2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini İhmal Etme
YAZI #3420 © Yazan Psk.Şenel KARAMAN | Yayın Mart 2017
“Kendini ihmal etme!”
Psikolog Şenel Karaman
Birçok insan ya yoğunluktan ya da ne yapacağını bilememekten kendisini ihmal eder. Hatta bunun farkında bile olmayanlar var. Eğer günün her hangi bir zamanında başlayan ve uzun süren keyifsizliğiniz varsa muhtemelen kendinizi korumuyor ve ilgilenmiyorsunuzdur.
Yeryüzünde ihmal edilmiş hiçbir şey kendiliğinden var olmaya devam edemez. Kendisini ihmal eden insanları çok da uzakta olmayan trajediler kapısını çalar.
Hastalandığında, kilo aldığında, depresyona girdiğinde kişi kendisini hatırlıyor. Kilo almışsa birden diyet yapmaya, tansiyonu çıkmışsa spor yapmaya, hastalanmışsa doktora gitmeye başlıyor. Çoğunlukla olumsuz bir durumdan sonra başlayan bu çabalar kısa sürüyor ve kişi eski günlerine dönüyor.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini göz ardı ettiğinizde yada günlük olayların akışına fazlaca kaptırdığınızda kendinize ne olduğunu uzun süre anlayamazsınız. Temelde kendine bakım derken şunları kastediyoruz:
Su iç,
Sağlıklı beslen,
Egzersiz yap,
Dışarı çık,
Duş al.
Liste son derece basit görünüyor. Eğer bunları yapıyorsanız bir biçimde kendinizle ilgileniyorsunuzdur. Listeyi tekrar okuyun ve gerçekten bunları yapıyor musunuz? Bunları depresyona girdikten yada bir sağlık sorunu yaşadıktan sonra yapmaya başlamışsanız üzgünüm çok az işe yararlar.
Eğer kişi kendisini, sevdiklerini, işini ve geleceğini önemsemiyorsa yada bazılarını önemsiyor bazılarını ihmal ediyorsa orada sorun başlar. İşini ihmal etmeye başladığında ciddi ekonomik ve kariyer sorunları yaşar. Kendisini ihmal ediyorsa bedensel ve ruhsal sorunlar başlar. Neyi ihmal ettiğini yada yapmaktan kaçındığını iyi bilmek zorundadır. Örneğin kendisiyle ilgilenmiyorsa kendini beğenmek, sevmek yada değerli görmekle ilgili sorunu olabilir.
Günümüz dünyası insanın kendisine bakmasını, önemsemesini bir değer olarak sunmuyor. Bunu ne teşvik ediyor ne de özendiriyor. Hayat, acı, kafa karıştırıcı ve şanssız olabilir. Başımıza gelenlerin çoğu kontrolümüz dışında gerçekleşir. Bizi fırtınaya karşı dayanıklı kılan şemsiye kendimize verdiğimiz bakımdır. Eğer çocukluğunuzdan beri kendinizle ilgilenme alışkanlığınız varsa zaten sorun yoktur, başa geleni gönderme konusunda pratiksinizdir. Ancak kendinize zaman ayırma konusunda sorunlarınız varsa aşağıdaki birkaç ipucu işinize yarayabilir:
İhtiyaçlarınızı belirleyin. Bedeninizi, sevdiklerinizi, kariyerinizi ve geleceğinizi düşünün. Bu dört alandan hangisini ihmal ediyorsunuz? Son bir aydır yaptıklarınızı düşündüğünüzde bu dört alandan hangisine daha az zaman ve emek harcadınız? Burası sizin ihtiyaçlarınızın giderilmediği yerdir.
