2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Yorgunluğuna Karşı Beslenme Tüyoları
YAZI #3444 © Yazan Dyt.Nursena AKKAYA | Yayın Nisan 2017
BAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI BESLENME TÜYOLARI
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte birçok kişide halsizlik, yorgunluk, anksiyete,dikkatsizlik ve uyku düzensizlikleri sıkça görülmeye başlar. Bahar yorgunluğu; kış aylarında yavaşlamış olan metabolizmanın baharın gelmesi ile birlikte bu değişime ayak uyduramamasından kaynaklanır. Isınan havalar duygusal iniş çıkışlara, uykusuzluğa, iştahsızlığa , eklem ağrılarına ve yorgunluğa neden olur. Ayrıca düzensiz beslenme, yeterli vitamin alamama, uyku düzensizliği, kansızlık, depresif duygu durumları, adaptasyon ve dikkat süresinin kısalması bahar yorgunluğunun süresini uzatır.
BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN
Bahar yorgunluğu, midede gastrit, hipertansiyon, kalp sıkıntıları, saç dökülmesi, sindirim sorunları , cilt kuruluğu, nefes alma zorluğu, bazı hormon seviyelerinde artış, baş dönmesi, artan nem oranı ile birlikte vücut dengesinin bozulması, depresyon ve halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizde fayda var.
• Öğün sayısını arttırmak , sindirim sisteminizin zorlanmaması için çok önemlidir. Öğün aralarında 2.5-3 saat olmalı, uzun süre aç kalınmamalı ve birden yemeğe yüklenilmemelidir.
• Günlük sıvı tüketiminin artırılması, baharda değişen hormonlar ve çevresel etkilerin vücudunuzda yaratacağı ödemi (şişkinliği) azaltacağından oldukça önemlidir. Günde ortalama 10-14 bardak arası su tüketin.
• Kola, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler, alkol tüketimi stresi ve vücuttaki ödemi arttıracağından uzak durulması gereken içeceklerdir. Onların yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
• Rahat ve verimli uykuya dikkat edilmeli, geç saatlerde yatılmamalı ve geç saatlerde uyanılmamalı. Yatmadan önce , uyumaya yardımcı, rahatlatıcı ve sindirim düzenleyici bitki çaylarını (rezene , melisa, papatya çayı gibi) içmek faydalı olacaktır.
• Aşırı tuz tüketimi vücutta su birikimi arttırarak yorgunluk hissini artırabileceğinden fazla tuz tüketiminden kaçınılmalı.
• Hafif yürüyüş ve sporlar, hormonal dengeyi düzenler, metabolizmayı hızlandırır ve ödemin atılmasında faydalı olur. Bu nedenle mutlaka düzenli olarak spor yapılmalıdır. Günlük 30 dakika ya da her gün 45-50 dakikalık hafif tempolu yürüyüşleri hayatımıza mutlaka eklemeliyiz.
• Ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler (hamur işleri, şerbetli tatlılar, fazla miktarda pilav, makarna ve ekmek , kızartma, kavurma vb.) tüketimi uyku ve yorgunluk halini arttıracağından ölçülü tüketilmelidir. Bunların yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar, haşlama, fırın, ızgara tarzı yiyecekler tercih edilmelidir.
• Ayrıca düzenli sebze meyvenin tüketimi kadar, mevsiminde olan gıdalar tercih edilmelidir.
• Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri içeriği yüksek gıdaları mutlaka ve bolca tüketmeliyiz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünlerinden bolca B vitamini alabilirsiniz.
• Antioksidan vitaminler , vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğu arttırır. A,C,E vitaminleri, selenyum ve çinko güçlü antioksidan özelliğine sahip vitaminlerdir. Bu vitaminleri doğal yollardan alabilirsiniz.
BAHAR BESLENMENİZE HER GÜN MUTLAKA
• 4-5 porsiyon taze mevsim meyvesi
• 2-3 porsiyon taze mevsim sebzesi
• En az 2 su bardağı az yağlı süt ya da yoğurt ya da ayran
• Bol su
• 1 öğün sebze, diğer öğünde ızgara, haşlama tavuk-balık etini düzenli saatlerde tüketin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursena AKKAYA'nın Makale ve Yazıları
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bahar Yorgunluğuna Karşı Beslenme Tüyoları' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve D Vitamini Şubat 2017
► Avokado Yağı Şubat 2017
► Helikobakter Pilori ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Şubat 2017
◊ Matcha Çayı Mart 2017
◊ Hindistan Cevizi Yağı Şubat 2017
◊ Gentestdiet Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:47
Top