bu kadar çok dinleyerek karşı tarafın gözünden bakabilme ve dahi kendini onun yerine koyabilme işlemi ile ilgilenirse yorulur.
Bu nedenle beynimiz anlamak değil ikna edilmek ister. Olaylar arasında ki bağlantıları kurmak yerine birinin söylemesi ve onun da yerine getirmesi daha kolaydır.
İşte bu ve benzeri nedenlerle kolaya alışan beyin hayal gücü, yorumlama, çözüm üretme, farklı alternatifleri görebilme, bir olgu, olay ya da nesneyi bir diğeri ile linkleşebilme özelliklerini geliştirememiş olur.
Tabi 80 yaşına kadar süren plastisitesi sayesinde stabil kaldığı söylenemese de bu nöronal yolaklar çocukluktan başlayarak eğitim ile oluşur.
30 yaşında bir danışanım… Bayan A şöyle demekteydi
Yatılı okuldan çıktıktan sonra insan arasına karışınca nasıl davranacağımı bilemez oldum. Oradayken her şey belliydi.
Sınırlar belliydi. Ders çalışma saatleri, yemek, uyku ve ben son derece başarılı bir talebeydim.
Oysa şimdi aynı başarıyı gündelik hayatta bile gösteremiyorum.
Öğrenemediği insan ilişkileri, gerçek hayat, gerçek duygulanımlar bunların hiç biri yok, öğretilmemiş, işlenmemiş ve beyin tarafından işlemleşmemiş.
Hayat sadece yatılı okul olmadığına göre kendi tabiri ile sudan çıkmış balığa dönen bu danışan nereye gider?
Ben size söyleyeyim, bir üst akıla –üst akıl yerine koyduğu biri, kurum ya da topluluk- gider.
Okulda ki düzen böylece devam eder ve kişi hayatı böyle sanmaya devam ederek mutlu mesut yaşar.
Aslında tam olarak da böyle olmaz tabi. Mutsuzdur ve uyumsuzdur ama nedenini bilemez ve bu da onu bir üst akıla daha çok yaklaştırır. Kısır bir çevre, güvenli ve bilindik bir alan ona diğerlerine olduğundan daha çok huzur verir çünkü beyin yeni nöronal ağlar oluşturmak zorunda kalmaz. Bildiği şekilde çalışmaya devam eden beyin ve beyinler üst akıl tarafından tek iple oynatılan kuklalar gibidirler.
KUKLA BURADA, KUKLACI NEREDE?
Kuklacı ise eğitim sistemi ile onları bu hale getirendir.

www.esra-erdogan.com dan bana ulaşabilirsiniz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Olumlu Düşünmek Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Pozitif Düşünmek Üzerine... Psk.Mehtap HİSAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Düşündüğünü Düşünmek…' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Birey Toplum İlişkisi Temmuz 2019
► Paylaşılmış Psikoz Eylül 2018
► Travma ve Dissosiasyon Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:02
Top