Zaman yaratın. Hangi alanda ihtiyacınız var ve giderilmiyorsa o alanla ilgili zaman yaratın. Bu bazen birkaç dakikadır bazen günler gerektirir. Örneğin öğlenleri iş yerinde sağlıklı beslenmiyor iseniz doğal yemek yapan yerlere gitmeye çalışın ya da evden getirin. Sevdiklerinizi ihmal ediyorsanız arayın, yanlarına gidin. Bunları yapmadığınızda ne olur? Bir gün her ihmal ettiğiniz büyük bir borç yüküyle karşınıza çıkar: bedeninizi ihmal ediyorsanız hastalık, sevdiklerinize zaman ayırmıyorsanız yalnızlık, geleceği ihmal ediyorsanız zorluklar olarak karşınıza çıkar. Hayatın kendisine özgü bir ekonomisi var ve hiçbir alacağını silmez.
Sınır çizmeyi öğrenin. Zamanınızı çalan arkadaş, eş, dost yada gereksiz iş yükünden kurtulun. Hayır demeyi öğrenin. Çok yemek yiyorsanız dürtünüzü kontrol etmeyi öğrenmek bir sınır çizmektir. Yoğun iş yükünden kurtulmak için pratik olmayı ve ertelemeyi hayatınıza katın. Her istediğinizi yaptığınız arkadaşınıza meşgul olduğunuzu söyleyin döngüyü bozun ve ondan bir şeyler istemeye başlayın.
Ara faaliyetler yapın. İş sorunlarını eve taşıyor, orada olup bitenler ailenizle ilişkilerinizi bozuyor ise iş çıkışı bir yerlere gidin. Biraz dolaşın, kafanız dağıldıktan sonra eve gidin.
Hayatın püf noktalarını öğrenin. Bir işi en kısa sürede yapmanın yollarını araştırın. Kaygıyı azaltmak için en pratik yol nefes egzersizleridir. Birkaç dakikanızı alır ve her yerde yapılabilir. Kaygınızı erken bloke ettiğiniz için size ciddi zaman kazandırır. Ev işleri en pratik nasıl yapılır internetten araştırın. Bu hem size zaman kazandırır hem de beyninizi daha verimli kullanmayı öğretir.
En az bir hobi edinin. Eğer bir hobiniz varsa kendinizi seviyorsunuzdur. Eğer hiç hobiniz olmamışsa siz kendinizi hiç sevmemişsinizdir. Çünkü hobi sadece kendimiz için yapılan bir faaliyettir. Hiç kimseden onay beklemediğimiz, keyif aldığımız ve yaparken her şeyi unuttuğumuz bir alandır.
Zihnimiz en değerli kaynağımız. Harvard'dan yakın zamanda çıkan*bir araştırma yazısına göre, zihnimiz ortalama*zamanın yaklaşık yüzde 47'sinde düşünceler içinde kayboluyor.*Bu mutsuzluğun tipik bir belirtisi ya da nedeni olarak görünüyor. %47 ciddi bir rakam, Sanki ömür çok uzunmuş gibi yarısı düşüncelere veriyor olmak trajikomik bir durum. İlginç olan ömrümüzün önemli bir bölümünü şimdiki zamanda geçirmiyoruz. Ya geçmişin kızgınlıkları yada geleceğin kaygıları altındayız. Şu anı yakalamanın en pratik yolu kendine zaman ayırmaktır. Bunu, bazıları meditasyon yapmayı öğrenerek, bazıları ibadetle, bazıları sporu hayatlarına sokarak bazıları bir hobi edinerek yapacaklar. Yapmayanlar hiç merak etmesinler, hayat bir gün kendini ihmal etmenin bedelini keyifsiz ve zorunlu bir biçimde tahsil edecek.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenel KARAMAN Fotoğraf
Psk.Şenel KARAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şenel KARAMAN'ın Makale ve Yazıları
► İşgal mi İhmal mi? Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
► İhmal ve İstismar Psk.Sevda ACAR
► Çocuklukta İhmal ve İstismar Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Çocuk İhmal ve İstismarı Psk.Fatma Nihal ADA
► Çocuk İhmal ve İstismarı Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendini İhmal Etme' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Travma ve Çocuk Mart 2013
◊ Baba Faktörü Mart 2017
◊ Boşanan Eşler Mart 2017
◊ Spor Bağımlılığı Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:21
Top