2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baba Faktörü
YAZI #3425 © Yazan Psk.Şenel KARAMAN | Yayın Mart 2017
Baba Faktörü

Şenel KARAMAN (Psikolog)

Bütün çocuklar anne karnında bile evde olup bitene karşı duyarlıdırlar. Eşlerin ebeveynlik rolleri dışında birbirleriyle uyumu, ortak hareket etmeleri, birbirlerini duygusal açıdan beslemeleri çocuğa olumlu yansır. Bu durum çocuğun güven duygusunu güçlendirir, çocuğun iç dünyasını zenginleştirir.

Çocuğun yetişmesi, bakımı, eğitimi ile genellikle anneler sorumluluk alıyorlar. Son yıllarda yapılan araştırmalar, çocuğun gelişiminde baba faktörünün önemli yer tuttuğunu gösterdi. Yapılan araştırmalar baba ve çocuk ilişkisinin bir çok açıdan anne-çocuk ilişkisinden farklılaştığını ortaya koydu. Baba’nın konuşması, oynadığı oyunlar, ses tonu, çocuğa ayırdığı zaman anneden çok farklıdır.

Babalar çocuklarına güç verirler ve onların en çok iş ve meslek yaşantısını etkilerler. Ayrıca babalar çocuklarının problem çözme becerilerini nasıl kullanacaklarını belirler.

Bizler babalığımızı kendi babamızdan öğrendik. Önceki kuşak babaların önemli bir bölümü, uzak, mesafeli idi. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre 1945-1980 arasındaki babaların %50 sinin “Pasif” olduğu görüldü. Bu babaların çocukları kendilerini ihmal edilmiş, kendilerini tanımayan, motivasyon yoksunu oldular. Türkiye’de benzer bir çalışma yok ama genel anlayış bizim babalarımızın da önemli bir bölümü çocuklarına karşı ilgisiz, karışmayan, her şeyi karısına devretmiş göründükleri yönünde…

Günümüz babaları çocukları ile daha yakından ilgilenmek, onlarla zaman geçirmek, konuşmak istiyorlar. Ancak kendi babalarından görmedikleri ve öğrenmediklerini nasıl ortaya çıkaracaklar? Evden ve çocuğundan uzak olan babalar çocuklarının özellikle iş ve meslek hayatında kendilerini ifade edemeyen, hedef belirlemede sorun yaşayan, depresif karakter gösteren bireyler olmalarına kapı açmış oluyorlar.

Günümüz babası çocuğunun fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarına duyarlı oldukça, ortak alanlar yarattıkça fonksiyonel olacaktır. Ancak bunda zorlanan babalar çocuklarına oyuncak alarak durumu kurtarmaya çalışıyorlar. Alışveriş merkezlerinde gezmek, spor yapmak dışında baba çocuğu ile konuşabildikçe onu anlayacak ve duygusal ihtiyaçlarını giderebilecektir. Çocuklar babalarından çok şey öğrenebilirler. Çocuğun yaşına göre babanın yapabileceği etkinlikler çeşitlilik gösterir. Okul öncesi dönemde birlikte oyuncaklar yaratmak daha uygunken yaş ilerledikçe ilişki konuşmaya, paylaşmaya kaymalıdır.

Babanın evde varlığı hissedilmelidir. Koyduğu kurallar, bunları uygulama biçimi, kriz durumlarındaki manevraları çocuğa örnek olur. Çocuklar sünger gibi bunları alır ve yetişkin dünyasında kullanırlar. Kendi babasını tanımayan ya da uzak olan babalar bunları nasıl yapacağını bilemezler. Çocuklarıyla oynarken sıkılırlar ve bir an önce büyümesini isterler. Nasıl davranacaklarını bilemediklerinde kendi içlerine baktıklarında açığa çıkmamış bir çok yönlerini ortaya çıkarabilirler. Aslında çocuklara babalık yapmak, özel bir duygudur ve yetişkinliğin keşfidir. Kendi yetişkinliğini keşfettikçe bilge adam yönünün farkına vardıkça çocuğuna ve kendisine yararlı olabilir.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenel KARAMAN Fotoğraf
Psk.Şenel KARAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şenel KARAMAN'ın Makale ve Yazıları
► Sporda Kaygı Faktörü Psk.Barış Kemal KİRİK
► Cinsellikle Kadın ve Erkek Faktörü Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Baba Faktörü' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Travma ve Çocuk Mart 2013
◊ Boşanan Eşler Mart 2017
◊ Spor Bağımlılığı Mart 2017
◊ Kendini İhmal Etme Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top