2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikotropikler ve Gençlik
YAZI #3505 © Yazan Psk.Seda Nur BİLİCİ | Yayın Nisan 2017
Lakhan ve Hagger-Johnson'ın yaptığı araştırmalara göre çocukların ve ergenlerin reçetelerinde psikotropik maddelerde büyük artış olduğu gözlemlendi. Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu zihni incelemek amaçlı, tedavi amaçlı ya da eğlence amaçlı olarak bilerek bilinç düzeyini değiştirmek, entojen olarak ritüel ve spiritüel amaçlı olarak kullanılabilir.
Reçetede psikotropik madde yazmaya iten beş inanç olduğu düşünülüyor.
1. Çocuklar küçük yetişkinlerdir(!)
Ergenlik döneminde beyin hızla değişir. Sonuç olarak, terapötik faydalar, potansiyel olumsuz gelişmeler ve ilaç etkileşimleri yaşa göre değişebilir. Özellikle ergenlerde ilaçların istenmeyen sonuçlar doğuracak etkileri vardır. Örneğin, ergenlerde SSRI'lar daha az reçete edilmekte, çünkü çalışmalar, onları alan ergenler arasında intihar riskinin arttığını tespit etmiştir.
2. Çocukların depresyon ve kaygı geliştirmez (!)

Araştırmacılar "toplumdaki çocukların ve ergenlerin% 2-6'sında depresyondan olduğunu belirtiyorlar. Buna ek olarak Hankin, Abramson ve Siler tarafından hazırlanan bir raporda 15-18 yaşları arasında depresyon % 8'den % 18'e yükseliyor. Gençlik depresyonu için genetik yatkınlık, stres, olumsuz düşünce süreçleri ve kötü ebeveynlik gibi genel çevresel faktörler etkili olmakta.

3. Psikiyatrik bozukluklar yetişkinlerde ve çocuklarda aynıdır (!)

Depresyon depresyondur, ancak semptomlar yetişkinler ve çocuklar için aynı değildir. Örneğin, klinisyenler çocuklarda ve ergenlerde sinirlilik sorunlarını depresyonda temel bir belirti olarak sınıflandırırken, aynı şey yetişkinler için geçerli değildir. Bununla birlikte, bozukluklar, genç nüfusta belirtiler yaşa bağlı olarak çok kısa bir sürede değişebilir.

4. Çocuklar, aynı ilacı düşük dozda alabilir.

Şu anda bu iddiayı doğrulamak için yeterli kanıt yok. Vücut ağırlığı doz için bir etkendir, yaş değildir.

5. İlaçlar psikiyatrik bozuklukların tedavisinde başarılıdır.

Farmakolojik tedaviler, tüm koşullar için tek ve en iyi seçenek değildir. Örneğin, bilişsel davranışçı terapi (BDT) veya ebeveyn eğitimi davranış bozukluklarını tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olabilir.

psikiyatrinin günümüzde gelişen dünyasında, araştırmalar zihinsel hastalıkların çocuklukta veya erken yetişkinlikte başlayabildiğini kanıtlamıştır.
Bu ciddi sorunun üstesinden gelmek için tedavilerin geliştirilmesinin gerekliliği konusu tartışılamaz. soru yok.
Bununla birlikte, psikotropik maddelere aşırı güvenme konusunda tartışmalar büyümeye devam ediyor.

KAYNAK
1. Lakhan, S., & Hagger-Johnson, G. (2007). The impact of prescribed psychotropics on youth Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health
2. Hankin, B., Abramson, L., & Siler, M. (2001). A prospective test of the hopelessness theory of depression in adolescence Cognitive Therapy and Research

Bu makale “Brain Blogger” adlı siteden faydalanarak oluşturulmuştur.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda Nur BİLİCİ Fotoğraf
Psk.Seda Nur BİLİCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seda Nur BİLİCİ'nin Makale ve Yazıları
► Gençlik ve Bonzai Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Madde Bağımlılığı ve Gençlik Psk.Melek SARIÇİÇEK
► Gençlik Dönemi Sorunları Tülin KUŞGÖZOĞLU
► Gençlik Dönemi ve Özellikleri Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Psikotropikler ve Gençlik' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:11
Top