2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Vaka Örnekleri
YAZI #3550 © Yazan Psk.Mesut KARTAL | Yayın Mayıs 2017 ÇOK OKUNUYOR
Psikolojik Vaka Örnekleri
Sevgili okuyucularım sizinle merakla beklediğiniz gerçek vaka örneklerini paylaşmak istedim. Okurken kendinizde yada çevrenizde bu vakalara benzer durumlar göreceğinize inanıyorum. Bu yaşadığınız rahatsızlığınızla baş edemiyorsanız bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda psikoloji bölümünü okuyan değerli arkadaşlarımada katkı sağlayacağını düşünüyorum. Hep mutlu ve huzurlu kalmanız dileği ile iyi okumalar.

Psikolog ve Aile Danışmanı Mesut KARTAL

1.HASTA :
ADI SOYADI : M.S.
CİNSİYETİ:KADIN
YAŞI: 27
MESLEK: AVUKAT
HİKAYE
M.S. 6 aydır evli ama mutsuz bir kadın. Evliliği geçmişinde yaşadığı sıkıntılarından dolayı sağlıklı,düzgün gitmiyor. Eşiyle hergün tartışıyor ve bu durumun kendinden kaynaklandığını biliyor. M.S.’nin evlenmeden önce yaşadığı 2 yıllık sevgilik dönemi olmuştur.Bu dönemlerde M.S. sevgilisi tarafından aldatılıp ayrılık yaşamış. Şimdi evlilik yaptığı eşininde kendisini aldatabileceği kuşkusunu yaşıyor. Eşinin onu aldatmıyacağını bilmesine rağmen bu kuşku kendisini yeyip bitiriyor. Bu sorunların yanında çok ilgi isteyen bir M.S. var. Eşinin hep kendisiyle ilgilenmesini , ailesini ve etrafındakilerini sevmesini bile kıskanabiliyor. Bu sorununda geçmişten kalır izlerine rast geldik. M.S.'nin babası çok içe kapanık ve öfkeli biriymiş. Babası annesini çoğu kez dövermiş. Çocuklarına ilgi göstermeyen ve sevgiyi dışa vurması gerekirken şiddeti gösteren bir baba ortada var. M.S. evleneceği erkeğin babasına benzememesine çok dikkat edermiş. Peki şimdi evlendiği erkeğin babasına benzer yanı varmıdır? Diye sorduğumuzda kesinlikle benzemiyor ama benzer olmasından hayla korkuyorum dediğini duyduk. M.S.'nin korkuları geçmişte yaşadığı ilişki ve babasının yaşattığı olumsuz davranış şekilleri. M.S. şuan mutsuz , uyku sorunlar ve yeme bozukluğu yaşıyor. Bu durum yaşadığı rahatsızlığın depresif tanı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

TANI : DEPRESYON

TEDAVİ YÖNTEMİ: BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ YÖNTEMİ UYGULANIR








2. HASTA :
ADI SOYADI: L.Y.
CİNSİYETİ:KADIN
YAŞ:33
MESLEK: ÖĞRETMEN
HİKAYE
L.Y. 33 yaşında bir öğretmen. Daha önce yaşadığı bir evlilik dönemi oldu. 2 sene önce yaşadığı evlilik döneminde kocası tarafından haftada bir şiddet görüyordu. Kocası lokanta işletmecisi. L.Y. kocası tarafından şiddet gördüğü kadar kendi isteği olmamasına rağmen zorla cinsel şiddete mahruz kalmış. Bir arkadaşı aracılığıyla avukata başvurup boşandı. L.Y. şuan tanıştığı her kişinin daha önceki kocası gibi olmalarından korkuyor. Son 6 aydır uyku sorunu ve hayatın kendisine çok zulüm davrandığını düşünerek hayata küskün yaşamayı seçtiğini dile getirdi.Psikoloğa gelmesinin sebebi yaşadığı uyku sorunları, güvensizliği ve mutsuzluğu.

TANI: DEPRESYON

TEDAVİ YÖNTEMİ : PSİKODİNAMİK YAKLAŞIM / BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ YÖNTEMİ








3.HASTA
ADI SOYADI:M.T.
CİNSİYETİ:ERKEK
YAŞ:27
MESLEK:ÖĞRETMEN
HİKAYE
M.T. 27 yaşında hiç evlenmemiş.M.T. 2 yıl önce babasını kaybetmiş. Babası kalp krizinden öldü. M.T. ailenin en küçük evladı. Bu yüzden babası M.T.’yi çok severdi. M.T. babasını çok severdi. M.T. son 2 aydır kabuslar görüyor , babasının ölümüne tekrar tekrar şahit oluyor rüyalarda. Rüyanın etkisini 2 yada 3 gün boyunca yaşıyor. Bu yüzden uyku sorunları yaşıyor , düzenli beslenemiyor. Babasının ölümünü kabullenememesi onu daha üzgün bir M.T. haline sokuyor. Ailesi M.T.’yi bu haliyle gördüklerinde onlarda üzüntüyü yaşıyorlar. Babasının hatıralarının olduğu her yerde üzgünlüğünü saklıyamıyor.Psikoloğa gelme sebebi rüyaları, uykus sorunları ve düzensiz beslenmeleri.

TANI : DEPRESYON

TEDAVİ YÖNTEMİ: PSİKODİNAMİK YAKLAŞIM










4.HASTA
ADI SOYADI:A.D.
CİNSİYETİ:ERKEK
YAŞI:35
MESLEĞİ:AŞÇI

HİKAYE
A.D. 35 yaşlarında 7 yıllık evli 2 çocuk babası. A.D. 3 yıl önce bir trafik kazası geçirdi. Kazada 6 yaşlarında bir kız çocuğuna arabayla çarpmış ve çocuk ölmüş . Hatalı değildi ama kızın ölümüne sebep olduğunu düşünmesi onu yer bitirir olmuş. A.D.'nin şuan 6 yaşlarında bir kızı var ve kızına her baktığında kazada öldürdüğü kız çocuğu aklına geliyor. A.D. arada ellerine bakıp dalıyormuş, bunun sebebi ellerinin hayla kan içinde olduğunu düşünmesi. Bu yaşadığı durum uykusunu zehir etmesine sebep olmuş. Çocuklarına ya çok disiplinli baskın bir baba yani koruyucu bir baba yada hiç ilgilenmek istemeyen , çocuklara zarar verebileceğini düşününen bir baba oluvermiş. A.D.'nin psikoloğa gelme sebebi yaşadığı travmayı tekrar yaşıyormuş gibi olması , uyku sorunu ve çocuklarına odaklanma sorunu.

TANI: DEPRESYON

TEDAVİ YÖNTEMİ: PSİKODİNAK YAKLAŞIM


Psikolog ve Aile Danışmanı Mesut KARTAL
     24 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut KARTAL Fotoğraf
Psk.Mesut KARTAL
Batman (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mesut KARTAL'ın Makaleleri
► Anksiyete Bozukluğu: Vaka Örnekleri Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Vajinismuslu Bir Vaka ve Tedavi Örneği Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Sistemik Terapi ve Depresyon - Vaka Psk.Dnş.Emine YILDIZELİ
► Emdr Terapisi Vaka Öyküleri Psk.Cem GÜMÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Vaka Örnekleri' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İçinden Sev(Me) Haziran 2022
► Öfke ve Kontrolü Şubat 2020
► Duygusal Yoğunluk Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:07
Top