2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsimler ve İnsan Psikolojisi
YAZI #3486 © Yazan Dr.Mustafa TATLI | Yayın Nisan 2017
Gözümüzü bulutlu ve karanlık bir sabaha açarak uyanmakla, pırıl pırıl güneşli bir güne uyanmak arasındaki farkı hepimiz biliriz. Bulutlu ve karanlık bir sabahta bedenimizin tonlarca ağırlığını zar zor yataktan çıkararak güne isteksiz bir şekilde başlarken güneşli ve aydınlık bir sabaha ise mutlu ve umutlu başlama eğiliminde oluruz. Sanki gökyüzünün rengi ruhumuza yansımaktadır. Aslında gerçekten de gökyüzünün rengi duygularımıza etki etmektedir. Gün ışığının insan fizyolojisi üzerine etkileri uzun zamandır bilinen ve üzerinde çalışılan bir konudur. Beynimizde epifiz adı verilen ufak bir bölgeden salgılanan melatonin isimli bir hormon bu etkide kilit rol üstlenmektedir. Vücudumuzda bir çok biyolojik sürecin içinde yer alan melatonin, vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlar. Melatoninin, uyku düzeni, bağışıklık sistemi, vücut ısısı ve hücre yenilenmesi gibi bir çok önemli fizyolojik olayı etkilediği bilinmektedir. Vücudumuzdaki melatonin düzeyleri gün içinde değişiklik göstermektedir. Karanlık, epifiz bezinde melatonin salınımını artırıcı bir etki yaratmaktadır.

Yapılan çalışmalarda vücudumuzda geceleri melatonin düzeyinin gündüz ki melatonin düzeyine göre en az 10 kat daha fazla olduğu saptanmıştır.

Kış aylarında sosyal içe çekilme, isteksizlik, uyku ve iştah artışı, enerji kaybı ve halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu melatoninin psikopatolojiler üzerindeki etkilerinin en belirgin gözlendiği hastalıklardan biridir. Kış mevsimine ait uzun geceler veya kısa gündüzler mevsimsel olarak seyreden bir duygudurum bozukluğunun gelişmesine katkı sağlar. Bunun temel nedeni daha önceden bahsettiğimiz vücudun gün ışığına göre değişen melatonin salınımıdır. Bu tablonun yaz aylarında kendiliğinden düzelmeye başlaması, sonbahar veya kış mevsimlerinde tekrarlaması ve parlak ışıkla (fototerapi) bu bozukluğun tedavi edilebilmesi melatoninin bu bozukluğun gelişimi üzerindeki etkisini doğrulamaktadır.

Hastalığın belirtilerinin ortadan kalkması için yapılması gerekenler aslında yukarıdaki cümlelerde gizlidir. Mümkün olduğu kadar çok gün ışığına maruziyeti artırmalıyız. Sabah güne erken başlayıp, gün içinde kısa da olsa dışarda vakit geçirmeliyiz. Kısa yürüyüşler, açık havada dost buluşmaları hem iyi birer sosyal etkinlik olurken hem de hissedilen depresif ruh halinin gerilemesine fayda sağlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa TATLI Fotoğraf
Dr.Mustafa TATLI
Ankara
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa TATLI'nın Yazıları
► Burun Estetiği ve İnsan Psikolojisi Op.Dr.A.Emre İLHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mevsimler ve İnsan Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top