2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Terkedilme ve Kuşkuculuk-Şema Terapi
YAZI #3372 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Aycan KUL | Yayın Mart 2017
İlişkiler üzerine konuşurken, sıkılmak gündeme gelince, tüketim kültürü, bu jenerasyonun geçmişten daha farklı olduğu, sosyal medya, hız vs. sıralanır…
Oysa terkedilme korkusu, incinmekten kaçınma, karşı cinsin duygularından şüphe etme ve bağ oluşturamama, erken çocukluk döneminde anne-çocuk arasında güvensiz bağlanmaya da işaret edebilir.

Güvenli bağlanma ihtiyacı çocukluğunda karşılanmayan birey, yakın ilişkiler konusu gündeme gelince bocalar, çatışmalı duygular yaşar ve çoğunlukla kendini beceriksiz hissetmemek için kaçınır ya da o çok istediği güvenli bağı bir türlü kuramayacağını düşünür. Bir nevi,kusurlu yanlarını gizlemek, terkedilmemek ya da kötüye kullanılmamak için önlem almaya çalışır..

Danışanlarımla seanslarda kullandığım şema terapi, bu noktada danışanımın hangi şemalara sahip olduğunu görmesi ve bu şemaların nasıl tekrar eden döngülerle bağlanma, kendini açma,sevgi,güven gibi ihtiyaçlarını doyuramaz hale getirdiğin anlaması açısından önemli bir terapi tekniğidir.

Araştırmalar, insan şikayetlerini 4 başlık altında toplamışlardır.
1.Sevgi/aidiyet ihtiyacı
2.Güven/adalet ihtiyacı
3.Saygı ihtiyacı
4.Haz/övülme ihtiyacı

Bu 4 başlıkta toplanan ihtiyaçlar çocukluk ve ergenlik döneminde yeterince karşılanmayıp üstüne maruz kaldığımız yaralayıcı durumların içinden birtakım olumsuz inançlar,duygulanım kalıpları üreterek çıkıyoruz ve bu bir döngü halinde kendimizle, diğerleriyle, yaşamla kurduğumuz ilişkilerimize yön veriyor,tekrarlayan şekilde kendini belli ediyor.
Şemaya özetle katı duygulanım kalıpları,kökleşmiş inançlar diyebiliriz.

Çocukluk ve ergenlik döneminde güven duyma alanında gereksinimleri doyrulmamış ve çeşitli travmatik yaşantılarla terkedilme ve kuşkuculuk şeması geliştirmiş bir kişiyi düşünelim.

Kuşkuculuk şemasına sahip olan biri,insanların niyet ve art niyetlerini sorgular,insan insana ilişkide kötüye kullanılacağına inanır,kendini bir ilişki içinde bırakamaz,parasının,konumunun, bir şekilde kullanılacağını düşünür .Partnerinin onu ya aldatacağını ya da terkedileceğini düşünür ve incinmekten korktuğu, çizdiği senaryonun gerçek olacağına inanmasından ötürü aşırı kaygı ürettiği için, ''O terketmeden ben onu terkedeyim.'' şeklinde ilişkileri gelişemeden son bulur.

Birlikte başlayacağımız terapi süreci bu döngüleri farketmenizi, baskın gelen şemalarınızı görmeyi ve kökleşmiş inançlarınıza temas edip kendinizi ve kurduğunuz ilişkileri daha iyi değerlendirmenizi sağlar.

Ayrıca seçtiğimiz eş kadar, eş seçmemek ya da seçememeyi derinlemesine anlamak, bağlanma türlerimizle ilgili bize çok bilgi sunabilir. Kaygılı ve korkulu bağlanma yerine ilişkilerinizde güvenle bağlanmanızı inşa edecek bir yolculuğa eşlik eder.

Bu yolculuğa çıkmanız ümidiyle...
Aycan KUL
www.aycankul.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aycan KUL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Aycan KUL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Aycan KUL'un Yazıları
► Şema Terapi Psk.Özlem YILMAZ
► Şema Terapi Yaklaşımı Psk.Ebrar YENİCE KANIK
► Şema Terapi Nedir? Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
► Terkedilme Depresyonu Psk.Şanver YEREBAKAN
► Şemalar, Şema Terapisi ve Bağlanma Psk.Ali İhsan YAKA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Terkedilme ve Kuşkuculuk-Şema Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:47
Top